În caz de Termica va intra în faliment, ca urmare a anulării de către instanţele de judecată a planului de reorganizare propus de principalul creditor, Unicom Holding, Primăria Suceava va prelua transportul şi distribuţia energiei termice printr-un serviciu de specialitate pe care îl va înfiinţa în perioada imediat următoare.
Această decizie a fost luată ieri seară, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local Suceava, în care, după multe discuţii, proiectul de hotărâre iniţial, care propunea analizarea a două posibile măsuri „de forţă majoră”, a fost modificat substanţial.
Astfel, în loc ca primarul să fie mandatat să prezinte două modalităţi de gestionare a serviciului de transport şi distribuţie a energiei termice, pentru luarea unei decizii ulterioare, s-a luat hotărârea să se treacă direct la aplicarea uneia dintre posibilele măsuri – înfiinţarea unui serviciu propriu de transport şi distribuţie a energiei termice.
Această măsură a fost adoptată ca urmare a unui amendament făcut de grupul PNL din Consiliul Local, care a beneficiat şi de votul a doi consilieri independenţi, acesta trecând la limită, cu 11 voturi „pentru” şi 10 abţineri.
„Luând acum această decizie scurtăm perioada de realizare a unei alternative la actualul operator de termoficare al Sucevei. Dacă instanţele se pronunţă în câteva săptămâni contra planului de reorganizare a Termica, ceea ce echivalează cu intrarea societăţii în faliment, avem alternativă de asigurare a furnizării căldurii şi apei calde către populaţie”, a fost principalul argument invocat de către liderul grupului PNL, Lucian Harşovschi.
Argumentele sale se pare că au avut „ecou” la doi dintre consilierii independenţi, care au aprobat ca în locul unei analize detaliate a avantajelor şi dezavantajelor variantelor propuse de primar – gestiunea directă a serviciului de termoficare ori gestiunea delegată, prin înfiinţarea unei noi societăţi de termoficare, să se meargă pe varianta gestiunii directe, fără a mai fi nevoie de convocarea unei alte şedinţe de Consiliu Local.
Tot printr-un amendament, aprobat cu acelaşi număr de voturi, s-a decis mandatarea primarului pentru a face demersurile necesare la Guvernul României, astfel încât în 30 de zile să primească acordul de angajare a 157 de salariaţi, preluaţi de la Termica, în condiţiile în care legea interzice depăşirea unui număr stabilit de salariaţi ai unităţilor teritorial-administrative, fiind permisă angajarea de noi oameni doar în condiţiile eliberării unui număr echivalent de posturi.
Altfel spus, dacă pleacă unul, poate fi angajat tot unul, în nici un caz 157 – numărul optim de personal stabilit de către Consiliul Local pentru efectuarea serviciului de termoficare.
Un semn de întrebare asupra funcţionalităţii acestui serviciu, cu acest număr de personal, a fost ridicat de directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, care le-a explicat consilierilor locali că pe lângă cei care se ocupă direct de funcţionarea sistemului de transport şi distribuţie a energiei termice, mai sunt necesare şi echipele de cititori-încasatori, dar şi personalul administrativ, care acum se ocupă de realizarea a aproape 1.000 de facturi lunare, dar care, în caz de se trece la contracte individuale, va avea de facturat aproape 36.000 de consumatori.
(28 nov 2014, 14:17:51