Pentru păstrarea obiceiurilor şi tradiţiilor populare, cei mai mici dintre suceveni încep să înveţe despre acestea chiar de la grădiniţă. De exemplu, recent, Grădiniţa cu Program Prelungit „Prichindel” din Suceava a lansat proiectul educaţional „Tradiţii şi obiceiuri din Bucovina”.
Acest proiect are ca scop cunoaşterea şi înţelegerea obiceiurilor şi tradiţiilor locale, precum şi sensibilizarea copiilor în ceea ce priveşte arta şi tradiţia populară, înţelegerea protejării şi conservării acesteia.
Un prim pas în această direcţie a fost făcut printr-o vizită a preşcolarilor grupei mari D, „Puişorii Moţaţi”, coordonaţi de educatoarele Alina Denisse Aioanei şi Monica Filip, la Muzeul Etnografic „Hanul Domnesc” din Suceava.
Copiii au vizitat încăperile pline de obiecte tradiţionale, care erau folosite în trecut de străbunii noştri (covata, obiecte folosite la vânătoare, opaiţe, vesela tradiţională, mobilierul cu motive florale şi geometrice, războiul de ţesut, costume populare, dar şi ouă încondeiate cu diferite motive tradiţionale). Cu ajutorul ghidului, copiii au aflat cum se foloseau multe dintre aceste lucruri, cum se îmbrăcau oamenii demult, obiceiurile străbune, ritualurile marilor sărbători religioase etc.
Alina Denisse Aioanei, unul dintre iniţiatorii proiectului educaţional, a declarat: „Din dorinţa de a păstra măcar câte puţin din obiceiurile şi tradiţiile străbune, am acordat o mai mare atenţie activităţilor de acest gen. Cu regretul în suflet că nu se mai transmit mai departe valorile păstrate din străbuni, ne-am întărit convingerea de a pune în practică un astfel de proiect ce pune accentul pe familiarizarea copiilor cu elemente tradiţionale, culturale, religioase şi istorice”.