Controalele inspectorilor Regionalei Antifraudă Suceava provoacă mari nemulţumiri în rândul comercianţilor. Mai toate firmele sucevene controlate au primit amenzi usturătoare, iar în unele cazuri s-a decis şi suspendarea activităţii pentru o anumită perioadă.
Practic, firmele sunt condamnate la faliment, ceea ce ridică semne de întrebare vizavi de oportunitatea aplicării acestor sancţiuni extrem de dure.
Mai mult, comercianţii reclamă abuzuri intolerabile din partea inspectorilor antifraudă şi spun că sunt pur şi simplu umiliţi de cei care au venit în control, unele acţiuni derulându-se şi până târziu în noapte.
Spre exemplu, unei firme din municipiul Suceava i-a fost aplicată o amendă de câteva mii de lei pentru că în casa de marcat nu era schimbată ora de vară cu ora de iarnă. O altă amendă, tot de câteva mii de lei, a fost aplicată pentru că nu era afişat anunţul prin care clienţii trebuie să păstreze bonul fiscal până la ieşirea din unitate.
Comercianţii consideră că de vreme ce inadvertenţele descoperite au fost minime, sub 200 de lei, aplicarea unor amenzi de câteva mii de lei şi suspendarea activităţii sunt măsuri prea drastice.
Au existat şi cazuri în care angajaţii controlaţi au reclamat probleme de sănătate, unele dintre ele destul de grave.
De asemenea, comercianţii se plâng de faptul că sunt percheziţionaţi ca nişte hoţi de inspectorii antifraudă, toate aceste elemente conducând la concluzia că se doreşte dinadins uciderea afacerilor.
„Avem o afacere mică, din care ne ducem existenţa în familie. Pentru a plăti amenzile pe care le-am primit într-o zi trebuie să muncim un an de zile. Dar nici dreptul la muncă nu ni se oferă, pentru că dacă activitatea firmei este suspendată pentru trei luni trebuie să punem lacătul şi să închidem. Suntem la limita răbdării şi nu înţelegem ce anume se doreşte de la noi, să ne plătim taxele şi impozitele către stat sau să dăm faliment?”, a arătat unul dintre comercianţii suceveni.
( 9 dec 2014, 13:51:24