miercuri, 3 dec 2014 - Anul XIX, nr. 282 (5791)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Într-o singură noapte

Iarna a pus stăpânire pe Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prima ninsoare a dat bătăi de cap sucevenilor, care au resimţit din plin efectele îngreunării traficului rutier, chiar şi pe principalele artere de circulaţie.

Ninsoarea abundentă, care nu a stat nici un moment, s-a aşezat rapid pe carosabil, cantităţile de antiderapant împrăştiate de firma de salubrizare Diasil dovedindu-se insuficiente. De altfel, şi prezenţa utilajelor de deszăpezire a fost deficitară la primele ore ale dimineţii, când, la nivelul întregului municipiu s-a acţionat doar cu opt utilaje cu lamă, cu care s-a împrăştiat şi material antiderapant.

După ora 07.00, numărul utilajelor de deszăpezire scoase pe traseu a crescut la 18, din care zece cu plug şi sărăriţe, iar opt doar cu plug, dar intervenţia acestora a fost îngreunată de prezenţa unui număr tot mai mare de maşini în trafic, ceea ce a dus la o eficienţă redusă.

Puşi la încercare de prima ninsoare la care trebuie să intervină, de când au preluat contractul de salubrizare al Sucevei, cei de la Diasil au acţionat cu stângăcie, lipsa de experienţă spunându-și cuvântul.

„Deşi erau utilaje pe teren la 6 dimineaţa şi se lucra la deszăpezire, cred că s-a pierdut puţin startul. Trebuia dat mai mult antiderapant înainte de a ninge. Sunt zone unde încă se circulă greu”, a spus ieri dimineaţă primarul Sucevei, Ion Lungu, care i-a certat pe cei de la Diasil şi pe directorul de salubritate din primărie, pentru că trebuiau să se acţioneze mai bine la primele ore ale dimineţii.

„Ne-am pregătit de o lună de zile să intervenim şi când a trebuit să intervenim, nu s-a făcut cum ar fi trebuit, ci au mai fost scăpări”, a concluzionat Lungu.

 

Blocaje rutiere în Burdujeni

Zăpada de pe carosabil, numărul mare de maşini aflate în trafic, dar şi lipsa de responsabilitate a multor şoferi, care au pornit la drum chiar de nu aveau maşinile echipate pentru condiţii de iarnă – inclusiv cei care efectuează transport de marfă, cu maşini grele, au dus la blocarea circulaţiei în mai multe zone cheie ale Sucevei.

Sensul giratoriu de la Orizont, din cartierul Burdujeni, a fost pur şi simplu blocat de numărul foarte mare de maşini care se aflau în trafic în jurul orei 08.00, pe Calea Burdujeni, coada de maşini ajungând până aproape de staţia de autobuz Torino, în vreme ce şi pe drumul dinspre Adâncata, maşinile erau înşiruite bară la bară, până aproape de sediul de primărie din Burdujeni.

Din cauza zăpezii de pe carosabil, dar şi a ninsorii abundente, cei care reuşeau să treacă în cele din urmă de sensul giratoriu au avut de parcurs, bară la bară, o altă porţiune extrem de aglomerată, cea dintre staţia Orizont şi Bazar.

Pe de o parte, circulaţia a fost îngreunată de zăpada de pe carosabil, care, în amestec cu materialul antiderapant, a devenit făinoasă, dar, pe de altă parte, şoferii nu aveau cum circula decât încet, precauţi, mai ales că mulţi dintre ei, chiar şi cei cu maşini de transport marfă, nu aveau cauciucuri de iarnă la vehiculele pe care le conduceau.

Aglomeraţia din Burdujeni a fost cauzată parţial şi de faptul că ruta alternativă de circulaţie – strada Gheorghe Doja, este în continuare închisă de cei de la Pfeiffer, pentru efectuarea unor lucrări de extindere a reţelelor de apă şi canalizare, tot traficul rutier fiind deviat pe Calea Unirii.

„De pe 5 decembrie vom ridica restricţia de circulaţie de pe Gheorghe Doja. Indiferent de termină sau nu lucrările, vom face conservarea lucrărilor la rece.

Subtraversările s-au terminat, a rămas de pus beton. Dacă nu se poate, vom astupa şanţurile cu piatră concasată şi vom mai completa când este nevoie, pentru a se putea circula pe acea stradă”, a spus şeful municipalităţii sucevene.

 

Drumul dinspre Şcheia, blocat de camioane care derapau

Probleme de circulaţie s-au înregistrat şi la intrarea în Suceava dinspre Şcheia, unde câteva tiruri încărcate cu marfă, dar nepregătite pentru iarnă, au derapat la urcarea în pantă.

Imediat, traficul rutier din acea zonă, dar şi din zonele adiacente, s-a blocat, fiind necesară intervenţia municipalităţii sucevene, care, cu ajutorul celor de la Diasil, a scos de pe carosabil tirurile „înţepenite” şi a curăţat mai bine strada.  După aproape jumătate de oră de intervenţie, a putut fi reluat traficul rutier pe această importantă rută de acces.

Probleme cu tirurile au fost şi în zona Metro, ceea ce a dus la „paralizarea” temporară a traficului rutier în cartierul Obcini.

Bară la bară s-a circulat şi în cartierul George Enescu, mai ales că blocajele de trafic de pe Calea Obcinilor şi de pe 1 Decembrie 1918 au influenţat puternic circulaţia din cartierul învecinat, George Enescu.

 

Învăţarea din greşeli

Abia după intervenţia primarului Ion Lungu şi cea a viceprimarului Gavril Vîrvara, care a mers în teren cu cei de la salubrizare, pentru a gestiona mai bine situaţia, eforturile echipelor de deszăpezire au devenit mai vizibile şi în traficul rutier.

Pe de o parte, utilajele de deszăpezire au început să fie mai bine sincronizate la intervenţii, cantitatea de antiderapant împrăştiată în oraş a fost semnificativ mai mare,  iar pe lângă eforturile depuse pentru a îndepărta zăpada de pe străzi, chiar de ningea în continuare, cei de la Diasil au intervenit şi pe trotuare, atât mecanizat, cu utilaje de dimensiuni mai mici, cât şi cu echipe de muncitori.

În plus, în fiecare cartier a fost trimisă câte o echipă care să se ocupe în special de îndepărtarea zăpezii de la trecerile de pietoni şi din staţiile de aşteptare a autobuzelor.

„Nu pot spune că sunt mulţumit de cum au intervenit la prima ninsoare pe care au prins-o de la preluarea contractului de salubrizare, dar în cele din urmă au reuşit să se mobilizeze şi să se organizeze mai bine. Pentru ei a fost primul test al iernii. Nu s-au descurcat foarte bine, dar consider că vor reuşi să înveţe din greşeli”, a declarat şi viceprimarul Gavril Vîrvara, care răspunde de salubrizarea municipiului.

De remarcat faptul că, având în spate experienţa anilor trecuţi, mulţi comercianţi s-au apucat de deszăpezirea trotuarelor în dreptul magazinelor lor, aşa cum prevede şi legea, chiar de la primele ore ale dimineţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Iarna a pus stăpânire pe Suceava.
 Vizualizări articol: 2665 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Iarna a pus stăpânire pe Suceava3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei