A doua ediţie a Galei „Top 10 Suceveni” a avut loc anul trecut pe 13 decembrie, la Conacul Domnesc din Şcheia, evenimentul reunind peste 500 de invitaţi. O acţiune inedită, organizată de Cotidianul Monitorul de Suceava, Camera de Comerţ şi Industrie Suceava, Complexul Turistic „Conacul Domnesc” Suceava şi Federaţia Patronală IMM Suceava, care a fost, după aprecierile celor prezenţi, peste așteptări. În seara adevăratelor vedete, aparatele foto şi luminile reflectoarelor au fost îndreptate spre oameni generoşi, care fac totul din suflet, fără să se gândească la recompense, din dragoste pentru semenii lor, din pasiune. Cu emoţii, dar şi cu modestia care-i caracterizează, au fost aplaudaţi la scenă deschisă oameni care au făcut performanţă prin muncă, au realizat lucruri mari, pentru cei aflaţi în suferinţă, oameni care au fost găsiţi de noi şi daţi drept exemplu pozitiv, de ce nu, pentru întreaga ţară.
Cei zece suceveni de Top, ediţia 2013
Poveștile celor 10 suceveni de Top au fost prezentate anul trecut în cadrul unor reportaje video proiectate pe mai multe ecrane din sala de festivităţi, poveşti care au încântat audiența.
Cei zece suceveni de Top, ediţia 2013, au fost primarul din Cornu Luncii, Gheorghe Fron, care a arătat că omenia poate fi mai presus de o nenorocire, construind, împreună cu mai mulţi voluntari, două case pentru două familii care îşi pierduseră toată agoniseala de-o viaţă în incendii; tânăra nevăzătoare Magdalena Iurescu, care a terminat două facultăţi ca şefă de promoţie, eleva Iustina Crăciun, fata de aur de la Fălticeni, care a obţinut două medalii de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, care a avut loc în Grecia; preotul Liviu Mihăilă, care a înfiinţat Festivalul Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”, dar şi trupa de teatru cu elevi de liceu „Birlic”; judecătorul Marcel Nechita, care oferă lunar o sumă de până la 2.000 de lei pentru patru elevi de liceu care sunt în imposibilitatea de a continua studiile; fotbalistul Lucian Goian, pentru că a demarat o campanie de strângere de fonduri pentru a-l ajuta pe Albert, un copil în vârstă de 5 ani, grav bolnav; echipa de rugby juniori 1, U19, a CSŞ Gura Humorului, care a reuşit în anul 2013 o performanţă unică, devenind campioană naţională; preotul Mihai Negrea, care şi-a dedicat viaţa copiilor orfani ori celor ai căror părinţi nu îi pot îngriji; meşterul Toader Ignătescu, care de aproape zece ani organizează la Păltinoasa o tabără de creaţie a meşterilor populari, din fonduri exclusiv private; Fundaţia „O Nouă Viaţă”, care a salvat zeci de tineri din „orfelinatul groazei de la Siret”, astăzi o ruină. Toţi cei zece nominalizaţi au primit cupe şi câte un premiu în valoare de 1.000 de lei fiecare. Preotul Mihail Negrea, de la Podu Coşnei, numit şi „părintele orfanilor”, a primit şi premiul publicului, după ce fiecare invitat prezent la eveniment şi-a exprimat opţiunea pentru unul dintre cei zece nominalizaţi în „Top 10 Suceveni”.
Momente artistice diversificate, pe placul publicului
Ca şi la prima ediţie, prezentatorul galei de anul trecut a fost primarul orașului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, care, deşi în seara de 13 decembrie 2013 ar fi trebuie să fie la Braşov, pentru a-şi ridica premiul de „Cel mai bun primar de oraş din Regiunea de Nord - Est”, a ales să fie parte din povestea frumoasă numită Gala „Top 10 Suceveni”. Primarul Ursaciuc a primit aplauze din partea întregului auditoriu pentru titlul care i s-a conferit, dar şi pentru rolul de moderator al unui eveniment de excepţie.
Organizatorii Galei „Top 10 Suceveni”, ediţia a II-a, au oferit invitaților un program artistic diversificat, cu momente de excepție, cu nume cunoscute, premiate şi apreciate pe plan local, naţional, dar şi internaţional. Primul moment a fost susţinut, spre încântarea auditoriului, de Diana Căldăraru, adolescenta din Gura Humorului care a vrăjit o ţară întreagă cu vocea ei la „Românii au talent”. Au urmat apoi alţi doi humoreni cunoscuţi de publicul larg, interpretul Adrian Beznă, „însoţit” de chitară, şi poetul Sorin Poclitaru, care au susţinut un moment muzical – poetic, apreciat de public. Momente inedite au oferit şi Ovidiu Şvarţ, fiul maestrului coregraf Friedrich Schwartz, directorul muzical al Ansamblului Artistic „Rapsodia Bucovinei”, care i-a vrăjit pe suceveni cu naiul său. El le-a prezentat sucevenilor o surpriză muzicală, împreună cu fiul său, poliinstrumentistul Eduard-Cristian Şvarţ, dar şi cu soţia sa, violonista Mihaela-Doina Şvarţ. Momentul de culoare a fost oferit de Ansamblul folcloric ucrainean „Kozaciok” din Bălcăuţi, condus de instructor–prof. Petru-Ştefan Şoiman. Pentru că se apropia sărbătoarea Naşterii Domnului, organizatorii au ales, pentru finalul galei, un moment special, recital de colinde, oferit cu generozitate de Corul „Ciprian Porumbescu” din Suceava, coordonat de preot profesor Lucian Tablan Popescu.
Eveniment exclusiv caritabil
Pe parcursul galei s-au organizat şi licitaţii, la care s-au vândut tablouri, cărţi, lucrări de grafică. „Top 10 Suceveni” a fost un eveniment exclusiv caritabil. Din vânzarea invitaţiilor, din donaţii şi banii proveniți de la licitațiile organizate în cadrul evenimentului s-au strâns 339 de milioane de lei vechi (33.900 de lei). Banii au ajuns la Nicu Titus Ungureanu, un adolescent în vârstă de 15 ani care visează să devină arhitect. Printre lucrările vândute la licitaţie s-au numărat tabloul „Strigăt tăcut”, lucrare realizată în creion, donată de artistul sucevean Lucian Mînecan, o colecţie de cărţi editate între anii 1921 – 1946, lucrări donate de scriitorul Ion Drăguşanul, tabloul „Floarea – soarelui”, pictură în ulei, în tehnica cuţitului de paletă, lucrare donată de artista Cristina Hreamătă Macoveiciuc. Pentru două lucrări de grafică, „Metamorfoză” şi „Frumuseţe şi pericol”, donate de elevul Nicolae Titus Ungureanu, de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, secţia arhitectură, s-a dat o bătălie mai lungă. Tânărul grafician, prezent la eveniment, a realizat o a treia lucrare de grafică pe parcursul galei, lucrare care a fost prinsă la licitaţie, ca bonus.
La licitaţie au fost vândute şi Colecţia iconografică „Illustrierte Bukowina”, donată de scriitorul Ion Drăguşanul, „Orientatul”, o sculptură în lemn donată de artistul Toader Ignătescu, dar şi tricoul „Goian”, donat de fotbalistul Dorin Goian, tricoul original purtat de sportiv în meciul România - Ungaria, de pe 6 septembrie 2013, scor 3 – 0. Toate persoanele care au licitat şi au cumpărat obiecte în cadrul galei au făcut-o, în primul rând, din dorinţa de a-l ajuta pe tânărul grafician să îşi continue visul, să devină arhitect.
A treia ediţie a Galei „Top 10 Suceveni” va avea loc vineri, 12 decembrie, la Conacul Domnesc din Şcheia. Evenimentul va fi transmis în direct, de la ora 18:30, pe BucovinaTV şi www.monitorulsv.ro.