Procurorul Dumitru Dîmbu, judecătorul Bogdan Bărbuţă, primarul de Rădăuţi Aurel Olărean şi afaceristul Constantin Babiuc sunt din nou aproape de libertate după ce Curtea de Apel Cluj a decis înlocuirea măsurii arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu. Soluţia a fost luată ieri, dar nu este definitivă şi poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Pentru cei patru pare un deja vu, după ce acum câteva săptămâni instanţa din Cluj a decis o măsură similară, iar imediat instanţa supremă a decis că soluţia corectă este arestul preventiv. Rămâne de văzut ce se va întâmpla acum, dar oricare ar fi decizia judecătorilor, cei patru vor sta în arest preventiv cel puţin până pe 8 decembrie.
Dîmbu, Bărbuţă şi Babiuc au fost arestaţi pe 25 iunie, în urma unor ample percheziţii care au şocat întreaga comunitate locale.
Trebuie spus că la audierile din luna iunie a fost chemat şi primarul din Rădăuţi, numai că procurorii au decis atunci să-l cerceteze în stare de libertate în calitate de suspect. Cu toate că i s-a cerut să nu influenţeze martorii din dosar, Aurel Olărean a încercat să scape de acuzaţiile din dosar şi a vrut să-l şantajeze pe consilierul local Traian Andronachi. Acesta urma să voteze o Hotărâre de Consiliu Local prin care primarul era exonerat de tergiversarea unui dosar, iar în schimb Aurel Olărean urma s-o menţină în funcţia de bibliotecar-şef pe soţia lui Andronachi.
Totul a ajuns la urechile procurorilor DNA, care au venit la Rădăuţi din nou şi l-au ridicat pe Aurel Olărean. Se întâmpla la mijlocul lunii septembrie a acestui an.
Cine sunt ceilalţi inculpaţi din acest dosar
În afara celor patru persoane aflate în arest preventiv, în acest dosar au mai fost trimise în judecată alte opt persoane fizice şi o persoană juridică, Nikodemus Babiuc.
Lista este deschisă cu judecătoarea Daniela Mariana Prandea, concubina lui Bogdan Bărbuţă, continuă cu avocata Isabela Zorica Vega, fostul şef al Punctului Poliţiei de Frontieră Siret Mihai Prelipcean şi primarul din Marginea, Ioan Onufrei.
Celelalte patru persoane care fac obiectul rechizitoriului sunt două pensionare, Silvia Panţîru şi Maria Cociorvan, dar şi două persoane fără nici o ocupaţie, Victoria Ţîcşă şi Alina Ancuţa Solovăstru.
În cauză este inclusă ca inculpat şi persoana juridică SC Nikodemus Babiuc SRL, firmă ale cărei conturi sunt sub sechestru în vederea recuperării prejudiciului estimat la circa un milion de euro în cazul celor 69 de hotărâri judecătoreşti pronunţate de Bogdan Bărbuţă în favoarea lui Costel Babiuc şi care ulterior au fost vândute către austriecii de la Schweighofer.
Sub sechestru se află şi cele 41,59 de hectare de teren care au făcut obiectul tranzacţiilor dubioase şi care acum sunt în proprietatea celor de la Schweighofer.