Începând de ieri, Zona Metropolitană Suceava are un nou membru. Consiliul de Administraţie al Asociaţiei de tip Zonă Metropolitană Suceava, întrunit ieri, a aprobat în unanimitate aderarea comunei Dărmăneşti la această structură administrativă, permiţându-i astfel să realizeze un proiect foarte important, care va crea noi locuri de muncă, dar va genera şi mai mulţi bani la bugetul local.
Este vorba despre înfiinţarea Punctului intermodal de transport Dărmăneşti, proiect susţinut de Consiliul Judeţean Suceava şi de Ministerul Transporturilor.
Stabilirea amplasamentului la Dărmăneşti vine ca urmare a analizei rutelor de tranzit din România, zona Suceava prezentând interes deoarece este amplasată pe Sectorul paneuropean 9 şi are un foarte bun potenţial de conectare la reţelele de transport rutier, feroviar şi aerian.
„Asteptăm să apară Ghidul solicitantului pentru fondurile europene alocate perioadei 2014 – 2020, dar sunt convins că tot mai multe programe vor condiţiona accesarea fondurilor de apartenenţa solicitanţilor la o zonă metropolitană”, a spus preşedintele Asociaţiei de tip Zonă Metropolitană Suceava, primarul Sucevei, Ion Lungu.
Acesta a prezentat pe scurt Strategia de dezvoltare a Zonei Metropolitane Suceava pentru perioada 2014 – 2020, în cadrul căreia sunt prevăzute proiecte pentru fiecare localitate membră, dar şi pentru grupuri de localităţi, a căror valoare totală depăşeşte 652 de milioane de euro.
„Aşteptăm repartizarea fondurilor pe axe şi apariţia ghidului solicitantului, pentru a trece la treabă. În luna ianuarie voi convoca Consiliul Director al Zonei Metropolitane şi sper ca până atunci să avem noutăţile aprobate”, a adăugat Lungu.
Edilul sucevean a precizat că primul proiect care va fi realizat la nivelul Zonei Metropolitane Suceava este cel de implementare a unui sistem ecologic de transport public extins pe Zona Metropolitană Suceava şi de amenajare a unor parcuri fotovoltaice pentru asigurarea producerii de energie regenerabilă, în valoare de 38,3 de milioane de euro.
(29 nov 2014, 01:54:44