luni, 8 dec 2014 - Anul XIX, nr. 286 (5795)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Proiect

22 de elevi au devenit pentru o zi consilieri locali ai municipiului Câmpulung Moldovenesc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mai mulţi elevi din Câmpulung Moldovenesc au devenit pentru o zi consilieri locali ai acestui municipiu. La începutul lunii decembrie, Fundația Friedrich Ebert (FES) România, alături de Primăria Câmpulung Moldovenesc și Consiliul Local al acestui municipiu, a desfășurat proiectul “Joc de strategie: Politica locală”. În cadrul acestui seminar 22 de tineri din oraș, elevi de la Colegiul Național ”Dragoș Vodă”, Liceul Tehnologic Nr. 1 și Liceul Silvic „Bucovina” au devenit ei înșiși consilieri locali pentru o zi, având astfel posibilitatea să înţeleagă mult mai ușor cum se iau deciziile publice la nivel local.

Potrivit reprezentantului Fundației Friedrich Ebert România, Diana Pop, jocul de strategie este o metodă de educație politică prin care se urmărește ideea de a simula cât mai real posibil activitatea unei instituții politice existente. În acest joc de strategie despre politica locală, tinerii devin reprezentanți ai comunității locale, pregătesc în cadrul grupurilor politice o ședință de consiliu local, formulează proiecte de hotărâre și interpelări și iau decizii sub presiunea situației.

De precizat că proiectul dezvoltat de către FES se derulează cu succes de mai bine de 10 ani în Germania, în Croația sau Cehia, iar din 2009 și în România.

 

Elevii vor diminuarea numărului de afişe publicitare din oraş, dar şi înfiinţarea unei cantine sociale

Elevii câmpulungeni implicaţi în acest proiect au luat parte la ședința de Consiliu Local reală din data de 27 noiembrie 2014. Ulterior, în perioada 2 - 4 decembrie 2014, elevii au dobândit informații teoretice de bază despre modalitatea de funcționare a administrației publice locale şi au pregătit împreună cu aleşii locali proiecte de hotărâre pe subiecte de interes pentru comunitate. La finalul proiectului, cei 22 de elevi au simulat o ședință de Consiliu Local, în cadrul căreia tinerii, împărțiți pe grupuri politice fictive, au dezbătut și votat proiectele de hotărâre, au adus amendamente, au adresat interpelări primarului Mihăiță Negură, aducând în discuție proiecte precum organizarea unei gale pentru premierea elevilor cu rezultate excepționale, înființarea unei cantine sociale, colectarea apelor de pe versanți, reabilitarea stadionului sau diminuarea numărului de afișaje publicitare din municipiu.

După ședința de Consiliu Local simulată, primarul Mihăiță Negură a declarat că “a fost un proiect extraordinar, un exercițiu bun pentru comunitatea locală. Dacă acești tineri ar fi adevărații consilieri locali, aș avea mult mai mult de muncă. Sunt impresionat de seriozitatea cu care tinerii au tratat această simulare, faptul că au participat toți, iar cvorumul a fost de 100%. La ședințele reale mai întârziem, mai dăm telefoane să vină consilierii la ședințe. Mulțumim Fundației pentru că a ales Câmpulungul pentru acest proiect și vă invităm deja să reveniți și cu alte evenimente."

Întregul proiect a fost susținut financiar de Fundația Friedrich Ebert, iar elevii au fost instruiți de trei traineri specializați în politica locală și lucrul cu tinerii. Scopul proiectului este de a-i implica activ pe tineri și pe cetățeni în viața comunității, susținând participarea cetățenească și implicarea civică. Proiectul a beneficiat de sprijinul Primăriei Câmpulung Moldovenesc, al Consiliului Local Câmpulung Moldovenesc și al Colegiului Național 'Dragoș Vodă'.

Diana Pop a ţinut să mai precizeze că „proiectul îşi propune să contracareze dezinteresul tinerilor faţă de reprezentanţii politici și politică, în general. Tinerii au înteles procesul decizional de la nivel local în mod practic și au aflat care sunt mecanismele democratice de participare la luarea deciziilor publice. În numele fundației dorim să mulțumim Consiliului Local Câmpulung Moldovenesc, Primăriei Câmpulung Moldovenesc și celor trei instituții de învățământ implicate pentru susținererea proiectului în vederea formării unor cetățeni reponsabili, care să își cunoască drepturile și obligațiile.”

Modul în care s-a derulat acest proiect a fost apreciat şi de elevii câmpulungeni, în special pentru faptul că au aflat ce înseamnă politica locală și au avut șansa de a deveni consilieri pentru o zi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 22 de elevi au devenit pentru o zi consilieri locali ai municipiului Câmpulung Moldovenesc.
 Vizualizări articol: 2291 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
22 de elevi au devenit pentru o zi consilieri locali ai municipiului Câmpulung Moldovenesc5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei