Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 dec 2014 - Anul XIX, nr. 294 (5803)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Laureaţii Galei „Top 10 Suceveni”

Lucia Condrea, artista care a salvat inestimabilul tezaur al huţulilor, în elita celor 10 Suceveni de Top

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Artista Lucia Condrea, fiică a Moldoviţei, ţinut în care s-a sălăşluit etnia huţulă din timpuri străvechi, apără cu mari sacrificii „comoara Moldoviţei”, cu tot ce are ea mai de preţ. Este şi motivul pentru care a fost nominalizată la Gala „Top 10 Suceveni”, ediţia a III-a, eveniment ce a avut loc pe 12 decembrie, la Conacul Domnesc din Şcheia, la care au participat peste 500 de invitaţi. Manifestarea a fost organizată de Monitorul de Suceava, Camera de Comerţ şi Industrie, Federaţia Patronală a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Conacul Domnesc.

În seara adevăratelor valori, pe trei ecrane amplasate în sala mare de la Conacul Domnesc a fost proiectat cel dintâi reportaj video (din cele 10 prezentate în cadrul Galei), despre artista Lucia Condrea, care apără „comoara Moldoviţei”, prin Muzeul Ouălor Încondeiate care-i poată numele, un muzeu unic în lume, cu peste 5.000 de ouă încondeiate.

Emoţionată, abia putând să-şi ţină în frâu lacrimile de fericire după ce a primit trofeul galei şi premiul oferit de organizatori, artista a spus: „Nu am dorit decât ca o parte din sufletul meu să ajungă şi în casele dumneavoastră şi practic, prin lucrările mele, am încercat o nouă conotație în artă, o nouă valoare, o percepție originală şi, nu în ultimul rând, o formă artistică împotriva kitschului”.

 

„Bijuterii ovoidale” în şapte tehnici de lucru

În cele 41 de vitrine ale Muzeului particular al Ouălor Încondeiate „Lucia Condrea”, unic în lume prin valoarea artistică deosebită a exponatelor, se găsesc peste 5.000 de ouă, structurate pe trei secţiuni: lucrările unicat ale artistei, ouă încondeiate foarte vechi, colecţionate din localităţile locuite de etnia huţulă, şi lucrări colecţionate de autoare de la creatori din 54 de ţări.

„Comoara Moldoviţei” este consecinţa firească a multor ani de trudă artistică şi a dorinţei Luciei Condrea, căreia în străinătate i se zice „Picasso al României”, de a lăsa generaţiilor următoare aceste valori unice ale artei.

Fiecare ou are povestea lui, lucrat în tehnici diferite, pe care puţini le cunosc, exponate pe care se regăsesc simboluri religioase vechi de sute de ani, motive tradiţionale de pe cămăşi, basmale, ştergare.

Lucia Condrea foloseşte în realizarea "bijuteriilor ovoidale" şapte tehnici de lucru.

Prima tehnică este cea tradiţională, tehnica batik-ului, de la care a pornit şi pe care a perfecţionat-o în timp, iar celelalte şase tehnici de lucru îi aparţin în totalitate, ele având ca punct de plecare tot tehnica batik-ului, însă aspectul final diferă radical de cel obişnuit, al ouălor tradiţionale. Tehnicile sunt: ceara colorată în relief; grafica în tehnica batik-ului (alb-negru); dantelării - vechile cusături româneşti transpuse pe ou; tehnica lucrărilor de antichitate, lucrări de autor de o mare complexitate în care interferează arta maură (marocană) şi arta huţulă; lucrări abstracte, moderne (pe un ou se pot observa frânturi din zeci de exponate); vechi cusături huţule transpuse pe ouă folosind ceara de albine şi pigmenţi naturali.

 

„Ouăle închistrite de Lucia Condrea se remarcă prin originalitate şi unicitate”

Directoarea Liceului Tehnologic „Vasile Cocea” din Moldoviţa, profesoara Dănuţa Mitric, ne-a spus că „Lucia Condrea este o artistă în adevăratul sens al cuvântului. Sunt foarte multe persoane care închistresc ouă la noi în zonă. Sunt mulţi care încondeiază ouă, dar ouăle închistrite de Lucia Condrea se remarcă prin originalitate şi unicitate. Când la ceea ce ai moştenit ai adus un plus de valoare şi ţi-ai pus amprenta pe ceea ce faci devii cunoscut. Noi colaborăm de multă vreme cu Lucia Condrea, pentru că ea şi-a făcut timp să ne răspundă solicitării de a fi prezentă în mijlocul nostru, în cadrul mai multor proiecte educaţionale. Organizăm ateliere de lucru, unde elevii vin şi învaţă să încondeieze ouă. Lucia Condrea creează, dar şi păstrează şi transmite, ceea ce este foarte important.Eu cred că doamna Lucia Condrea este o binecuvântare de la Dumnezeu pe aceste locuri”.

 

„Arta Condrea”

Cunoscutul etnolog prof. univ. dr. Ion H. Ciubotaru de la Facultatea de Litere a Universităţii ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a spus că ,,lucrările artistei Lucia Condrea reprezintă o noutate absolută în acest domeniu şi se va numi <Arta Condrea>. Cromatica de care se foloseşte artista Lucia Condrea pentru ornamentarea ouălor se regăseşte întotdeauna pe costumele populare din zona Bucovinei, precum şi pe ştergare, feţe de masă şi de perină, cusături, ţesături de pat şi de perete etc.”

Prof. univ. dr. Florin Bucescu de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi a declarat că „Lucia Condrea s-a impus în arta decorării ouălor prin tehnica batik-ului. Pe lângă cele trei culori specifice zonei Moldoviţei (galben, roşu, negru) folosite din timpuri străvechi de meşterii populari, Lucia Condrea a introdus şi alte culori cu un deosebit simţ artistic şi mult rafinament: de la roşu aprins la galbenul cald al razelor de soare sau al spicelor de grâu, de la negru şi albastru închis la albastrul luminos al cerului de vară, de la culoarea vişinei putrede la violetul apusului de soare, verdele crud al ierbii de primăvară, maroul în diferite nuanţe etc.”

 

Şcoala internaţională de vară a ouălor închistrite

Lucia Condrea a participat timp de 22 de ani consecutiv la peste 120 de expoziţii internaţionale, din 11 ţări. Artista ne-a spus că cerinţele juriilor au determinat-o ca în ultimii ani să se perfecţioneze, ajungând printre cei mai valoroşi artişti ai lumii în acest domeniu. Lucrările Luciei Condrea sunt la loc de cinste în marile muzee ale lumii, case regale şi în numeroase colecţii personale, fiind o sursă inepuizabilă de idei şi concepţii în arta românească contemporană.

Din anul 2009, Muzeul „Lucia Condrea” găzduieşte la Moldoviţa Şcoala internaţională de vară a ouălor închistrite, în cadrul căreia străinii din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii (SUA, Australia, Japonia) vin să înveţe acest meşteşug, să admire minunile Bucovinei, „comoara Moldoviţei”, dar şi să înţeleagă ceva din sufletul, tradiţia şi cultura huţulilor de pe aceste meleaguri.

„Personal, mă consider un continuator al acestor lucrări şi un păstrător de tradiţii. În muzeu sunt ouă de o mare valoare artistică. Mă lupt de mulţi ani cu kitschul, cu tot ce este artificial, ce nu are rădăcini în tradiţia şi folclorul acestui popor. Sper că am reuşit să redau prin lucrările mele o lumină în ceea ce priveşte arta încondeierii ouălor în Bucovina, fiind un ambasador peste hotare al acestui loc minunat”, ne-a spus artista.

 

Lucia Condrea, primul locuitor al Moldoviţeicare a primit distincţia de Cetăţean de onoare al comunei

Membră în Uniunea Artiştilor Plastici din România şi distinsă cu numeroase premii în cadrul celor mai importante expoziţii şi saloane de artă din lume, Lucia Condrea se remarcă prin unicitate. Drept preţuire pentru tot ce face pentru Moldoviţa, pentru că a păstrat tradiţiile huţulilor şi pentru că duce mai departe un neam, o etnie, Lucia Condrea a primit în acest an titlul de Cetăţean de onoare. Primarul comunei Moldoviţa, Traian Iliesi, ne-a spus că „Lucia Condrea este un om adevărat al localităţii, pentru că ea pune pe primul plan locul natal, după aceea familia şi muzeul. Indiferent cine vine la ea, îi vorbeşte despre Moldoviţa. Asta înseamnă să fii un om adevărat pentru localitate. Din păcate, sunt puţini oameni ca ea. Dacă ar fi mai mulţi, ar fi mai bine pentru noi toţi. Lucia Condrea este primul om al comunei care a primit distincţia de Cetăţean de onoare”.

 

Înregistrarea GALEI TOP 10 SUCEVENI - ediţia a III-a se va transmite în reluare pe BUCOVINA TV sâmbătă şi duminică, de la ora 12.45. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lucia Condrea, artista care a salvat inestimabilul tezaur al huţulilor, în elita celor 10 Suceveni de Top.
 Vizualizări articol: 4860 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 58 voturi
Lucia Condrea, artista care a salvat inestimabilul tezaur al huţulilor, în elita celor 10 Suceveni de Top5.0558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei