Comunicarea reprezintă poate cel mai important aspect, ce are o influenţă majoră asupra longevităţii unei relaţii de cuplu. De multe ori, există o oarecare teamă a ambilor parteneri sau numai a unuia, de a-şi împărtăşi propriile gânduri, emoţii şi sentimente. Există şi o justificare pentru o asemenea teamă, aceea că foarte mulţi oameni şi-au deschis sufletul în faţa partenerului şi au fost respinşi. Unii oameni au fost răniţi atât de tare, încât au refuzat să mai încerce vreodată. Ca urmare, ei se interiorizează şi rămân acolo, în spaţiul personal, unde celălalt nu are acces păstrând aparenţa unui partener mulţumit, dar negând realitatea.
Teoretic pare uşor de găsit o soluţie, dar când se ajunge la practică, apar dificultăţi din cauza faptului că există multe cauze ale dizarmoniilor în domeniul comunicării în cuplu. Cea mai frecventă cauză este aceea că nu conştientizăm modul diferit în care comunică bărbaţii şi femeile. Ele au nevoie să vorbească mai mult, să discute, să îşi exprime gândurile şi sentimentele, mai ales când este vorba de a rezolva o problemă care le macină. Pe când bărbaţii nu simt neapărat această nevoie, sunt mai introvertiţi, ei se gândesc cum să găsească soluţii şi comunică mai puţin, îşi exteriorizează mai puţin gândurile şi trăirile. A doua cauză ca importanţă, se referă la faptul că nu avem cum să venim cu o lecţie învăţată de acasă care să ne ajute să comunicăm eficient cu partenerul. Tot ce trebuie să facem este să ne pliem fiecare pe caracterul, personalitatea şi nevoile celuilalt, să învăţăm să îi înţelegem toate mecanismele şi nevoile. Iar acest lucru este valabil pentru ambii parteneri.
Într-o relaţie, este necesar ca partenerii să se cunoască foarte bine. Iar această cunoaştere o dobândesc prin comunicare şi prin conştientizarea permanentă a cauzelor ce o facilitează sau o limitează. Trebuie însă, să şi existe un interes o dorinţă de a face relaţia să meargă. Altfel, totul este în zadar. Dacă amândoi prezintă un grad ridicat de dezinteres în ceea ce priveşte relaţia lor, nu ne putem aştepta să se întâmple mare lucru şi comunicarea să fie una de calitate.
Cea mai bună metodă pe care o pot aplica cei doi este aceea de a-şi deschide sufletul, de a fi ei înşişi, naturali, spontani.
Fiind sinceri în cadrul relaţiei, cei doi vor observa destul de repede că sinceritatea este „contagioasă“ şi partenerul va începe să se comporte la fel, va comunica mai deschis, mai relaxat şi natural, fără vreun „program“ bine stabilit, fără să mai aibă tendinţa de a controla situaţia. Inevitabil, vor exista, uneori şi “paşi înapoi” sau stagnări la nivel de comunicare, ambele însoţite de tensiuni şi poate de conflicte, dar cu răbdare şi perseverenţă, relaţia poate deveni din ce în ce mai armonioasă.
Psiholog
Mihai Marius MOISOIU
www.mihaimoisoiu.ro
e-mail: training.reality@gmail.com