Mii de suceveni care şi-au montat centrale termice de apartament riscă să rămână în frig, fără apă caldă şi fără apă rece în plină iarnă, din cauza datoriilor neplătite către furnizorul de apă potabilă, ACET.
Directorul economic al ACET, Bogdan Cristache, a anunţat ieri, la şedinţa lunară cu asociaţiile de proprietari, că după data de 1 ianuarie 2015, furnizorul de servicii de apă potabilă şi canalizare va începe să debranşeze blocurile de locuinţe unde se înregistrează consumuri mari de apă neplătite.
„Imediat după terminarea sărbătorilor de iarnă, cel puţin la blocurile care nu mai beneficiază de serviciile Termica dar înregistrează debite însemnate la serviciile de apă rece şi canalizare, vom acţiona prin debranşări”, a atenţionat reprezentantul ACET.
Practic, locuitorii blocurilor respective vor rămâne dintr-odată fără trei servicii de utilităţi importante - căldură, apă caldă şi apă rece, pentru că centralele termice de apartament utilizează apa rece la producerea căldurii şi apei calde.
Conducerea operatorului regional de servicii de apă potabilă şi canalizare a spus că este nevoită să aplice astfel de măsuri radicale, ca urmare a neplăţii acestor servicii de către o parte a populaţiei, care, după ce s-a debranşat de la sistemul centralizat de termoficare, nu a mai plătit nici consumurile de apă rece.
Aşa se face că datoriile populaţiei au crescut la un nivel record anul acesta, depăşind un milion de euro, una din cele mai mari creşteri fiind înregistrată în luna octombrie, când debitul restant s-a mărit cu peste 700.000 de lei într-o singură lună, datoria totală fiind de peste 4,6 milioane de lei (46 de miliarde de lei vechi).
„De-a lungul anilor am constatat că debranşarea rău-platnicilor este singura măsură viabilă pentru recuperarea debitelor restante. Dar debranşările nu reprezintă decât o soluţie temporară, eficientă mai ales în perioadele când au nevoie maximă de aceste servicii – de exemplu vara, când este caniculă. Ele sunt doar un imbold care-i determină pe unii să vină să mai plătească”, a adăugat reprezentantul ACET, Bogdan Cristache, care a spus că este nevoie de o regândire a întregului sistem de prestare a acestor servicii către populaţie, astfel încât să poată fi luate şi alte măsuri, mai eficiente şi care să-i afecteze doar pe cei rău-platnici, nu şi pe vecinii lor, care sunt cu plata la zi.
Pe aceeaşi idee a mers şi primarul Sucevei, Ion Lungu, care a spus: „Trebuie să găsim soluţii ca şi rău-platnicii de la apă să plătească. Soluţia ar fi contractele individuale şi vreau ca atâta vreme cât mai sunt primar să mă zbat să le introduc atât la Termica, cât şi la ACET”.
Creşterea datoriilor neîncasate de operatorul regional de servicii de apă şi canalizare poate duce la pierderea finanţărilor europene accesate pe diferite proiecte, ACET fiind obligat prin contractele încheiate cu mecanismele de finanţare europeană să funcţioneze pe profit. În aceste condiţii, există toate şansele ca furnizorul de apă şi canalizare să treacă la debranşarea rău-platnicilor, pentru a recupera cât mai mult din debitele restante care afectează balanţa financiară a societăţii, în joc fiind finanţări de zeci de milioane de euro, bani investiţi în extinderea şi modernizarea reţelelor de apă şi canalizare.
(10 dec 2014, 11:48:15