La fel ca în fiecare an, primarul Sucevei, Ion Lungu, a prezentat un bilanţ al realizărilor şi nerealizărilor unui an de mandat care se apropie de final.
„Anul 2014 a fost unul dificil din punct de vedere economic, dar cu toate acestea sunt câteva realizări semnificative pentru oraş. Una peste alta, rezultă că s-a muncit în acest an la primărie, în condiţii destul de delicate. Lăsăm sucevenii să judece dacă s-a întâmplat ceva sau nu”, a spus Lungu, după ce a prezentat bilanţul de activitate al acestui an.
Proiecte de zeci de milioane de euro în derulare şi altele pregătite de start
În primul rând, Lungu a dat ca exemplu demararea proiectului în valoare de 8 milioane de euro pentru reabilitare străzi, poduri şi pasaj rutier, din care acum s-a lucrat parţial pe strada Plevnei şi pe Cuza Vodă, urmând ca anul viitor să intre în lucru bulevardul George Enescu şi străzile Universităţii, Traian Vuia, Cernăuţi şi Grigore Alexandru Ghica.
„Poate cea mai importantă operaţiune va fi însă reparaţia podului de peste râul Suceava, de la Iţcani, şi a pasajului peste calea ferată, care este foarte deteriorat”, a precizat edilul sucevean.
Semnarea contractului de 3 milioane de lei pentru continuarea proiectului de reabilitare a zonei centrale a municipiului Suceava este un alt exemplu dat de primar, care speră ca din primăvară să înceapă lucrările. Modernizarea cuprinde zona din faţa Palatului Administrativ, între Aleea Nucului şi strada Libertăţii, până în intersecţia cu strada Mitropoliei.
Semnarea contractului de finalizare a campusului Liceului cu Program Sportiv, în valoare de 10.674.403 lei, la care lucrările au demarat deja şi trebuie finalizate până în decembrie 2015, precum şi semnarea contractului de extindere, modernizare şi refuncţionalizare a sălii de sport a Colegiului Naţional “Ştefan cel Mare”, tot din fonduri europene, cu o valoare de 5.401.063 lei, sunt alte realizări importante din acest an.
„Am fost prinşi în lista proiectelor prioritare din regiunea Nord-Est pentru perioada 2014-2020 cu proiectul <Implementarea unui sistem de transport ecologic extins pe toată zona metropolitană Suceava şi amenajarea unui parc fotovoltaic pentru asigurarea producerii de energie regenerabilă>, în valoare de 38,5 milioane de euro”, a mai spus Ion Lungu.
De altfel, studiul pentru dezvoltare durabilă al Zonei Metropolitane Suceava, finalizat anul acesta, pentru perioada 2014-2020, are incluse proiecte în valoare de 652 milioane de euro, din care 352 milioane de euro proiecte integrate ale zonei metropolitane şi 300 milioane de euro proiecte ale unităţilor administrative componente ale zonei metropolitane.
Investiţii finalizate ori în curs de finalizare
Lista realizărilor de anul acesta include punerea în funcţiune a Nordic Skatepark, de lângă Patinoarul Areni, un proiect solicitat de tinerii din oraş, care a fost proiectat pentru pasionaţii de role, skateboard şi biciclete. Valoarea investiţiei a fost de 590.000 lei.
„Au fost reabilitate şi modernizate porţiunile de drum de la intrarea în municipiul Suceava dinspre Fălticeni, de la staţia 110 KW până la Galleria Mall, dar şi intrarea dinspre Botoşani. Asta ne permite să avem axul central de circulaţie al Sucevei modernizat dintr-un capăt în celălalt”, a mai spus edilul sucevean.
Tot anul acesta s-au finalizat aproape în totalitate lucrările de modernizare a Cetăţii de Scaun şi a zonei de protecţie a acesteia, în valoare de 14 milioane de euro, proiectul fiind realizat în colaborare cu Consiliul Judeţean Suceava.
De asemenea, au fost finalizate lucrările la Centrul Cultural Bucovina, în spaţiul fostului cinematograf Modern, de acum mai fiind necesare lucrări de realizare a sălii de cinema 3D şi dotările aferente.
„Au continuat lucrările la proiectul de reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată din municipiul Suceava, fiind făcută o lucrare foarte importantă, de aproximativ 2 milioane de euro, de reabilitare a sifonului invers, fiind eliminat astfel pericolul de poluare a râului Suceava cu ape uzate. De asemenea, au fost executate lucrări de extindere a reţelelor de apă şi canalizare, în mod special în cartierul Iţcani, precum şi lucrări de reabilitare a reţelelor existente, la alte peste 40 de străzi din municipiu”, a adăugat Lungu.
Vieţi salvate, gratuităţi la transportul local şi „Cupluri de aur”
În 2014, municipalitatea suceveană a contribuit cu 150.000 lei la finanţarea secţiei de cardiologie de la Spitalul Judeţean, ceea ce a dus la salvarea de vieţi omeneşti, prin intervenţiile pe cord deschis realizate acolo.
Numeroşi suceveni au beneficiat anul acesta de gratuităţi la transportul public în comun, fiind acordate 73.800 abonamente subvenţionate, pentru elevi, studenţi, pensionari, precum şi altor categorii de persoane prevăzute de lege.
Tradiţia instaurată din 2005 de sărbătorire a „Cuplurilor de aur” - suceveni care au împlinit 50 de ani de căsătorie - a continuat anul acesta, fiind celebrate 78 de cupluri.
Anul acesta au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul „Stadion sportiv cu 15.000 locuri”, pentru care se caută încă soluţii de finanţare.
„Şi în anul 2014 am sprijinit sportul sucevean cu aproximativ 2,5 milioane de lei, sumele cele mai importante mergând la fotbal – un milion de lei, 500.000 lei pentru handbal masculin, echipei CS Universitatea, 500.000 lei pentru CSM Suceava – secţiile de rugby, volei, atletism,box, tenis etc., precum şi alte proiecte în domeniul sportiv pe fonduri nerambursabile”, a afirmat primarul Sucevei.
Finanţările de la Consiliul Local către unităţile de cult au continuat şi anul acesta, suma cea mai mare, 500.000 lei, fiind direcţionată către Catedrala „Naşterea Domnului”, de pe Mărăşeşti, astfel încât, cu suma primită de la Guvern, să fie finalizate lucrările la pardoseală şi la sistemul de încălzire, existând mari şanse ca anul viitor să poată fi făcută prima sfinţire a acesteia.
Municipalitatea suceveană a fost şi în 2014 principalul finanţator al proiectelor culturale Festivalul de Artă Medievală şi Festivalul concurs internaţional „Lira de Aur”, iar Fanfara Bucovina, a Primăriei Suceava, a oferit numeroase spectacole în foişorul din Parcul Central.
Ruta ocolitoare, groapa de deşeuri şi străzile distruse, principalele probleme nerezolvate
Edilul sucevean a evidenţiat nu doar realizările din acest an, ci şi nerealizările, chiar de o parte din ele nu ţin de atribuţiile municipalităţii.
„În primul rând, la probleme nerezolvate aş pune nefinalizarea rutei ocolitoare a municipiului Suceava, din cauza unui constructor devenit neserios – SC CF Bucureşti (fost SC CF Collas Iaşi), cu care a fost reziliat contractul. Chiar de a fost desemnat un nou contractor, nu s-a pus în funcţiune nici măcar un tronson”, a spus Lungu cu dezamăgire.
O altă problemă nerezolvată vizează faptul că nu s-a reuşit desemnarea unui nou operator pentru sistemul de transport şi distribuţie a energiei termice, chiar de a avut loc o licitaţie.
Poate cea mai mare nerealizare, din punctul de vedere al sucevenilor, este starea deplorabilă a străzilor din oraş, mai ales acolo unde s-a lucrat în cadrul proiectului de apă şi canalizare. Lungu a recunoscut că aceasta este o problemă gravă, care afectează o mulţime de oameni, motiv pentru care a garantat că repararea acestor străzi va fi o prioritate pentru anul 2015.
Nepunerea în funcţiune a gropii ecologice de la Moara este trecută de asemeni la probleme grave, deoarece presupune costuri suplimentare pentru depozitarea temporară a acestora şi pentru că după deschiderea depozitului ecologic toate deşeurile vor trebui din nou încărcate şi transportate.
Acestor nerealizări li se adaugă problema câinilor comunitari, rezolvată doar parţial, prin începerea campaniei de strângere a acestora de pe străzi, contra cost.
(18 dec 2014, 11:41:58