Sucevenii au acces începând din această lună la „Spaţiul privat virtual”, un nou serviciu lansat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Directorul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Suceava, Petrică Ropotă, ne-a declarat ieri că începând din data de 2 decembrie a.c. persoanele fizice din judeţ pot comunica cu ANAF prin mijloace electronice de trimitere la distanţă prin aplicaţia „Spaţiul privat virtual”, disponibilă pe site-ul Agenţiei.
Petrică Ropotă a explicat că prin intermediul acestui serviciu se realizează comunicarea electronică a informaţiilor şi înscrisurilor între ANAF şi persoanele fizice pentru transmiterea actelor administrative emise de organele fiscale, precum şi pentru transmiterea de cereri, înscrisuri sau documente de către suceveni către Finanţe.
Prin serviciul „Spaţiul privat virtual” pot fi transmise declaraţiile fiscale întocmite de persoanele fizice, cereri adresate Finanţelor pentru obţinerea unor informaţii sau documente în legătură cu situaţia fiscală personală, cum ar fi cereri de informaţii despre contribuţiile sociale declarate de angajatori sau solicitarea unor opinii privind aplicarea legislaţiei fiscale. La acestea se adaugă actele administrative fiscale, acte de executare silită şi alte acte emise de organul fiscal, precum deciziile de impunere, notificări, somaţii şi alte documente asemănătoare, precum şi documente sau acte emise de organul fiscal la cererea persoanei fizice, precum certificate atestare fiscală, adeverinţa de venit, dar şi registrul documentelor electronice comunicate în ultimii doi ani. Prin intermediul aceluiaşi serviciu se poate realiza şi comunicarea „Buletinului informativ fiscal”. Petrică Ropotă a mai explicat că aceste servicii de comunicare electronice sunt disponibile 24 de ore din 24 şi sunt gratuite şi a adăugat că această comunicare prin spațiul privat virtual este o opțiune.
Pentru a se înregistra în „spaţiul privat virtual”, sucevenii trebuie să completeze o cerere prin alegerea modului de aprobare, în mediul electronic sau la ghișeu.
Astfel, pentru completarea cererii de înregistrare pentru identificarea electronică prin utilizarea dispozitivului acreditări de tip utilizator sau parolă însoţite de coduri de autentificare de unică folosinţă, persoana fizică utilizează serviciul de înregistrare oferit de serverul Ministerului Finanţelor Publice - ANAF.
În cazul în care se solicită aprobarea în mediul electronic, persoana fizică trebuie să indice o informaţie fiscală personală cunoscută numai de Ministerul Finanţelor, prin ANAF, în scopul identificării electronice.
De asemenea, în cazul în care se solicită aprobarea cererii la ghişeu, persoanele fizice trebuie să se prezinte la oricare organ fiscal din cadrul ANAF.
Petrică Ropotă a mai declarat că persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent ori exercită profesii libere se identifică electronic cu certificate digitale calificate numai pentru obligaţiile fiscale pentru care, în relaţia cu Finanţele, se identifică prin codul de înregistrare fiscală.
În acelaşi timp persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent ori exercită profesii libere, pentru alte obligaţii fiscale decât cele precizate anterior, precum şi celelalte persoane fizice se identifică electronic prin certificatele digitale calificate sau acreditări de tip nume/parolă însoţite de coduri de autentificare de unică folosinţă. În cele din urmă, confirmarea înregistrării certificatului digital calificat pe serverul Ministerului Finanţelor Publice ANAF se transmite prin e-mail la adresa furnizată de persoana fizică în formularul „documentul de confirmare".