Centrul Comercial Rozita din Şcheia a fost distrus complet în cursul zilei de ieri, în urma unui puternic incendiu care a cuprins întreaga clădire, flăcările înghiţind toate standurile comercianţilor.
Alarma s-a dat în jurul orei 8.00, când în câteva zeci de secunde focul a cuprins întreaga hală construită pe aproximativ 5.500 de metri pătraţi.
Un nor mare de fum a cuprins zona industrială din Şcheia, putând fi observat de la o distanţă de câţiva kilometri.
La faţa locului au fost trimişi 150 de pompieri şi nu mai puţin de 16 autospeciale de stingere, ambulanţe şi maşini de descarcerare, inclusiv autoscara nouă din dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava.
Trei persoane au ajuns la Urgenţele Spitalului Judeţean după ce s-au intoxicat cu fum, fiind vorba de doi soţi, ambii de 36 de ani, din municipiul Suceava, şi de un tânăr în vârstă de 31 de ani, din Stroieşti.
Când au ajuns la spital, le-au spus medicilor că nu mai au aer, că mâinile şi picioarele le-au amorţit, iar tânărul în vârstă de 31 de ani acuza şi greţuri. După ce le-au fost acordate îngrijiri medicale şi au fost ţinuţi câteva ore sub supraveghere medicală, au fost lăsaţi să se întoarcă acasă.
Între timp, la Rozita era un adevărat prăpăd, centrul comercial fiind cuprins de flăcări înalte până la acoperiş.
„Au ars produse alimentare şi nealimentare, documente personale şi de evidenţă contabilă, precum şi alte bunuri din cele 141 de standuri comerciale din interiorul complexului, ce aparţineau de 56 de chiriaşi. De asemenea, temperaturile puternice au afectat structura de beton a halei, construită pe o suprafaţă 5.439 de metri pătraţi, iar plafonul clădirii s-a prăbuşit pe o suprafaţă de aproximativ 4.500 de metri pătraţi”, a transmis ieri după-amiază, în jurul orei 18.00, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, plutonierul adjutant Alin Găleată. La acea oră, pompierii încă nu plecaseră de la Rozita. Se lucra la lichidarea ultimelor focare şi la îndepărtarea elementelor distruse.
Ce anume a dus la izbucnirea incendiului a rămas încă o necunoscută, o comisie interinstituţională urmând să se deplaseze în cursul zilei de astăzi la faţa locului, pentru a stabili cauza.
„Aveam marfă în jur de 2,5-3 miliarde de lei vechi”
Ieri dimineaţă, în timp ce pompierii se luptau cu flăcările, sute de oameni se adunaseră în zona complexului comercial, iar unii dintre ei, care tocmai se aprovizionaseră cu marfă pentru sărbătorile de iarnă, plângeau când vedeau printre geamurile sparte flăcările din interior care ajungeau până la plafonul clădirii.
„Aveam marfă în jur de 2,5-3 miliarde de lei vechi, asigurare nu ne face pentru că nu se îndeplinesc condiţii pentru asigurare. Am vrut să ne asigurăm de prima dată când a luat foc depozitul. Asta e a treia oară când arde aici”, mărturisea cu lacrimi în ochi Viorica Maranda, proprietara unor standuri comerciale din Rozita. Femeia era revoltată pe administratorii clădirii în care funcţionează centrul comercial, SC Comsutexin SA Suceava: „Chirii ne iau de 20 de milioane (n.r. - lei vechi) pe 15 metri pătraţi şi trăim aicea ca şi câinii. Aici era ziua de chirie, nu te lasă, dacă întârzii, penalizare nu ştiu cât”.
O altă comerciantă povestea că are credite în bănci şi casa girată şi era disperată că nu ştie cum va reuşi să se descurce de acum încolo.
Şi sunt foarte mulţi în aceeaşi situaţie, mai ales că mare parte dintre comercianţii de la Rozita nu aveau asigurare pe marfă.
Directorul societăţii care deţine complexul Rozita: „Poate să fie şi o mână criminală”
Când a izbucnit incendiul, în jurul orei 8.00, în hală se aflau mai mulţi comercianţi şi angajaţi.
„Cred că a luat foc de la un reşou în priză. Noi am intrat la 8 fără un sfert aici, am băgat cinci paleţi de marfă şi când o aprins lumina, o bubuit. În 20 de secunde, nici n-am mai putut ieşi afară. În 20 de secunde, s-a făcut negru tot”, povestea unul dintre angajaţi, Dan Anton.
Directorul de la SC Comsutexin SA Suceava, Ştefan Corduş, a declarat că în fiecare zi de program, la ora 18.00, când se închide centrul comercial, se opreşte şi alimentarea cu energie electrică, alimentare care se reia a doua zi dimineaţă.
Directorul nu îşi putea explica violenţa cu care a izbucnit şi s-a propagat incendiul: „Poate să fie şi o mână criminală, nu pot să exclud treaba asta”.
Unii comercianţi spuneau că pompierii au ajuns cu întârziere, iar de la minut la minut focul înghiţea tot mai mult din interiorul complexului comercial.
Oamenii erau nemulţumiţi că autorităţile nu au blocat circulaţia rutieră în zonă, iar autospecialele ISU Suceava nu au intrat pe contrasens, pierzând minute bune până când au ocolit pe la Registrul Auto Român pentru a ajunge la faţa locului.
Şeful ISU Suceava: „Se aud din interior explozii şi rupturi din elementele de structură, din grinzi şi din stâlpi”
La locul incendiului a ajuns şi şeful ISU Suceava, generalul Ion Burlui, care a participat cot la cot cu angajaţii săi la stingerea incendiului, coordonând intervenţia.
Acesta a explicat că au fost aduse la faţa locului toate autospecialele de stingere din zonă şi s-a apelat chiar la ISU Botoşani pentru a trimite o maşină la Suceava, care să asigure celelalte urgenţe care puteau apărea între timp.
Ion Burlui a arătat că intervenţia este foarte complexă şi că focul s-a propagat cu violenţă şi din cauza materialelor combustibile din interiorul centrului comercial, făcând referire la produse chimice, diluanţi, vopsele etc.
Şeful ISU a declarat că incendiul afectează şi elementele de structură ale construcţiei.
„Se aud din interior explozii şi rupturi din elementele de structură, din grinzi şi din stâlpi, ceea ce face ca intervenţia servanţilor să fie pusă sub semnul întrebării din punct de vedere al siguranţei. Nu avem informaţii vizavi de vreo persoană surprinsă în interiorul incendiului. Nu am reuşit să ajungem în interior în totalitatea suprafeţei incendiului. Acţionăm cu 16 autospeciale şi facem alimentarea atât de la hidranţi din zonă, cât şi prin releu şi navetă de la obiectivele economice din jurul obiectivului incendiat”, a declarat generalul Ion Burlui.
Măsuri minime de securitate la incendiu, ignorate la Centrul Comercial Rozita
Şeful ISU Suceava a arătat ieri că incendiul a izbucnit şi pe fondul nepăsării administratorilor clădirii, dar şi a comercianţilor de la Rozita.
„Vă pot spune că este unul dintre obiectivele cu cele mai mari probleme din punct de vedere al siguranţei la incendiu. Abia am încheiat controlul la comuna Şcheia, control care a cuprins inclusiv depozitul Rozita. A fost sancţionat a nu ştiu câta oară din lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, au fost sancţionate persoane fizice, patronii standurilor din interior, pentru lipsa de interes, de implementare a unor măsuri minime de securitate la incendiu”.