Rectificarea bugetară recent aprobată în şedinţa de Consiliu Local de vineri, convocată de îndată de primarul Sucevei, Ion Lungu, scapă municipalitatea suceveană de obligaţiile de plată a unei sume de 2,6 milioane de lei (26 de miliarde de lei vechi).
Asta deoarece, în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 74/2014, prin care Primăriei Municipiului Suceava i s-au alocat 18 milioane de lei, suma de 2.651.960 de lei este alocată special pentru plata ratelor pe 2015 la creditele aprobate de Ministerul de Finanţe, în baza OUG 51/2010 privind reglementarea unor măsuri pentru reducerea arieratelor.
“Suma alocată are menirea de a stinge o parte din obligaţiile financiare aferente creditului pe care municipiul reşedinţă l-a contractat, în urmă cu circa doi ani, potrivit prevederilor legale în vigoare, pentru achitarea unor arierate ale societăţii comerciale Termica”, a explicat şeful municipalităţii sucevene.
Practic, rata pe care primăria o avea de plătit la acest credit în 2015 este rambursată anticipat de Guvern.
„Este un lucru bun, ştiut fiind faptul că în continuare avem nevoie de bani la Termica, această repartizare dându-ne posibilitatea de a avea un buget mai bun pentru societatea de transport agent termic, începând cu luna ianuarie", a precizat primarul Ion Lungu.
În decembrie 2012, Ministerul Finanţelor Publice a aprobat Primăriei Suceava contractarea unui credit în valoare de 11,96 de milioane de lei, cu scopul de a fi achitate parţial datoriile municipalităţii către Termica, precum şi stingerea arieratelor pe care această societate comercială le înregistra către furnizori şi bugetul consolidat al statului. La sfârşitul anului 2012, datoriile municipalităţii sucevene către Termica erau de 16,5 milioane de lei, reprezentând subvenţia restanţă la diferenţa dintre costul real al gigacaloriei şi cel achitat efectiv de consumatorii casnici.
Acum, conform primarului Ion Lungu, Primăria Suceava nu doar că nu mai are datorii către Termica, ba chiar a achitat în avans sume pentru subvenţionarea căldurii furnizate populaţiei, măsura fiind necesară pentru a menţine “pe linia de plutire” sistemul de termoficare, „apăsat” din greu de datoriile acumulate de populaţie, dar şi de prestarea acestui serviciu în pierdere.