Protestul organizat miercuri, 3 decembrie, în faţa Ministerului Finanţelor Publice de către Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP), la care au participat agenţi din toată ţara, nemulţumiţi că nu li se respectă o serie de drepturi stipulate de lege, a dus la obţinerea unor promisiuni ferme cu privire la plata sporului pentru orele lucrare în zilele de repaus legal şi de sărbătorile legale.
Agentul-şef Vasile Grumăzescu, preşedintele Biroului Teritorial Suceava al SNAP, care a fost prezent la protest, a precizat că nemulţumirile poliţiştilor s-au acumulat după ce ordinul MAI 101/2013, privind acordarea unui spor de 75% din salariul de bază pentru orele lucrate în zilele de repaus săptămânal şi sărbători legale, nu a fost aplicat, contabilii-şefi de la inspectoratele de poliţie refuzând să-şi asume responsabilitatea achitării acestor drepturi salariale.
Protestul de miercuri, care urma să se mute şi în faţa Inspectoratului General al Poliţiei Române şi a Ministerului Afacerilor Interne, a fost sistat în urma intervenţiei vicepremierului Gabriel Oprea, care a transmis că este alături de poliţişti şi susţine revendicările lor. În urma discuţiilor cu liderii SNAP, Gabriel Oprea a dat asigurări că în scurt timp va fi definitivat proiectul de ordonanţă privind salarizarea poliţiştilor, unde va fi inclus şi sporul pentru orele lucrate în zilele libere fără a mai exista condiţia prealabilă privind compensarea acestor ore cu timp liber corespunzător. Din cauza acestei prevederi, susţin sindicaliştii, agenţii nu au primit spor la salariu, dar nici zile libere, acestea neputând fi date decât pe hârtie în condiţiile crizei de personal de la cele mai multe structuri de poliţie.
Protestul de miercuri a fost unul destul de dur. Câţiva poliţişti s-au legat cu lanţuri, iar mulţi alţii au venit pregătiţi cu pancarte şi au scandat sperând să obţină ceea ce îşi doresc.
Sindicaliştii de la SNAP s-au îndreptat cu nemulţumiri şi către o parte din ofiţerii care le sunt şefi.
Iulian Surugiu, liderul SNAP la nivel naţional, a fost foarte vehement: "Drepturile polițiștilor nu sunt respectate de șefii lor, nu ţine nimeni cont de ei.. Din 54.000 de polițiști, 37.000 sunt bolnavi înscriși la medicul de familie cu boli de inimă și boli gastro. Gândiți-vă că acești polițiști mănâncă pe capota mașinii, lucrează 14 ore pe zi și nu sunt respectați”.