miercuri, 26 nov 2014 - Anul XIX, nr. 276 (5785)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a conferenţiat la USV pe tema aderării la zona euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a susţinut, ieri, o conferinţă, la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, în cadrul proiectului „BNR – Zilele Porţilor Deschise pentru Studenţii Economişti”, organizat în perioada 25-16 noiembrie a.c.. În faţa studenţilor şi a profesorilor din domeniul economic de la universitatea suceveană şi a directorilor filialelor bancare din Suceava, Olteanu a spus că România ar putea să devină prima ţară din zona non-euro care să adere la Uniunea Bancară constituită din ţările din zona euro, într-un orizont de aşteptare de aproximativ un an.

Viceguvernatorul BNR a afirmat că ţara noastră se încadrează în toate „criteriile normale” pentru adoptarea euro, dar este necesară şi o convergenţă reală conectată cu paritatea puterii de cumpărare. La acest capitol, România ar fi, potrivit datelor economice, la jumătatea mediei Uniunii Europene şi asta deoarece „nu creăm suficient de multă valoare adăugată prin munca noastră”.

„Nu există o reţetă de succes. Am intrat în UE, în zona euro şi ne duce trenul mai departe. Nu merge aşa”, a declarat Bogdan Olteanu, care a prezentat trei modele care ar putea fi urmate, dar cu precizarea că „nici unul nu presupune nemuncă şi nici lipsă de guvernanţă”. „Uniunea Europeană este un spaţiu minunat, un spaţiu al realizărilor, dar zona euro nu a reuşit să aibă un mecanism de asigurare a convergenţei economice”, a spus Olteanu, care a atras atenţia că în zona euro nu va fi uşor: „În zona euro se trăieşte foarte, foarte bine, dar trebuie să fii foarte, foarte eficient”.

Bogdan Olteanu a identificat trei probleme majore care vor trebui reformate: agricultura, unde trebuie mai multă perfomanţă, sectorul turistic, pentru reechilibrarea balanţei comerciale şi reforma pensiilor, în condiţiile în care sumele cu care se contribuie de la bugetul de stat pentru plata pensiilor sunt mai mari decât tot deficitul bugetar. Concomitent, România trebuie să fie competitivă în domeniul educaţiei, „pe inteligenţă” şi mai puţin pe salarii mici.

 

Aderarea la zona euro în 2019 - „o ţintă la limita ambiţiei”

Viceguvernatorul BNR consideră că va trebui calibrată ţinta de aderare la zona euro cu capacitatea ţării de a reuşi să crească economic, menţionând că au existat ţări care nu au fost pregătite pentru zona euro şi au avut mari probleme.

„Probabil că cei care sunt factori decizionali vor ajunge la un consens cu un calendar şi o ţintă pentru zona euro”, a spus Olteanu, care a menţionat că aceşti factori decizionali nu pot fi decât cei aleşi, preşedintele ţării, Parlamentul şi Guvernul.

„BNR e consilier tehnic”, a spus Olteanu, subliniind că „deciziile fundamentale le iau cei aleşi, nu cei numiţi”.

Întrebat dacă totuşi se va menţine 2019 ca ţintă pentru ca România să adere la moneda euro, Olteanu a răspuns: „2019 este o ţintă la limita ambiţiei, factorii decizionali trebuie să stabilească o strategie în acest sens”.

Menţionăm că „BNR – Zilele Porţilor Deschise pentru Studenţii Economişti” este un proiect adresat studenților și cursanților școlilor doctorale având ca obiectiv general îmbunătăţirea nivelului de cunoaştere şi înţelegere, în mediul universitar, a activităţii băncii centrale, a rolului, funcţiilor şi implicaţiilor deciziilor acesteia în economia românească. Demarat cu patru universități partenere și 120 de participanţi în anul 2009, s-a ajuns astăzi la un parteneriat cu 25 de universități și peste 3.400 de studenți, masteranzi și doctoranzi care au beneficiat de prezentările lectorilor BNR și s-au implicat activ în seminarii interactive în cadrul activităților proiectului. La conferinţele publice susţinute de membrii Consiliului de Administraţie al BNR au asistat peste 16.500 de persoane. Astăzi, studenţii de la USV participă, la sediul Agenţiei BNR Suceava, la seminarii interactive susținute de lectori din banca centrală pe teme carepere din istoria BNR, statistici ale băncii centrale, modelarea macroeconomică şi stabilitatea financiară în băncile centrale etc. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a conferenţiat la USV pe tema aderării la zona euro.
 Vizualizări articol: 1658 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a conferenţiat la USV pe tema aderării la zona euro0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei