Primarul Sucevei, Ion Lungu, va fi mandatat de către Consiliul Local Suceava să găsească soluţia potrivită pentru realizarea serviciului de transport şi distribuţie a energiei termice în sistem centralizat, în „caz de forţă majoră”, adică falimentul Termica.
De altfel, falimentul Termica a şi fost solicitat în instanţă de un alt furnizor de utilităţi, ACET, care are de recuperat de la furnizorul de energie termică nu mai puţin de 12 milioane de lei.
Situaţia delicată a societăţii de transport şi distribuţie a energiei termice a fost discutată de aleşii locali în cadrul unei şedinţe informale, săptămâna trecută.
„În urma discuţiilor avute cu consilierii locali a rezultat un proiect de hotărâre care se va dezbate în şedinţa de joi, în care aparatul de specialitate al primarului şi primarul să fie mandataţi să prezinte două modalităţi de gestionare a serviciului de transport şi distribuţie a energiei termice”, a explicat primarul Sucevei, Ion Lungu.
O primă variantă este gestiunea directă, care presupune înfiinţarea unui serviciu de specialitate în cadrul Primăriei Suceava.
„Pe această variantă avem o mare problemă – nu pot fi făcute angajări. Încercăm să promovăm un memorandum la nivelul Guvernului României, pentru a ni se permite preluarea angajaţilor de la Termica care se ocupă de termoficare”, a precizat Lungu.
A doua variantă este cea a gestiunii delegate – municipalitatea poate înfiinţa o societate nouă, al cărei acţionar va fi 100% Consiliul Local, dar, ca să poată prelua această activitate, trebuie să se prezinte cu firma la licitaţie, unde există riscul să nu câştige.
„Vom lua o decizie şi ne vom pregăti pentru o eventuală situaţie de forţă majoră, să putem prelua la primărie activitatea de transport şi distribuţie a energiei termice.
În oricare dintre variante, vor fi preluaţi de la Termica 150 din cei 270 de salariaţi, cei care sunt arondaţi activităţii de transport şi distribuţie a energiei termice”, a adăugat şeful municipalităţii sucevene, care va fi mandatat să prezinte avantajele şi dezavantajele celor două propuneri, pentru a fi aleasă varianta optimă.
„Dacă intră Termica în faliment, trebuie să existe variante să preluăm acest serviciu temporar”, a spus Ion Lungu, care nu exclude nici varianta reluării licitaţiei de încredinţare a acestui serviciu unui operator privat.