Organizatorii Galei „Top 10 Suceveni”, ediţia a III-a, eveniment care s-a desfăşurat vineri, 12 decembrie, la Conacul Domnesc, le-au oferit celor peste 500 de invitaţi un program artistic de calitate, din care nu au lipsit muzica ambientală (Cafe Concert: Ciprian Cuzic, Gelu Cuzic, Trifan Leancă), muzica populară, dansul, dar şi colindele româneşti, care le-au adus un strop de bucurie participanţilor, în prag de sărbători.
„Arcanul”, repertoriu bogat şi variat
Printre invitaţii care au evoluat la Gala „Top 10 Suceveni” se numără Ansamblul Artistic „Arcanul” al Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava, care a aniversat anul trecut 50 de ani de activitate, 50 de ani de promovare a valorilor spirituale româneşti şi a valorile estetice şi etice ale folclorului românesc autentic. „Arcanul USV” se remarcă printr-un repertoriu bogat şi variat, care cuprinde principalele zone etno-folclorice ale României. Prin evoluţia lor de pe scenă, artiştii încearcă să cultive sentimentele de respect pentru valorile naţionale şi să pună în valoare patrimoniul cultural românesc. Din anul 2005 până în prezent, coregrafia Ansamblului este asigurată de Ioan-Ilie Nemţoi, discipol al maestrului Friedrich Şvarţ.
Dirijorul Orchestrei „Arcanul USV” este Trifan Leancă.
Muzică şi dans din Bucovina
De-a lungul celor 51 de ani de activitate, „Arcanul” a adunat mii de spectacole la activ şi sute şi sute de premii şi distincţii. Ansamblul Artistic „Arcanul” se autodefineşte ca fiind un grup care „reacţionează la actuala criză a modelelor culturale prin promovarea identităţii culturale româneşti şi a patrimoniului cultural naţional”.
Primul moment artistic susţinut de artiştii de la „Arcanul” la Gala „Top 10 Suceveni” a fost o suită de jocuri din Bucovina, jocuri autentice bucovinene („Arcanul”, „Bătrâneasca” de la Frătăuții Vechi și „Bătuta”).
Al doilea moment artistic din seara adevăratelor valori a fost cel prezentat de Manuela Pohoață, solist vocal, colaboratoare a Ansamblului „Arcanul” USV, şef serviciu – Servicii sociale pentru adultul cu handicap Blijdorp România – O Nouă Viaţă, din cadrul Complexului de Recuperare Neuro-Psiho-Motorie de la Suceava.
Manuela Pohoață a interpretat două dintre cântecele proprii: „Neamul meu tot așa știe” și „Țărăneasca”, fiind susţinută de public prin aplauze. Programul oferit de „Arcanul” s-a încheiat cu o altă suită de jocuri din Bucovina: „Trilișești”, „Pădureț”, „Horă” și „Sârbă”.
„Plai de dor”, pe scena celor 10 Suceveni de Top
De la Moldoviţa, localitate care păstrează de veacuri tradiţiile şi obiceiurile locale, a fost invitat să evolueze în Gala „Top 10 Suceveni”, ediţia a III-a, Ansamblul artistic „Plai de dor”. Înfiinţat în anul 2009, ansamblul este format din elevi ai Liceului Tehnologic „Vasile Cocea” din localitate, coordonaţi de profesorii Alina Popa şi Daniel Măgurean. Obiectivul acestui ansamblu este de a păstra şi transmite generaţiilor care vor urma muzica, dansurile populare, gastronomia şi arta tradiţională din Moldoviţa.
Programul artistic prezentat de Ansamblul „Plai de dor” în cadrul Galei „Top 10 Suceveni” a fost structurat pe două secţiuni: cântece şi jocuri populare din Moldoviţa şi colinde tradiţionale de Crăciun. Prima parte a debutat cu un cântec în limba huţulă, ,,Huţulca”, interpretat de eleva Miruna Drelciuc. Au urmat în program dansurile populare specifice zonei: „Huţulca” şi „Bătrâneasca”, interpretate de elevii din Moldoviţa, îmbrăcaţi în frumoasele costume populare, păstrate cu străşnicie de la părinţi şi bunici. Elevul Matei Tcaciuc a încântat publicul cu interpretarea cântecului ,,Huţulca”, piesă preluată din repertoriul interpretului de muzică populară Sorin Filip. Prima parte a spectacolului folcloric oferit de elevii de la Moldoviţa a fost încheiată de eleva Alexandra Bursuc, care a interpretat cântecul ,,De când am ieşit la horă”.
Medalion de colinde tradiţionale
Gala „Top 10 Suceveni”, ediţia a III-a, s-a încheiat cu un medalion de colinde tradiţionale: „Om bun, deschide-ne poarta”, „Pe cărarea şerpuită”, „La poartă la Ştefan Vodă”, Colind tradiţional şi „O, ce veste minunată”, susţinut de Ansamblul artistic „Plai de dor” din Moldoviţa.
De-a lungul anilor, elevii acestui ansamblu au obţinut numeroase premii: Locul I la Festivalul-concurs de dansuri populare desfăşurat la Suceava (2009), Locul I la Festivalul de colinde desfăşurat la Bistriţa, în 2010, Locul I la Festivalul-concurs de muzică religioasă desfăşurat la Fundu Moldovei, în 2011, Locul I la Festivalul concurs „Datini şi obiceiuri de iarnă”, în 2012.
Ansamblul artistic „Plai de dor” participă an de an la diverse activităţi artistice, precum Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Iarnă - Moldoviţa (2009-2013), Festivalul Ouălor Încondeiate Moldoviţa (2009-2014), înregistrări Radio Iaşi (2013), Festivalul Întâlniri Bucovinene (2012), filmări la emisiunea „Bună vreme gospodari” (Favorit TV 2009), filmări pentru promovarea mocăniţei (2012-2014).