De Ziua Naţională a României, în capitala de suflet a tuturor românilor, Alba Iulia, Ansamblul Artistic „Arcanul USV” a concertat în Cetatea Alba Carolina, acolo unde s-a înfăptuit Unirea de la 1918. Artiştii suceveni au răspuns afirmativ invitaţiei autorităţilor locale şi judeţene de a susţine un recital în cadrul Festivalului De România, la spectacolul “Cânt şi suflet românesc”, organizat cu prilejul amplelor manifestări care au loc în fiecare an, de 1 Decembrie, la Alba Iulia.
Cu o orchestră formată din 11 instrumentişti, cinci solişti şi 16 dansatori, sucevenii au cucerit publicul care şi-a arătat aprecierea pentru soliştii vocali, suitele de orchestră şi jocurile populare pregătite.
„<Arcanul USV> a susţinut un program de circa 45 de minute în condiţii meteorologice total neprietenoase, vitrege de-a dreptul. Temperatura resimţită a fost undeva la -8, -10 grade Celsius, asta pe lângă faptul că a plouat torenţial”, a povestit universitarul Sorin Pohoaţă, directorul ansamblului.
În ciuda vremii vitrege, cu mic cu mare, cu umbrele, steaguri, fulare tricolor, sute de oameni veniţi să se bucure de ziua lor în “cealaltă Capitală” au urmărit şi au aplaudat performanţa artiştilor suceveni, care s-au bucurat de un binemeritat succes.
Tot în cadrul spectacolului pregătit de ansamblul sucevean, Ansamblul „Stejărelul” din Cajvana a oferit un scurt moment artistic.
Ca o recompensă pentru performanţa de pe scenă, la o zi după eveniment, directorul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, instituţie organizatoare, a trimis o scrisoare de mulţumire sucevenilor pentru „calitatea prestaţiei artistice” şi pentru contribuţia la valorificarea şi conservarea patrimoniului cultural românesc.
„Arcanul USV” a fost solia Cetăţii de Scaun Suceava
În spiritul tradiţiei, de Ziua Națională a Românei, soliile din Cetățile de Scaun ale României au transmis mesaje patriotice către autoritățile locale din Alba Iulia și către cele naționale aflate în orașul Marii Uniri.
„Arcanul USV” a fost, în premieră, solia Cetăţii de Scaun a Sucevei la Alba Iulia. Îmbrăcat în haine specifice epocii medievale, coregraful Ioan Ilie Nemţoi a citit mesajul solemn al Cetăţii Sucevei, rememorând momentele de la Marea Unire înfăptuită acum 96 de ani. Alături de acesta pe terasa din faţa Sălii „Marii Uniri” din Cetatea Alba Carolina au fost directorul artistic al ansamblului sucevean, Călin Brăteanu, și coordonatorul Sorin Pohoață.
Mesajul emoţionant al soliei venite „din dulcea Bucovină, care îşi are rădăcinile în trecutul glorios al Cetăţii de Scaun” s-a axat pe nevoia de unitate de neam şi ţară, pentru o Românie unită, prosperă şi în consens politic în care să renască încrederea în viitor a generaţiilor tinere.
„Am venit în cetate, la Alba Iulia, cu speranţa că vom trăi într-o societate românească cu respect pentru şcoală, cu respect pentru valorile familiei, cu respect pentru tradiţiile noastre strămoşeşti”, au mai transmis sucevenii.
La ceremonie au fost primiţi solii cetăţilor din Suceava, Târgovişte şi Alba Iulia, aşa cum s-a întâmplat şi pe 1 Decembrie 1918.