Două bătrâne din judeţ, una de la Câmpulung Moldovenesc şi una din municipiul Suceava, au fost înşelate de persoane necunoscute care le-au bătut la uşă sub pretextul că sunt instalatori şi au venit să verifice caloriferele, informează Biroul de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.
Prima victimă, o bătrână în vârstă de 89 de ani, care locuiește singură într-un apartament din municipiul Câmpulung Moldovenesc, le-a povestit poliţiştilor că în jurul orei 10.00 s-a trezit la uşă cu trei indivizi, care i-au spus că sunt instalatori şi au venit să verifice caloriferele şi să încaseze banii pentru consumul de apă.
După ce chipurile au verificat caloriferele, i-au solicitat bătrânei un cupon de pensii, după care i-au spus că o pot scuti definitiv de la plata facturii la asociaţie, dacă achită o taxă de 205 lei.
Proprietara a căzut în plasa escrocilor şi după ce le-a dat banii respectivii au plecat.
Ulterior, dându-și seama că nu i-au lăsat o chitanță, s-a dus să întrebe prin vecini, iar atunci şi-a dat seama că a fost înşelată.
În salopetă, cu ecuson în piept, i-a luat 500 de lei şi a dispărut
Scenariul s-a repetat în aceeași zi, în jurul prânzului, în municipiul Suceava. Victima, o femeie în vârstă de 68 de ani, care a declarat că la uşa ei s-a prezentat o persoană necunoscută, îmbrăcată în salopetă şi având în piept un ecuson, pe care nu a apucat să vadă ce scrie. I-a spus că trebuie să verifice instalaţia şi caloriferele din apartament, iar femeia i-a deschis larg uşa, crezând că respectivul a fost trimis de la asociaţia de proprietari.
După ce s-a făcut că repară ceva la un calorifer şi a verificat repartitoarele şi apometrele, respectivul i-a spus proprietarei că are de achitat suma de 390 de lei, contravaloarea serviciului.
Femeia i-a dat o bancnotă de 500 de lei, iar aşa-zisul instalator i-a spus că merge până la maşină să-i aducă restul şi chitanţa. Nu s-a mai întors.
„În cauză s-a întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înşelăciune, cercetările fiind continuate în vederea identificării autorului și recuperării prejudiciului”, a transmis ieri purtătorul de cuvânt al poliţiei judeţene, subcomisarul Ionuţ Epureanu.
Acesta a ţinut să transmită că, nu de puţine ori, aşa-zisele controale sau verificări ale apometrelor sau a altor sisteme şi instalaţii sunt doar pretexte folosite de persoane necunoscute pentru a intra în locuinţa victimei, iar în momente de neatenţie sunt sustrase bunuri şi valori din casă.
„Recomandăm cetăţenilor să nu lase să intre în locuinţă persoane necunoscute, ce se recomandă a fi de la diverse firme de publicitate, de la societăţile de gaz, energie electrică fără a vă prezenta documente avizate ce le fac identificabile”, a precizat subcomisarul Epureanu.