Un elev de clasa a II-a de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava a ajuns o adevărată sperietoare pentru cei mai mulţi dintre colegi, părinţii acestora reclamând că minorul problemă le loveşte copiii, îi muşcă, îi scuipă şi are un limbaj suburban. Problema nu este negată de conducerea unităţii de învăţământ, însă directorul spune că ce fac eforturi pentru a-l integra în colectiv pe copilul violent, considerând că aceasta este cea mai bună soluţie care poate fi adoptată.
Documente medicale care atestă agresiuni
21 de părinţi ai copiilor din clasa a II-a B au depus o reclamaţie scrisă către conducerea Şcolii Gimnaziale Nr. 1, cerând luarea de măsuri urgente.
„Noi, părinţii clasei a II-a B, dorim să atragem atenţia asupra comportamentului elevului A. Bogdan, care este extrem de violent atât faţă de colegi, cât şi faţă de cadrele didactice. Ne este frică să trimitem copiii la şcoală în aceste condiţii. Acest copil loveşte, muşcă, scuipă, împinge şi are un limbaj suburban”, este o parte din textul reclamaţiei semnate de părinţi.
Elena Timofeiov, mama unuia dintre copii, are două documente medicale din care rezultă că fiul ei a suferit agresiuni. Pe 17 octombrie 2014, fiul acesteia a suferit o plagă muşcată la antebraţ, după care, pe 19 noiembrie 2014 a fost diagnosticat cu contuzie testiculară prin lovire.
„Pur şi simplu îmi este frică să îmi mai trimit copilul la şcoală, mă tem ca într-o zi să nu se ajungă la ceva mai rău”, a declarat mama copilului.
Ce a făcut conducerea şcolii pentru a găsi o rezolvare în acest caz
Contactat de reporterii Monitorului de Suceava, directorul şcolii, Gabriela Mihai, a confirmat că elevul reclamat are un comportament agresiv. Ea a explicat că băiatul a fost transferat la Şcoala Nr. 1 în toamna acestui an, după ce în clasa I a fost elev la şcoala din Lipoveni. Mutarea nu s-ar fi făcut disciplinar, ci pentru că părinţii s-au mutat în municipiul Suceava.
Gabriela Mihai spune că elevul este monitorizat de profesorul pentru învăţământ primar, dar şi de celelalte cadre didactice care răspund de clasă, profesorii de limba engleză, de educaţie fizică şi de religie. Părinţii copilului au fost convocaţi în mai multe rânduri la şcoală, spune directorul, iar de fiecare dată aceştia au fost cooperanţi şi au acceptat dialogul.
„Părinţii au adus documente de la medicul specialist în probleme neurologice şi neuropsihice care arată că elevul poate şi trebuie integrat în învăţământul de masă obligatoriu”, a declarat Gabriela Mihai. Directorul spune că mama copilului a solicitat o şedinţă de consiliere psihologică la cabinetul şcolii, unde s-a prezentat împreună cu copilul, arătându-şi tot interesul pentru rezolvarea problemelor.
Manifestările violente ale copilului s-au redus, susţine directorul şcolii
„Din monitorizările efectuate rezultă că elevul a realizat progrese în ceea ce priveşte comportamentul, numărul de manifestări violente reducându-se considerabil”, susţine directorul şcolii. Gabriela Mihai a spus că în cazul copilului Elenei Timofeiov poate confirma că doar prima agresiune, plaga muşcată de la antebraţ, a fost comisă de elevul problemă, în cazul celei de-a două neexistând martori care să confirme varianta.
Gabriela Mihai a mai spus că un copil de clasa a II-a nu poate fi exmatriculat pentru acte de indisciplină ori manifestări violente.
„În condiţiile în care medicul specialist a concluzionat că cea mai bună metodă este integrarea elevului în mediul în care se află, noi nu putem decât să facem tot ce este posibil în acest sens”, a mai spus directorul unităţii de învăţământ.
Singura soluţie la care s-ar putea apela dacă agresiunile vor continua ar fi mutarea elevului într-o altă clasă, însă asta nu înseamnă şi rezolvarea problemei.