Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 6 dec 2014 - Anul XIX, nr. 285 (5794)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nori negri

Un puternic control al Regionalei de Finanţe Iaşi începe de luni la Termica Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Termica Suceava va face obiectul uneia dintre cele mai ample inspecţii economico-financiare, care va stabili toate neregulile care s-au comis la societatea de termoficare în ultimii ani. Controlul va începe luni, 8 decembrie, şi va fi efectuat de reprezentanţii Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Iaşi.

Actualul control este o continuare a inspecţiei care a fost întreruptă în aprilie 2013 şi în cadrul căreia s-au descoperit mai multe ilegalităţi.

Controlul are darul de a lămuri modul în care s-au realizat compensările între Primăria Suceava şi SC Termica SA, dacă subvenţiile venite din partea administraţiei locale s-au acordat cu respectarea legislaţiei, dar şi alte aspecte, cum ar fi achiziţia de cărbune, primele acordate angajaţilor, dar şi alte elemente legate de activitatea societăţii de termoficare.

 

Dosarul falimentului Termica, strămutat la Iaşi

Dosarul falimentului Termica se mută la Iaşi. La cererea Unicom Holding, unul dintre cei mai mari creditori ai societăţii de termoficare din Suceava, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis joi să trimită dosarul spre soluţionare la Curtea de Apel Iaşi.

Falimentul a fost solicitat de ACET Suceava, care are de recuperat nu mai puţin de 12 milioane de lei. În schimb, Unicom Holding a prezentat un plan de revigorare a societăţii, plan care a fost admis de Tribunalul Suceava.

Numai că reprezentanţii ACET nu s-au mulţumit cu soluţia de la Tribunalul Suceava şi au atacat-o la Curtea de Apel Suceava. Potrivit deciziei de joi, dosarul va fi trimis la Curtea de Apel Iaşi, iar procesul se va judeca cel mai probabil abia anul viitor.

În cazul în care cererea de faliment va fi respinsă, Termica va continua să furnizeze căldură şi apă caldă către suceveni. Dacă Termica va intra în faliment, acest serviciu va fi sistat, ceea ce ar putea provoca probleme serioase. Pentru a evita această situaţie, reprezentanţii Primăriei Suceava intenţionează să creeze un serviciu în cadrul administraţiei publice locale care să preia angajaţi de la Termica şi să poată furniza, în continuare, căldură şi apă caldă către populaţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un puternic control al Regionalei de Finanţe Iaşi începe de luni la Termica Suceava.
 Vizualizări articol: 3793 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Un puternic control al Regionalei de Finanţe Iaşi începe de luni la Termica Suceava3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Tara lucrului prost facut trimis de
( 6 dec 2014, 13:41:55
ieri 05.12.2014 la temperatura de -2grade Celsius, pe CENTURA SUCEVEI se marca cu vopsea, dungile de siguranta in trafic...nu vad sa fi sesizat cineva in media suceveana acest aspect...ca sa nu mai zic de vreun organ de control in CONSTRUCTII SA SE FI SESIZAT....TARA PROSTILOR AM DEVENIT!
2.   Oamenii asteapta solutii concrete! trimis de
( 6 dec 2014, 15:07:40

Daca va fi Thermonet, ori Termica, bine ar fi sa se gaseasca o strategie comună de reducere a pierderilor din reţelele de transport şi distribuţie. Pasivitatea si automultumirea ,,lasa ca-i bine si asa” nu duce la nimic..
2.1  RE: Oamenii asteapta solutii concrete! trimis de
( 6 dec 2014, 15:09:40
Singura grija a celor de la Termica a fost sa lupte cu obstinatie pentru tinerea la nivel ridicat al pretului gigacaloriei.

Delasarea, neimplicarea, reaua vointa la nivel de conducere, a dus la ce este azi.
,,Prostimea” a rabdat, ca asta stie sa faca cel mai bine! Cine raspunde de distrugerea unui intreg sistem, ,,asa nefunctional cum era”? Cum s-a ajuns la dezastrul de a se pleca in masa in citiva ani distrugindu-se sistemul?
3.   DOAMNE-AJUTA! trimis de
( 6 dec 2014, 15:25:17
Sa vina si DNA-UL!ii asteptam cu drag!De cand asteptam ziua asta!
4.   Termica in colaps trimis de
( 6 dec 2014, 18:47:55
Neplata la timp,de către primărie, a subvenţiei, neîncasarea istorică de la populaţie a serviciilor oferite, pierderile peste cele reglementate şi prinse în tarif din reţelele de distribuţie aparţinând primăriei (aflate doar în concesiunea Termica), alături de decapitalizarea cu 70 de milioane de lei, au fost principalele cauze care au condus la situaţia financiară catastrofală a societăţii.S-a mers pe foamea de mandate si lipsa de orizont tehnic si pragmatic. Foamea de mandate prin populismul ieftin al păstrării preţului gigacaloriei pentru populaţie la unul din cele mai scăzute nivele din ţară şi prin tolerarea sistematică a neplăţii serviciilor prestate de Termica. Lipsa de orizont tehnic si pragmatic prin abordarea singulară a părţii de producere , încurajând investitorul privat care va construi noua centrală , dar uitând cu totul de partea de distribuţie (abandonată în ceea ce priveşte reabilitarea şi modernizarea, dar şi încurcată de amestecul pe lanţul de distribuţie al reţelelor publice cu capacităţile SC Termica).

5.   Termica in colaps trimis de
( 6 dec 2014, 18:49:03
Domnul Lungu ştia, de vreo 12 ani, că Termica este, „o piatră de moară de gâtul primăriei”. S-au luat niste masuri nepotrivite de-a lungul timpului care au dus la tragedia Termica.Ne referim la iniţierea de către primar, în mandatul trecut a decapitalizării SC Termica cu 75 de milioane de lei. Ne referim de asemenea, la iniţierea de către primar a demersurilor în urma cărora Termica şi-a pierdut, în favoarea primăriei, terenurile (până şi cele de sub clădiri). In mod sistematic, subvenţia la energia termică a fost plătită de primărie cu mari întârzieri, Termica fiind silită să funcţioneze, în ultimi ani, luând credit după credit, cu costuri financiare pe măsură. . Reţelele de distribuţie a energiei termice, aparţinând Primăriei, nu au fost la timp reparate şi modernizate, pierderile în reţele peste limita stabilită de autoritatea de reglementare aducând societăţii o pierdere anuală de circa cinci milioane de lei.

6.   Termica in colaps trimis de
( 6 dec 2014, 18:50:41
Primul proces între Primăria Suceava şi administratorii judiciari de la Termica priveşte colosala sumă de 93,3 milioane de lei .Un alt proces în care este chemată Primăria Suceava de către administratorii judiciari ai SC Termica SA priveşte returnarea către societatea de termoficare a suprafeţei de 155,46 hectare de teren. Este vorba de un teren pe care Primăria Suceava s-a intabulat în cursul anului 2007 şi care ulterior trebuia trecut înapoi la Termica pentru a compensa neachitarea subvenţiilor în sumă de 70 de milioane de lei. Ultimul proces a plecat de la neplata subvenţiei datorate de Primăria Suceava pentru mai multe luni din cursul anului 2013. Administratorii judiciari solicită o sumă de 5.347.186 de lei cu titlu de subvenţie neachitată în perioada martie-noiembrie 2013.Deci observam sumele colosale pe care Primaria Suceava le datoreaza Termica in urma neplatii subventiilor.Mai mult Primaria l-a angajat pe Sorin Rusu, decanul Baroului de Avocaţi Suceava pentru procesele cu Termica.. Acesta va primi pentru activitatea sa suma de 75.000 de lei.Tot din banii nostri.Pai ce vina am eu ca Lungu nu a platit subventia?Sau de ce nu a platit-o ??????

7.   Terenurile de la Termica trimis de
( 6 dec 2014, 18:58:23
E vorba de terenurile sub care se afla SC Termica.Suprafaţa de 155,46 hectare de teren pe care s-a intabulat Primăria Suceava nu a aparţinut niciodată integral oraşului. O parte din aceste terenuri au fost în proprietatea oraşului Salcea, altele au aparţinut Primăriei Ipoteşti. Printr-un miracol, terenurile de la Salcea şi Ipoteşti au ajuns în proprietatea Sucevei.În cursul anului 2009, Primăria Suceava era deja în proprietatea celor 155,46 hectare de teren. Şi cum avea de achitat către Termica Suceava subvenţii însumate în valoare de 700 de miliarde de lei vechi, s-a propus compensarea datoriei cu terenurile.Prin Hotărârea de Consiliu Local Nr. 170 din 16 iulie 2009: „Proprietatea asupra terenurilor în suprafaţă totală de 1.554.636 mp va fi transferată de la Municipiul Suceava la SC Termica SA prin încheierea unui act în formă autentică, în baza hotărârii consiliului local şi hotărârii AGA de la SC Termica SA”.valoarea terenurilor a fost stabilită la suma de 670 de miliarde de lei vechi, adică 4,3 miliarde de lei vechi per hectar, ceea ce înseamnă mai mult de 100.000 de euro/ha.bazele legale pentru ca terenurile să ajungă în proprietatea Termica erau puse la punct. Trebuia doar ca primarul Ion Lungu să semneze documentele, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată. Mai mult, compensarea s-a realizat teoretic, iar Primăria Suceava a rămas şi cu 155,46 hectare de teren şi fără datoria de 700 de miliarde de lei vechi rezultată din neplata subvenţiei.
8.   Plati compensatorii dubioase Termica trimis de
( 6 dec 2014, 19:03:39
Constantin Plăcintă, fostul director al SC Termica SA Suceava, este exemplul unui om fericit după ce şi-a încheiat conturile cu societatea de termoficare.Şi asta pentru că nu a plecat cu buzunarele goale, ci cu o sumă consistentă, aproximativ 700 de milioane de lei vechi. Banii reprezintă salariile compensatorii pe care Constantin Plăcintă le-a încasat la plecarea de la SC Termica SA, dar modul cum au fost acordate aceste drepturi ridică mari semne de întrebare.Pentru cele 208 persoane disponibilizate în perioada 2010 - 2011, SC Termica SA Suceava a scos din conturi suma de 3.340.114 lei, adică în jur de un milion de dolari. O sumă colosală pentru o societate la poarta căreia bătea vântul falimentului şi pe care Consiliul Local şi Primăria Suceava au ţinut-o în viaţă cu credite şi tot felul de artificii, cum ar fi compensarea datoriilor cu terenurile pe care Termica îşi derulează activitatea.

9.   Domnul senator Dontu e nervos tare trimis de
( 6 dec 2014, 19:50:05
Stim ca ordonanta prostitutiei traseiste a guvernului Ponta a fost respinsa de Camera deputatilor.Ea a ajuns la Senat,camera decizionala,unde a fost blocata de Tariceanu.In urma emulatiei alegerilor si in urma indemnului lui iohannis senatorii din comisia Juridica au discutat trimiterea ordonantei in plen pentru vot.Daca aceasta ordonanta este respinsa si in Senat,atunci cei 2000 de traseisti(primari ,consilieri)vor fi eliberati din functii.Si ce sa vezi???s-a decis amanarea unui vot pentru lunea viitoare. Opozitia a venit cu acuzatii dure la adresa PSD."Astazi imi miroase in sala asta a multa frica. Sa fim barbati, sa-i dam vot (...) Ca va mai trebuie timp pentru majoritate, asta nu ne intereseaza, Ne-ati spus de o jumatate de ora de cum nu putem sa votam astazi", a declarat, in timpul sedintei, senatorul PDL Marinica Dinca.Un mic scandal a izbucnit la finalul sedintei. Dupa ce s-a votat amanarea votului senatorul PDL Alin Tise a declarat: "Constat ca colegii nostri de la PSD n-au invata nimic din alegerile care tocmai s-au incheiat, discutia e politica, au facut smecherii, au amanat. Oricum va asiguram ca va vom respecta la fel cum ne respectati pe noi".La plecare din sedinta, Marinica Dinca i-a reprosat senatorului PSD Ovidiu Dontu ca nu au procedat corect. "Nu accept sa iau eu lectii de la tine!", i-a strigat, nervos, Donțu, lui Dincă."E gros, e foarte gros", i-a replicat acesta."Hai dispari!", i-a strigat senatorul PSD, cu vocea si mai rastita. In replica, Marinica Dinca i-a aratat acestuia obrazul si a plecat."Numai politica faceti, haideti sa facem comisie Juridica", a spus cu voce tare si senatorul PDL Alin Tise.
La iesirea din sala, acesta a declarat extrem de revoltat: "Astia numai se prostituteaza aici".
10.   DNA va asteptam cu drag... trimis de
( 7 dec 2014, 01:06:21
Va oferim pana si case si apartamente numai sa scoateti toti hoti din Termica.

Acum Termica este una din gaurile negre a orasului. Specific e o gaura neagra de bani. Deci in acel loc, numai primarul si politicienii stiu ce se intampla ca tot inghite banii si ameninta orasul cu o moarte rece.

Daca ma intrebati pe mine, Termica are nevoie de o conducere straina pregatita care sa vina, sa taie costurile, sa taie sume de bani care sunt cheltuite pe nimicuri, si din pacate si personal care nu este calificat. Adica sa inceapa practic cu scheletul companiei sa se dezvolte.
10.1  RE: DNA va asteptam cu drag... trimis de
( 7 dec 2014, 21:32:08
La fel de straina ca cea de la EON? Lasand la o parte modul in care isi bate joc de consumatori, cum ti se pare faptul ca, daca vrei sa faci un bransament il platesti dar nu esti proprietar. Cu alte cuvinte oricine se poate racorda la linia de joasa tensiune executata pe banii tai fara sa poti pretinde o cota parte, in plus, pentru EON fiind o investitie, aceasta se amortizeaza cu 20% pe an, adica se scade din baza de impozitare... si pentru faptul ca este executata de o terta firma care refactureaza lucrarea catre EON se deduc si 24% TVA... foarte tare! As vrea si eu sa am cadrul legal sa fac astfel de afaceri!
10.2  RE: DNA va asteptam cu drag... trimis de
( 7 dec 2014, 23:35:02
Domnu Cotzi, din punctul meu de vedere, Suceava este unul din orasele care are nevoie mult de DNA, dar nu din cauza oamenilor simpli, ci din cauza companiilor astea care profita de nepragatirea oamenilor si ne fura practic fara sa stim.
Este o coruptie mare la nivel de sistem. Suceava are bani, nu e atat de saraca, dar sunt sigur ca exista coruptie la un nivel inalt.

Termica, EON, Spitale, Politicieni, sunt de toti in Suceava si din acest motiv avem nevoie de DNA.
11.   Raportul comisiei Ovidiu Dontu versus Termica trimis de
( 7 dec 2014, 08:50:51
In 2012 USL a obţinut majoritatea în Consiliul Local, iar PDL a intrat in opoziţie.Aleşii PSD, în frunte cu Ovidiu Donţu, au cerut o comisie de analiză pentru situaţia de la Termica.Componenta comisiei:Ovidiu Donţu, Costel Tătăranu, Cornel Grosar, Vasile Mocanu, Andrei Păduraru, Cristinel Creţu, Adrian Arămescu, Marcel Dan Roibu şi Paul Rusu.Raportul a fost încheiat şi predat Primăriei Suceava în octombrie 2013, dar nu a mai ajuns niciodată să fie discutat în plenul Consiliului Local.Cateva concluzii ale raportului:„Subvenţia la energia termică a fost plătită de primărie cu mari întârzieri, SC Termica SA fiind silită să funcţioneze, în ultimii ani, luând credit după credit, cu costuri financiare pe măsură”, se arată în raport. Tot aici se mai menţionează: „Preţul gigacaloriei plătit de populaţie a fost populist menţinut la unul dintre cele mai mici nivele din ţară”.
„Iniţierea de către autorităţile administraţiei locale, susţinerea de către AGA şi CA a SC Termica SA şi aprobarea Consiliului Local Suceava din perioada 2008-2012 a dus la decapitalizarea societăţii de termoficare cu 75 de milioane de lei”, este un alt punct din concluziile comisiei de analiză.
Primăria mai este acuzată că nu a modernizat reţelele de distribuţie a energiei termice, iar pierderile din reţea au fost peste limita stabilită de autoritatea de reglementare în domeniu.
12.   Modelul suedez trimis de
( 7 dec 2014, 09:33:59
Parlamentarii suedezi au la dispoziție garsoniere deținute de stat, cu o suprafață de circa 40 de metri pătrați. Bucătăria este împărțită la comun, nu există personal de serviciu. Demnitarii nu au secretare sau consilieri, nici mașini de serviciu cu șofer.Sunt si parlamentari care traiesc intr-un spatiu chiar mai mic, de doar 18 metri patrati. In aceste cazuri, inclusiv bucataria este impartita in comun. Nu exista personal de serviciu, iar regulile sunt stricte: “Pastrati curatenia.
Reședinta oficiala a premierului suedez nu depășeste circa 300 de metri patrati. Nici acesta nu beneficiaza de personal de serviciu. Mai mult, purtatorul de cuvant al guvernului a declarat ca premierul isi calca singur camasile si isi spala singur rufele, la fel ca orice simplu cetatean.
13.   Modelul suedez trimis de
( 7 dec 2014, 09:37:12
Parlamentarii care nu domiciliaza in capitala nu primesc bani in plus pentru costurile suplimentare, cum ar fi plata unei eventuale chirii sau pentru a avea asistenti la cabinetele parlamentare din localitatile de origine. Acolo, multi dintre ei lucreaza de acasa si utilizeaza sediile partidelor sau bibliotecile publice pentru a se intalni cu alegatorii.Politicienii suedezi nu sunt privilegiati in fata legii si nu se bucura de niciun fel de imunitate.– Mona Sahlin a cumparat o ciocolata si alte cateva obiecte personale cu credit cardul guvernamental si a platit scump – si-a pierdut postul de vicepremier.*Scandalul a fost celebru in anii ’90, fiind cunoscut sub numele de “cazul Toblerone”. Sahlin si-a compromise cariera politica, fiind nevoita sa demisioneze din functia de lider al Partidului Social Democrat.
Orice cetatean are acces la informatii.De exemplu, unul din rapoartele cu cheltuielile premierului a inclus si pranzul luat impreuna cu presedintele Bancii Centrale, precizandu-se chiar si ce au mancat si au baut cei doi.
14.   Vin sarbatorile trimis de
( 7 dec 2014, 09:49:06
*Patriarhul Daniel spune că în această perioadă trebuie să fim înţelegători cu aceia dintre noi care nu au fost binecuvântaţi de Dumnezeu cu atâţia bani câţi are Biserica, unul din aceşti săraci fiind şi Moş Nicolae.
*Moș Nicolaie nu vine doar pentru cei mici ci și pentru cei mari. Asta dacă au fost cuminți și au împărțit jucăriile și cu ceilalți copii. Este și cazul deputatului Sebastian Ghiță de la PSD care a găsit azi dimineață în ghete o frumoasă pereche de contracte de cu statul.
*Aflat în vizită în Florida, Klaus Iohannis a inaugurat aseară un stand cu brânzeturi tradiţionale din Mărginime, la loc de cinste fiind un produs “fusion”, foarte apreciat de americani: brânza în scoarţă de palmier.“Pe lângă brânza în scoarţă de palmier, intenţionăm să introducem pe piaţa americană şi alte specialităţi tradiţionale, precum păstrăvul afumat în cetină de sequoia, sărmăluţele în foi de eucalipt şi bulzul de tapioca”, a comentat nea Vasile , unul dintre sibienii autentici care îngrijesc taraba prezidenţială.
*Cei mai importanți savanți din Caracal s-au reunit zilele acestea pentru tradiționalul simpozion anual de știință.„Anul acesta am zis să simplificăm procedura de obținere a cașcavalului afumat, așa numitul cașcaval fume.Soluția propusă presupune dresarea vacilor astfel încât acestea să fumeze minim un pachet de țigări mentolate pe zi, pentru a da lapte afumat.
15.   Vin sarbatorile trimis de
( 7 dec 2014, 09:53:58
*Ponta a găsit în ghete o pereche de ghete exact la fel.
*Botezatu a găsit în ghetuțe cel mai frumos cadou de la Moș Nicolae: un bilețel pe care scria “Cadoul o să-l primești când o să te apleci să-ți legi șireturile!”
*Ca să primească ce își dorește de Moș Nicolae, Elena Udrea și-a pus ghetuțele pe umerii lui Băsescu.
*Ion Iliescu a găsit în ghetuțe o pereche de pantofi cu talpa de carton.
*Marian Vanghelie a găsit în ghetuțe o pereche de picioare care nu erau ale lui.
*Oana Roman a găsit două ghetuțe în șaorma.
*Cătălin Botezatu a găsit un în hol un bărbat încălțat în ghetuțele lui.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei