Pachetele de alimente pentru oamenii cu venituri modeste din judeţul Suceava, acordate prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD 2014), vor fi distribuite de săptămâna viitoare. Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, că prima tranşă de alimente va fi distribuită în perioada 12 – 16 decembrie a.c., către 23 unităţi administrativ teritoriale din judeţul Suceava: Baia, Bogdăneşti, Boroaia, Râşca, Broşteni, Mălini, Crucea, Dorna Arini, Panaci, Şaru Dornei, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Dorna Candrenilor, Iacobeni, Poiana Stampei, Fundu Moldovei, Pojorâta, Sadova, Vama, Brodina, Frumosu, Moldoviţa, Vatra Moldoviţei. Pentru cei 18.274 de beneficiari înscrişi în liste în aceste localităţi vor fi livrate 45.656 de pachete. Deoarece primăriile au transmis listele la data de 1 august 2014, există un plus de 24% faţă de cei înscrişi, astfel că pachetele sunt suficiente pentru 22.828 beneficiari.
În perioada 19 decembrie 2014 – 3 ianuarie 2015 va fi livrată tranşa a doua, urmând ca din data de 4 ianuarie să fie finalizată acţiunea.
„Livrarea pachetelor cu alimente se va face la centrele de distribuție ale primăriilor. Distribuirea ajutoarelor va fi făcută în termen de 30 de zile de la recepţia la primărie, asigurându-se un ritm de minimum 1/3 din cantitate la fiecare zece zile”, a declarat prefectul.
Cele mai puţine persoane defavorizate sunt în zona de munte a judeţului
În acest an, de programul operaţional care sprijină distribuirea de alimente şi asistenţă materială de bază pentru persoanele cele mai defavorizate vor beneficia 113.603 persoane din judeţul Suceava. Cele mai multe dintre acestea sunt în mediul rural - 83.671 persoane, apoi în oraşe - 15.862 de persoane şi în municipiii - 14.070 de persoane. Judeţului nostru îi sunt repartizate 281.486 de pachete, un plus de 24 % faţă de numărul de beneficiari din liste.
Cele mai puţine persoane cu venituri modeste se află în localităţile din zona de munte: la Breaza, 226 de persoane, Ciocăneşti - 252, Poiana Stampei - 264, Sadova - 273 şi Iacobeni - 281.
La polul opus se află Dolhasca, unde pe lista comunicată de primărie se află 3.945 de persoane, aproape cât au Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc la un loc (2.181, respectiv 2.013). Număr mare de persoane cu venituri mici este şi la Liteni - 2.885, Baia - 2.450, Preuteşti - 2.268, Valea Moldovei - 2.154.
Prefectul Sinescu a precizat că fiecare beneficiar va primi câte două pachete. De asemenea, primesc ajutoare alimentare toţi membrii familiilor cărora le este stabilit, prin dispoziţia scrisă a primarului, dreptul la venitul minim garantat acordat în baza Legii nr.416/2001.
În cadrul acestui program, judeţul Suceava face parte din lotul nr.11, împreună cu judeţul Botoşani, valoarea totală estimată a achiziţiei de alimente pentru cele două judeţe fiind de 8,03 mil. de euro cu TVA. Un pachet de alimente are valoarea de 128 de lei şi cuprinde ulei, zahăr, făină, mălai, paste făinoase, conserve porc, vită, pate. Firmele care au câştigat licitaţia organizată de Ministerul Fondurilor Europene pentru program sunt Libro Events SRL şi Nei Guard SRL.
Distribuţia pachetelor se face pe baza cupoanelor individuale care au fost deja trimise prin poştă beneficiarilor. Cuponul este netransmisibil şi cuprinde datele de identificare a beneficiarului (nume, prenume, CNP, domiciliu).
În acest an, primesc alimente şi cei care au alocaţie pentru susţinerea familiei
Persoanele care fac parte din categoriile care au dreptul la ajutoare alimentare distribuite în cadrul POAD 2014 şi care nu au primit cuponul individual distribuit prin Poşta Română se pot prezenta la primăria din localitatea unde îşi au domiciliul. Cei care nu au primit cupoane şi nici nu figurează pe lista de distribuţie a cupoanelor, dar apreciază că au calitatea de beneficiar conform actului normativ în baza căruia se face distribuţia (HG nr. 799/2014) pot prezenta la primărie documentele care atestă apartenenţa la categoriile beneficiare de ajutoare alimentare. După verificarea documentelor prezentate şi confirmarea calităţii de beneficiar, primăria îi poate înscrie pe lista suplimentară în baza căreia va primi ajutoarele alimentare.
Calitatea de beneficiar va fi confirmată după validarea listelor suplimentare de către Ministerul Fondurilor Europene.
Până în acest an, de program beneficiau familiile şi persoanele singure cărora le este stabilit dreptul la un venit minim garantat; şomerii care primesc o indemnizaţie lunară de până la 400 de lei, precum şi cei care nu mai primesc această indemnizaţie; pensionarii sistemului public de pensii cu o pensie de sub 400 lei/lună; pensionarii sistemului public de pensii beneficiari ai indemnizaţiei sociale, al căror venit se află sub 400 lei/lună; persoanele cu handicap grav şi accentuat, neinstituţionalizate, adulţi şi copii; persoanele beneficiare ale prevederilor Legii nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război.
În acest an, printre beneficiari au fost incluşi şi cei care primesc alocaţie pentru susţinerea familiei.