După opt ani de zile de la demararea proiectului de amenajare a unei gropi ecologice de deşeuri menajere care să deservească municipiul Suceava, dar şi localităţile din jur, gunoiul produs de suceveni este plimbat încă dintr-o parte în alta, când la Botoşani, când la gropi de gunoi temporare, amenajate în fel de fel de locaţii.
Aşa se întâmplă şi în prezent, când imensele cantităţi de gunoi produse de locuitorii municipiului reşedinţă de judeţ sunt duse într-un nou depozit temporar, amenajat de Diasil pe un teren închiriat pe teritoriul comunei Ipoteşti.
„Avem o problemă cu groapa ecologică de la Moara, care nu e terminată, şi suntem obligaţi să mergem cu gunoiul la Ipoteşti. În măsura în care se va deschide groapa ecologică, vom transfera acolo deşeurile menajere colectate până în prezent. Am vorbit la Consiliul Judeţean şi sperăm ca în ianuarie să fie gata probele la staţia de levigat”, a declarat şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu.
Acesta consideră că, în cel mai bun caz, groapa ecologică de la Moara ar putea deveni operaţională pe la jumătatea anului viitor, pentru că pe lângă problemele tehnice care mai sunt de rezolvat, destul de mult va dura operaţiunea de desemnare a unui operator de salubrizare, procedurile de licitaţie necesitând timp, plus că există riscul ca acestea să fie blocate de contestaţii.
Până la rezolvarea acestei probleme complicate, cauzate de închiderea gropilor de gunoi din judeţ, conform cerinţelor europene, o mulţime de bani sunt daţi pe plimbarea gunoiului către depozite temporare, de unde va trebui să fie apoi ridicat şi iar transportat, la groapa ecologică.
Proiectul de amenajare a gropilor ecologice de gunoi din judeţ este gestionat de Consiliul Judeţean Suceava, în parteneriat cu administraţiile locale, în cazul gropii ecologice de la Moara terenul fiind pus la dispoziţie gratuit de Primăria Suceava.