Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 dec 2014 - Anul XIX, nr. 294 (5803)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Prăpădul flăcărilor

Pagube de peste două milioane de euro, în incendiul de la Rozita

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Marţi dimineaţă, la mai bine de 24 de ore de la izbucnirea incendiului de la Complexul comercial Rozita, incendiul nu era stins în totalitate, pompierii fiind în continuare la faţa locului, pentru lichidarea ultimelor focare.

După ce mare parte din tavanul halei s-a prăbuşit, elemente din construcţie au căzut peste mărfuri care încă ardeau şi astfel flăcările au reizbucnit în diferite zone ale complexului comercial întins pe o suprafaţa construită de aproximativ 5.500 de metri pătraţi.

La faţa locului au ajuns şi ofiţeri din cadrul Serviciului Criminalistic al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, care, alături de specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, încercau să afle cauza incendiului, ce anume a provocat acel potop de flăcări.

„În interior au fost temperaturi de peste 1.000 de grade”, declara colonelul Marius Giurcă, şeful Centrului operaţional din cadrul ISU Suceava.

 

„Dacă a fost intenţionat, e mai rău decât o crimă”

În faţa complexului comercial erau ieri şi o parte dintre administratorii şi comercianţii ale căror standuri s-au făcut scrum. În total, 141 de standuri şi marfa din interior s-au făcut una cu pământul. Oamenii priveau descumpăniţi de după banda de protecţie pusă de autorităţi la ceea ce a rămas dintr-unul dintre cele mai mari centre comerciale din municipiul Suceava. Clădirea veche de zeci de ani era doar o ruină.

Valoarea totală a pagubelor a fost estimată în această fază la peste două milioane de euro.

Audiaţi de poliţişti, mai mulţi martori au declarat că focul ar fi pornit din zona de mijloc a halei, iar oamenii nu înţeleg cum de s-a putut extinde atât de repede incendiul şi în celelalte zone ale centrului comercial.

Valeria Elgol avea mai multe standuri închiriate în acea hală, iar luni, când a izbucnit incendiul, se afla chiar la faţa locului.

„Am intrat până în faţa standului şi mai mulţi băieţi mi-au spus că arde. Ei au luat stingătoare şi au încercat să stingă. A ieşit o flacără mare, nu ştiu ce a bubuit acolo şi am văzut cum focul se duce la stand la mine. Am ţipat să sune la 112”, povesteşte femeia. Ea spune că a apelat şi ea serviciul de urgenţă, după ce la locul incendiului au ajuns iniţial doar două maşini de pompieri: „Am sunat la 112 şi am rugat să trimită mai multe maşini, că au trimis doar două şi nu ajunge, că arde foarte tare în Rozita şi mi s-a închis telefonul”.

„Am credit în bancă de 2,7 miliarde de lei (n.r. - vechi), ce mă fac?”, plângea o altă comerciantă.

Majoritatea se aprovizionaseră cu marfă chiar cu puţin timp înainte, pentru sărbătorile de iarnă.

„Ne-a nenorocit, eu am miliarde la atâtea standuri, am zece angajaţi, trebuie să-i dau afară, ce să fac? Ce fac oamenii ăştia? Mi-e milă de ei, sunt femei văduve, sunt femei cu greutăţi, dar ce să le fac?”, plângea şi Ileana Dorohoi, care avea mai multe standuri în Rozita. „Sunt datoare, am atâţia bani de dat, la furnizori, la bancă...”, era disperată femeia.

Cu toţii aşteptau poate le spune cineva de la ce a luat foc. „Dacă a fost intenţionat, e mai rău decât o crimă”, completează Ileana Dorohoi.

„Ceva dubios” i se pare şi lui Mihai Rotariu. E merceolog la SC Comsutexin SA Suceava, societate care deţine complexul comercial. „Îi ceva dubios. Când au venit pompierii le-am arătat unde sunt vopselele, unde sunt cutare... prea dintr-odată s-a extins focul dintr-un capăt în altul”, îmi explică Mihai Rotariu, privind de la balconul de la etajul clădirii administrative gaura uriaşă care a rămas după ce s-a prăbuşit tavanul. Mai avea doi ani şi ieşea la pensie, însă acum trebuie să se pensioneze anticipat, îmi mai spune cu lacrimi în ochi.

Unii comercianți dădeau vina şi pe lipsa stingătoarelor şi a hidranţilor. „Noi venim o dată pe an aici pentru că standul nostru este cu obiecte de Crăciun. Anul trecut era un stingător la intrarea în stand. Acum, nu mai era. În faţă a fost un hidrant, acum nu mai este. În locul lui au pus un automat de cafea”, ne explică Ion Muntean.

 

Directorul firmei care deţine centrul comercial: „Eu zic că e vorba de o răzbunare”

Directorul Comsutexin, Ştefan Corduş, rămâne la aceeaşi părere pe care ne-a spus-o şi luni, când complexul comercial era cuprins de flăcări: „Mă duce gândul că ar fi fost şi o mână criminală, pentru că focul s-a răspândit cu o asemenea repeziciune. Bănuiesc că au fost intenţionat puse în mai multe locuri... nu se putea numai dintr-un singur loc să se propage incendiul atât de puternic. Eu zic că e vorba de o răzbunare”.

Ştefan Corduş ne-a declarat ieri că firma pe care o reprezintă se judecată de mai mulţi ani cu SC Rozita SRL Iaşi, reprezentată de un anume Hassan Tayari, obiectul proceselor constituindu-l hala şi standurile pe care le aveau închiriate peste 50 de comercianţi.

Administratorii celor două firme care au fost partenere într-un contract de asociere în participaţiune s-au judecat ani la rând, iar în luna mai a acestui an instanţa a decis definitiv revocarea contractului.

La scurt timp, însă, arată directorul Comsutexin, cei de la Rozita Iaşi au deschis o nouă acţiune în judecată, prin care, explică Ştefan Corduş, intenţionau să obţină o mare parte dintre standurile din complexul comercial, dosarul fiind în prezent pe rolul Tribunalului Suceava.

 

Acţiune intenţionată sau defecţiuni la instalaţia electrică?

Specialiștii ISU nu au ajuns deocamdată la nici o concluzie certă privind cauza care a provocat izbucnirea incendiului, existând în momentul de faţă două ipoteze: prima, o defecţiune la instalaţia electrică, a doua, o acţiune intenţionată. Şi una, şi cealaltă variantă sunt luate în calcul de pompieri, sarcina fiind acum a poliţiştilor să înlăture sau să confirme ipoteza unei acţiuni criminale. 

Şi comercianţii sunt împărţiţi în ceea ce priveşte părerea privind cauza incendiului. Unii înclină spre varianta focului pus intenţionat, alţii spre cea a unui scurtcircuit la instalaţia electrică, motivând prin faptul că lumina şi curentul s-au întrerupt de mai multe ori de-a lungul timpului în centrul comercial, nu o dată fiind nevoiţi să-şi vândă marfa la lumina lanternelor.

 

Nereguli grave descoperite de pompieri. Peste 100 de amenzi date la Rozita în ultimii patru ani

Ultimul control făcut de reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă a avut loc chiar cu câteva săptămâni înaintea incendiului care a înghiţit întreaga hală. Pe 27 noiembrie, când au fost constatate numeroase nereguli atât la administratori, cât şi la chiriaşi.

Dintre acestea amintim doar câteva:

- standurile erau realizate din materiale combustibile, uşor inflamabile;

- în zona tablourilor electrice erau depozitate materiale şi substanţe combustibile, aspect care îngreuna sau bloca accesul la echipamente;

- instalaţiile electrice erau exploatate cu defecţiuni şi improvizaţii;

- în apropierea mărfurilor şi ambalajelor se utilizau diferite sisteme de încălzire neomologate (aeroterme cu incandescenţă);

- accesul la hidranţii de incendiu era blocat prin depozitarea a diferite materiale etc.

La toate acestea se adaugă şi neregulile constatate la controalele anterioare celui de luna trecută, precum lipsa instalaţiei de semnalizare la incendiu, a instalaţiei de iluminat de securitate pentru evacuare, precum şi a trapelor de evacuare a fumului şi gazelor fierbinţi.

De asemenea, instalațiile de stingere cu hidranţi interiori şi exteriori nu au fost redimensionate, deşi în timp numărul standurilor a crescut. În mare parte, căile de acces şi evacuare erau blocate prin depozitarea a diferite mărfuri şi ambalaje la standuri, iar la multe spaţii comerciale erau amenajate şi supraetajări pentru depozitarea mărfurilor.

„În perioada 2010-2014, atât administratorii cât şi comercianţii care au spaţii închiriate au fost sancţionaţi de către inspectorii instituţiei noastre de peste 100 de ori, cuantumul amenzilor fiind de 92.500 de lei”, ne-a declarat ieri purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pagube de peste două milioane de euro, în incendiul de la Rozita.
 Vizualizări articol: 8887 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Pagube de peste două milioane de euro, în incendiul de la Rozita5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nedumerit.. trimis de
(17 dec 2014, 11:56:52
daca pompierii au constatat si aplicat atatea amenzi pentru nereguli grave.. de ce nu a fost sistata activitatea pana la rezolvarea problemelor? acesta fiind si un spatiu public.. construit ca o galerie de sobolani
2.   Lamurit? trimis de
(17 dec 2014, 12:47:18
legislatia e de vina. nu poti inchide o firma pentru ca te da in judecata si-i platesti daune daca pierzi
3.   Comentariu trimis de
(17 dec 2014, 13:25:24
Comerciantii trebuie sa dea COMTEXSUIN sau cum dracu s-o chema, in judecata, ptr. neglijenta , ca de peste 20 ani incaseaza chirii si nu mici, iar in acel ghetou nu s-a investit nimic ptr. siguranta celor ce muncesc acolo: nu incalzire, nu mai vorbin de AC, protectii impotriva incendiilor , stiind ca e o zona cu risc ridicat, sobolani cat incape, etc, etc-o zona comerciala insalubra, la care si autoritatile au inchis ochii !
4.   Comentariu trimis de
(17 dec 2014, 16:22:03
asigurarea , unde-i asigurarea ? ... a ... da stai , ca trebuie acte pe marfa
5.   Imagini infioratoare trimis de
(17 dec 2014, 18:02:19
uite asa cu "fasu" rupt si ciuruita va ajunge taritoara asta daca ciomagarii, derbedeii propagandei "liberale" si platita din bani furati vor ajunge la butoane. Astia aidoma pocaitilor vor asimila noi clase sociale vulnerabile si sarace. Aloooo mey piesedeule astia de la propaganda "liberala" o sa va toace profesionist pt. ca au un plan "secret" de prestari "servicii" de va suna apa-n cap. Piesede-ul molatec asteapta sa treaca sarbatorile, dupa aia pastele , si vacanta si marele partid e doar un "mosnegut" caruia ii pot pune piedica toti golanii de dreapta.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei