Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 dec 2014 - Anul XIX, nr. 280 (5789)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   22 imagini |   ø fişiere video

Record

Aproape 5.000 de exemplare de păsări şi mamifere mici, la Târgul Naţional organizat în premieră la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Timp de cinci zile, în perioada 26-30 noiembrie, municipiul Suceava a devenit o capitală a crescătorilor de păsări şi mamifere mici, de curte, peste 500 de crescători din ţară fiind prezenţi aici, cu cele mai reuşite exemplare ale lor. În total, vizitatorii expoziţiei-concurs au putut admira aproape 5.000 de exponate – cea mai mare parte porumbei, găini de rasă şi iepuri de casă, prezentate în extrem de multe rase şi varietăţi, dar şi diverse păsări şi animale exotice.

Prima expoziţie naţională din regiunea Moldovei, cea mai mare din ţară ca participare, a fost găzduită de un viitor mall – Complexul Comercial Orizont Plaza, din cartierul sucevean Burdujeni.

Numai că în locul a zeci de magazine, mai mari sau mai mici, cele două etaje ale mall-ului au fost ocupate în întregime de sute de standuri de prezentare a păsărilor şi mamiferelor.

Oriunde te uitai, vedeai numai cuşti înşiruite, în care se aflau minunate exemplare de păsări sau mamifere, multe dintre rasele şi varietăţile expuse fiind prezente pentru prima oară într-o manifestare de acest gen, la noi în judeţ.

 

Uriaşii simpatici

Una dintre cele mai vizitate şi admirate secţiuni a fost, fără îndoială, cea a iepurilor de rasă.

Expoziţia naţională a reuşit performanţa de a aduce la un loc aproape 800 de „urecheaţi” din toate colţurile ţării, dar şi o mulţime de rase de peste hotare, de toate mărimile şi culorile.

Iepurii uriaşi, fie ei gri, albi, albaştri, gri-fier, galbeni, pestriţi, în două sau chiar trei culori, au fascinat nu doar colecţionarii, ci şi publicul venit doar să-i admire, dar de multă atenţie s-au bucurat şi cei de rasa Berbec, prezenţi de asemeni într-o mulţime de variante - galbeni, albaştri, negri, gri-fier, Havana, Turingen, Izabel, Lila, Agouti, Roşu, Opal, Marele argint, Vienez.

Prezente au fost şi rase de iepuri mai rar întâlnite în zona noastră, precum Chinchila Mare şi Chinchila pitică, Argintiu German, Neozeelandez, Californian, Japonez, Hasen, Rex – Castor, Negru, Galben, Dalmaţian, Japonez, Iepure de Cluj, Secui, Rex pitic, Cap de leu ori Berbec pitic.

 

2.500 de porumbei, într-un singur loc

Columbofilii din judeţ au avut toate motivele să fie încântaţi de organizarea acestei expoziţii cu vânzare, pentru că numărul crescătorilor din ţară care au răspuns solicitării de a fi prezenţi la Suceava a fost foarte mare. Drept urmare, la expoziţie au putut fi admirate aproape 2.500 de exemplare de porumbei, din rase precum Zburător Gât Golaş Românesc, Zburător Albastru de Cluj, Roller de Cluj, Castaniu de Craiova, Zburător Dungat Românesc, Zburător Vişiniu Românesc, Jucător de Cluj, Jucător Bălan de Iaşi, Negru Trenat de Bucureşti, Zburător Argintiu Românesc, Zburător Ciung de la Ploieşti, Uriaş de Salonta ori Zburător Bujor Românesc. Regiunile istorice ale ţării au fost reprezentate de rase precum Jucător Tremurător de Bucovina, Roller Central de Bucovina ori Jucător Bimoţat de Ardeal.

Nu au lipsit nici porumbeii „de import”, adică din ţări cu tradiţie, care s-au remarcat prin varietăţi deosebite, precum Zburător de Damasc, Tippler Pakistanez şi Englezesc, Voltat Indian şi Voltat Maghiar, Roller Oriental, Persan, de Birmingham, de Smirna, Capucin Olandez, Uriaş Maghiar, Roman, Guşat de Pomerania, Toboşar de Buhara, German, Arab, Rândunică de Saxonia şi de Silezia, Cap de Maur, Pescăruş Chinez şi German, Coţofană Germană şi de Kakucs, Voiajor German de Frumuseţe, Voiajor Unguresc de expoziţie, Voiajor Polonez, Dragon, Voiajor Uriaş American, Maltez.

Având cozile făcute evantai, cu gulere imense, în care abia li se mai zăresc ciocurile şi ochii, cu penele cârlionţate, colorate în fel şi chip, albi ca zăpada sau negri-tăciune, cu reflexe metalice sau pestriţi, porumbeii au fermecat vizitatorii care au urcat la etajul centrului comercial.

 

Găini de rasă mici cât pumnul sau mari cât cocoşii de munte

Un alt punct forte al expoziţiei naţionale organizate de Asociaţia „Ţara Fantezia de Sus”, cu sprijinul Primăriei Suceava şi al Consiliului Local Suceava, a fost sectorul găinilor de rasă, foarte bine reprezentat ca specii şi varietăţi.

De la uriaşele exemplare de Brahma cu varietăţi precum Argintie cu Benzi, Albastră, Potârniche cu benzi, la solidele Columbia Galben-Negru, Columbia Galben-Albastru,  Columbia Alb-Negru, Cochinchina, Albastră, Barată, Negru-Alb bobată, Galbenă, la exemplare mai rar întâlnite, de Jersey Giant, Australorp, Combatant, Orpington – cu varietăţi precum Maro Porţelan, Lavandă şi Şoim, dar şi exemplare de Gât Golaş de Transilvania, Plymouth Rock, Rhode Island, New Hampshire, Wyandotte, Marans, Moţată Olandeză, Phoenix pitică, Sumatra, Yokohama, Minorca, Lakenfeld, Hamburg, Araucana, Mătase Japoneză.

Multe dintre speciile de găini prezente aveau expuse tot acolo şi varianta „pitică”, cărora li s-au mai adăugat câteva rase pitice mai rar întâlnite – Mii de flori, Sussex Pitic, Rhode Island Pitic, Phoenix Pitic, Brakel Pitic, Chabo, Bantam, Barbora Anvers. În total, expozanţii au prezentat aproape 1.350 de exemplare.

 

Păsări şi mamifere exotice

O secţiune aparte a expoziţiei a fost dedicată unor categorii exotice, precum păuni, fazani aurii şi de Himalaya, călifari albi şi aurii, dar şi gâştelor Călugăr, Canadiene, Toulouse ori fluierătoare. Simpaticele raţe au fost şi ele prezente, în variantele de raţă indiană alergătoare, Caroline, Mandarin, Călugăr, Pekin, Call Duck şi Caiuga.

Acestora li s-au mai adăugat câteva exemplare de bibilici, dar şi porcuşori de Guineea, din mai multe varietăţi.

„Expoziţia Naţională a României Suceava 2014 – porumbei de agrement şi sport, găini şi iepuri de rasă, alte păsări şi mamifere mici de curte” a reuşit să mobilizeze membrii a 43 de asociaţii de crescători de păsări şi animale mici, de pe teritoriul întregii ţări.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 5.000 de exemplare de păsări şi mamifere mici, la Târgul Naţional organizat în premieră la Suceava.
 Vizualizări articol: 3073 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Aproape 5.000 de exemplare de păsări şi mamifere mici, la Târgul Naţional organizat în premieră la Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei