Cu prilejul sărbătoririi Unirii Bucovinei cu Regatul României şi a Zilei Naţionale, la finele săptămânii trecute, elevii Colegiului Naţional de Informatică ”Spiru Haret” Suceava au marcat cele două evenimente istorice printr-o suită de activităţi reunite sub genericul „Sărbătoarea de suflet a românilor”.
Într-un cadru deosebit, menit să îi sensibilizeze pe toţi cei care ”mai simt româneşte”, activitatea organizată de catedra de istorie şi geografie a colegiului, în parteneriat cu biblioteca şcolii, a constat în prezentarea semnificaţiei Zilei Naţionale şi în reliefarea specificului local.
Elevi, dar şi cadre didactice au urmărit cu interes introducerea în atmosfera anului 1918 – an de referinţă pentru toţi românii - realizată de prof. Liliana Iftode.
Totodată, sub coordonarea prof. Tatiana Matei, elevii clasei a XI-a B au realizat o prezentare PowerPoint cu tema „Etapele Marii Uniri”. Activitatea a continuat cu expuneri de materiale video, eseuri şi prezentarea expoziţiei de imagini intitulate „Suceava, în spiritul istoriei”.
Nu a lipsit nici momentul dedicat tradiţiilor locale din Bucovina, sub îndrumarea prof. Florentina Atomei: elevele Loredana Tun Corduneanu şi Andreea Frunză (clasa a XI-a E) au expus obiceiuri şi tradiţii din Bucovina, vizând atât portul popular, cât şi preparatele culinare având ca argument mâncărurile specifice regiunii noastre, iar eleva Domnica Bîrgăuan a însufleţit atmosfera cu melodii populare româneşti.
Spre final, directorul instituţiei, prof. Virginel Iordache, a adresat tuturor câteva gânduri legate de evenimentele omagiate, subliniind importanţa propagării valorilor de unitate, de dragoste şi de credinţă. Totodată, acesta a conchis prin evidenţierea rolului tinerilor în viitorul României.
În încheierea activităţii, atât cadrele didactice, cât şi elevii invitaţi la realizarea acestei activităţi tematice au gustat din bucatele specifice oferite de colegii lor.
„Deosebit de impresionant a fost că, în majoritate, elevii şi cadrele didactice au optat să marcheze evenimentul prin adoptarea stilului vestimentar tradiţional românesc.
Întreaga activitate a avut un impact puternic în rândul participanţilor, care au înţeles că semnificaţia Zilei Naţionale este una istorică, de retrezire a ceea ce este mai sfânt în noi, a sentimentului de apartenenţă la neam”, a transmis prof. Florentina Atomei.