Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava este obligat prin decizie a instanţei de judecată să plătească Serviciului Judeţean de Medicină Legală datorii de nu mai puţin de 676.700 de lei. Procesul s-a derulat la Tribunalul Suceava, Secţia de contencios administrativ şi fiscal, care a fost prima instanţă care a judecat cauza, astfel că IPJ Suceava are posibilitatea să facă apel, variantă la care va apela mai mult ca sigur. Imensa sumă reprezintă rezultate privind alcoolemii, concluzii privind cauzele deceselor şi alte servicii solicitate de poliţie în cadrul anchetelor penale. Serviciile au fost efectuate de cei de la medicină legală, dar nu au fost achitate. Datoriile sunt foarte vechi, o parte din serviciile neachitate fiind realizate încă de la mijlocul anului trecut.
Dramele care se ascund în spatele acestor datorii
Aceste datorii se resfrâng direct asupra oamenilor care sunt implicaţi în dosarele penale care sunt blocate din cauza acestei crize financiare. După cum a relatat în mai multe rânduri Monitorul de Suceava, victime ale unor infracţiuni ori urmaşii acestora au achitat din propriul buzunar aceste servicii, din cauză că anchetele băteau pasul pe loc. Chiar la începutul acestei săptămâni am prezentat cazul unui bărbat din Gura Humorului care a plătit autopsia fiului său, mort într-un accident rutier. Ca el sunt mulţi alţii, însă şi mai mulţi nu au dorit sau nu au de unde să plătească din propriul buzunar serviciile de medicină legală. Până când alcoolemiile sau necropsiile nu sunt plătite, Serviciul Judeţean de Medicină Legală nu trimite oficial rezultatele la dosar, iar ancheta nu are cum fi finalizată.
IPJ Suceava, obligat să achite datorii care, practic, nu îi aparţin
Procesul a fost deschis de Serviciul Judeţean de Medicină Legală, prin Spitalul Judeţean.
Procesul judecat la Tribunalul Suceava s-a îndreptat, în primă fază, în baza plângerii, spre IPJ Suceava, dar şi spre forurile superioare, Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) şi Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI). Judecătorii au stabilit însă că MAI şi IGPR nu au calitate procesuală, astfel că datoria a rămas doar în sarcina poliţiei judeţene, cea care a solicitat oficial serviciile în cadrul dosarelor penale.
Tribunalul Suceava a impus obligaţia achitării sumei de 676.700 de lei, care reprezintă contravaloarea serviciilor prestate de Serviciul Judeţean de Medicină Legală şi penalităţile calculate, aferente perioadei 26.08.2013 – 7.08.2014.
Pe de altă parte, trebuie spus că IPJ Suceava a făcut tot timpul aceste plăţi prin intermediul ministerului de care aparţine. Practic, conducerea IPJ Suceava este prinsă la mijloc în acest caz, în care este vorba de datorii între ministere, Ministerul Administraţiei şi Internelor, pe de o parte, şi Ministerul Sănătăţii, pe de altă parte. Întrebarea de bun-simţ în acest caz este de ce o astfel de problemă, datorii între instituţii ale statului, nu se poate soluţiona rapid şi eficient de la nivel mai înalt, fără ca oamenii care au trăit drame să trăiască cu convingerea că în România dreptatea şi legea sunt doar noţiuni frumoase, dar care nu se pun în practică.
(12 dec 2014, 21:49:47
Ei ar trebuie sa plateasca daune morale pentru fiecare furt pe care ar fi putut sa pazeasca dar nu o fac!