Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 dec 2014 - Anul XIX, nr. 293 (5802)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Concert de Crăciun

Magia colindului strămoşesc, trăită de sute de suceveni, alături de Grigore Leşe

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Călătorie în timp, pe ritmurile muzicale ale colindelor strămoşilor şi pe glasul dulce-tânguitor al fluierului – asta au trăit sute de suceveni, duminică seara, în compania maestrului Grigore Leşe. La fel ca anii trecuţi, Concertul de Crăciun susţinut de Grigore Leşe, organizat de Consiliul Judeţean Suceava şi Muzeul Bucovinei în întâmpinarea sărbătorii Naşterii Domnului, a avut loc în Catedrala romano-catolică „Sf. Ioan Nepomuk” din municipiul Suceava. Numai că de data aceasta, alături de el, pe scena improvizată în faţa altarului, s-au aflat două cete de colindători care formează Grupul bărbătesc din Râşca. Situaţi de-o parte şi de alta a maestrului, care îi coordona strict, asemeni unui dirijor de muzică clasică, colindătorii bucovineni au făcut să răsune bolţile clădirii cu vocile lor tunătoare, ca un glas ieşit dintr-un piept imens, care revărsa peste sutele de spectatori frumuseţea simplă, dar profundă, a colindelor străvechi. Cântecul lor, un mesaj peste veacuri, o incantaţie magică, ce proteja gospodăria celui colindat, pentru a se bucura în pace de Naşterea Domnului, era acompaniat la fluier de Grigore Leşe, care, în pauzele dintre momentele muzicale, a oferit publicului numeros o adevărată „legendă”, ca în notele de carte, menită să-l ajute să descifreze mesajele transmise şi importanţa lor.

De la exprimarea arhaică, a unui om trăit într-un cătun din inima munţilor, nu a unuia care a cântat pe mai multe continente, la straiele simple, precum cele din pozele bunicilor, de la „corindele” culese din folclorul popular românesc, transmise din generaţie în generaţie, prin viu grai, la învăţăturile făcute, pe tonul molcom şi sfătos al unui bătrân al satului, Grigore Leşe a făcut tot ce i-a stat în putinţă să îi ducă pe spectatorii săi într-o altă lume, cea a satului românesc de acum sute de ani.

Lecţia folclorică oferită de Grigore Leşe s-a desfăşurat pe mai multe dimensiuni – temporale, dar şi spaţiale, fiind exemplificate colinde, dar şi expresii populare din mai multe regiuni ale ţării, din diferite perioade de existenţă a poporului român.

Printr-o serie de „scrisori” citite publicului, el a prezentat spiritul românesc, aşa cum s-a manifestat el, nu doar în ţară, ci şi pe meleaguri străine – Siberia, America, oferindu-le celor prezenţi o lecţie de patriotism, dar şi una de religie, diferită de cea care se predă în şcoli.

Alături de Grigore Leşe, în concertul de la Suceava s-a făcut auzit, cu colinde strămoşeşti, acum uitate de lume, rapsodul Vasile Ghica din Călăraşii Vechi, declarat anul trecut Tezaur Uman Viu.

De altfel, prezenţa colindătorilor din Râşca, consideraţi de Leşe ca fiind o „comunitate în cadrul unei comunităţi”, a avut rolul de a marca includerea Colindatului în Ceată Bărbătească în Patrimoniul UNESCO.

La dorinţa publicului, Concertul de Crăciun, început la ora 19.30, s-a prelungit până aproape de ora 22.00, cei prezenţi interpretând alături de Grigore Leşe şi „Cântă cucu-n Bucovina”, dar şi un colind-vestitor, „Viţă verde, iedera”, despre care maestrul a afirmat că a fost cântecul cu care a fost dus pe ultimul drum filozoful Constantin Noica.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Magia colindului strămoşesc, trăită de sute de suceveni, alături de Grigore Leşe.
 Vizualizări articol: 1882 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Magia colindului strămoşesc, trăită de sute de suceveni, alături de Grigore Leşe3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei