Şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu, va merge săptămâna viitoare la Bucureşti, pentru a solicita Guvernului o derogare de la actualele prevederi legale, astfel încât să se găsească o rezolvare la problema termoficării oraşului.
„Am fost mandatat de Consiliul Local să fac demersurile pentru a crea un serviciu de termoficare în cadrul Primăriei Suceava, care să preia în gestiune directă activitatea de transport şi distribuţie a energiei termice. Am pregătit materialul şi voi merge săptămâna viitoare la Bucureşti pentru a-l depune”, a precizat Ion Lungu.
Conform strategiei aprobate în Consiliul Local Suceava, noul serviciu de termoficare ar urma să fie înfiinţat prin preluarea unui număr de 157 de salariaţi de la Termica, actuala societate de termoficare a oraşului.
În prezent, structura de funcţionare a Primăriei Suceava, comunicată de Prefectura Suceava pentru 2014, prevede un număr total de 746 de posturi, din care numărul maxim de posturi din aparatul de specialitate al primarului este de 600 de persoane, la care se mai adaugă Serviciul de Evidenţă a Persoanelor, cu 33 de persoane, Poliţia Locală – 105 şi opt posturi pentru implementarea de proiecte europene.
„În măsura în care ni se va aproba mărirea numărului de posturi, va trebui modificat numărul maxim de posturi din aparatul de specialitate al primarului, de la 600 la 757, iar pe total, numărul de posturi de la primărie trebuie să crească de la 746 la 903 posturi. Încercăm să obţinem asta, deşi nu este simplu – nu am auzit de vreo altă localitate în ţară în care să se fi aprobat creşterea numărului de personal”, a precizat Lungu.
În alte localităţi din ţară unde societăţile de termoficare au intrat în insolvenţă sau chiar în faliment, soluţia adoptată a fost de înfiinţare a unei noi societăţi. Numai că, prin votul dat săptămâna trecută, aleşii locali nu au mai luat în calcul şi această variantă, care are riscurile ei, inclusiv ca nou-înfiinţata societate să nu câştige licitaţia care trebuie organizată pentru încredinţarea acestei activităţi.
Decizia Consiliului Local Suceava, luată cu 11 voturi „pentru” şi 10 abţineri, prevede înfiinţarea unui serviciu propriu de transport şi distribuţie a energiei termice şi mandatarea primarului să facă toate demersurile necesare realizării acestuia.
„Este o hotărâre de Consiliu Local pe care vreau să o duc la îndeplinire, vom vedea în perioada următoare ce sorţi de izbândă are”, a concluzionat Lungu.
Dacă va fi posibilă mărirea numărului de posturi, care este limitat prin lege, în caz de Termica va intra în faliment, ca urmare a anulării de către instanţele de judecată a planului de reorganizare propus de principalul creditor, Unicom Holding, Primăria Suceava va prelua transportul şi distribuţia energiei termice prin acest serviciu de termoficare.