Percheziţiile care au avut loc miercuri în judeţul Suceava, la sediile unor societăţi comerciale aparţinând unor persoane suspectate de evaziune fiscală cu lemn, s-au soldat cu reţinerea unor afacerişti din Slatina şi Mălini, care au făcut bani grei din exploatarea pădurilor şi jonglerii financiare.
Percheziţiile şi audierile sunt efectuate de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, care au în cercetare un amplu dosar de evaziune fiscală în acest domeniu.
Prejudiciu de peste şase miliarde de lei vechi, în doar doi ani de activitate
Printre primele persoane aduse la audieri se numără Grigore Nistor, un afacerist din Mălini, rudă îndepărtată a primarului acestei comune, Petru Nistor.
Grigore Nistor este un vechi „client” al inspectorilor silvici din cadrul ITRSV Suceava, unde are un dosar gros, fiind cunoscut pentru „jongleriile” pe care le face cu documentele de regim silvic, prin intermediul numeroaselor firme pe care le-a înfiinţat nu doar în judeţul Suceava, ci şi în alte judeţe.
Gateristul este administrator a cel puţin două societăţi din satul Poiana Mărului, comuna Mălini, cu obiect de activitate prelucrare şi comercializare lemn - Grig Nis SRL şi Margrig Wood SRL.
Anul trecut, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a început urmărirea penală a bărbatului în vârstă de 52 de ani, care este acuzat că s-a sustras de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat pe o perioadă de doi ani de zile, prejudiciul calculat de anchetatori depăşind 6 miliarde de lei vechi.
El este acuzat că în perioada 2011-2012 a achiziţionat material lemnos fără documente legale de provenienţă în valoare totală de 903.425 de lei (plus 216.822 de lei TVA), a înregistrat cheltuieli fictive reprezentând prestări servicii în valoare de 70.170 de lei (plus 16.840 de lei TVA), a efectuat cheltuieli fără documente justificative în sumă de 1.217 lei (plus 292 de lei TVA), consecinţa fiscală fiind diminuarea bazei impozabile şi sustragerea de la plata impozitului pe profit cu suma de 159.363 de lei.
Conform Poliţiei, în cursul anului 2012, învinuitul a achiziţionat material lemnos fără documente legale de provenienţă în sumă de 111.401 lei (plus 26.736 de lei TVA – taxare inversă), având drept consecinţă fiscală deducerea ilegală a taxei pe valoare adăugată pentru suma de 26.736 de lei.
Constatările din dosarul penal nu se opresc aici. Administratorul este acuzat şi de realizarea unor venituri ilicite prin înregistrarea unor cheltuieli fictive în valoare de 120.032 de lei, consecinţa fiscală fiind sustragerea de la plata unui impozit pe dividende (persoane fizice) în valoare de 19.205 lei.
În total, administratorul unităţii de debitare a lemnului din Mălini s-a sustras de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat, prejudiciul total cauzat fiind de 633.934 de lei, la care se adaugă dobânzi, majorări de întârziere şi penalităţi, care urmează a fi calculate.
Pe parcursul anchetei a fost emisă ordonanţă de luare a măsurilor asigurătorii în vederea recuperării prejudiciului.
Slatina, pe harta percheziţiilor făcute de poliţiştii din Alba
Al doilea afacerist sucevean reţinut pentru cercetări este Ghiorghiţă Niculeasa, din Găineşti, comuna Slatina. Acesta, împreună cu fratele său, Gavril Niculeasa, conduce afacerile mai multor firme al căror obiect de activitate este exploatarea şi prelucrarea masei lemnoase – SC Foraibăr SRL, cu sediul în Slatina, şi Westmizer SRL, înfiinţată în judeţul Timiş.
Până acum, în cadrul acestui dosar penal au fost derulate 37 de percheziţii în cinci judeţe, din care opt percheziţii în judeţul Suceava, la sediile unor societăţi comerciale aparţinând unor persoane suspectate de evaziune fiscală cu lemn.
Miercuri dimineaţă, poliţiştii au pus în executare mandate de aducere emise pe numele unor persoane bănuite de crearea unui prejudiciu de peste 760.000 de lei.
Percheziţiile s-au desfăşurat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, la sediile unor societăţi comerciale şi la locuinţele mai multor persoane cu domiciliul pe raza judeţelor Alba (12), Neamţ (11), Suceava (8), Maramureş (5) şi Satu Mare (1). Conform investigatorilor, în perioada 2012-2014, reprezentanţii unei societăţi comerciale din judeţul Alba ar fi exploatat şi achiziţionat masă lemnoasă fără forme legale pentru care ar fi folosit documente fictive, provenite de la societăţi comerciale de tip „fantomă”. Ulterior, marfa ar fi fost comercializată mai multor mari procesatori de material lemnos. Prin aceste operaţiuni ilegale s-ar fi creat bugetului de stat un prejudiciu în valoare totală de 766.342 de lei.
( 5 dec 2014, 12:17:19