miercuri, 26 nov 2014 - Anul XIX, nr. 276 (5785)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Conferinţă

Mitul masivelor exporturi din România comunistă, demolat la Suceava de viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a prezentat, ieri, la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, un studiu realizat de o echipă de experţi de la universitatea americană Harvard, referitor la situaţia exporturilor în lume, din 1962 până în 2012. Viceguvernatorul BNR a declarat, în deschiderea conferinţei pe care a susţinut-o la universitatea din Suceava, că la împlinirea a 25 de ani de la căderea comunismului este util „să punem în balanţă şi domeniul economic, trecutul şi prezentul”. Bogdan Olteanu a arătat că cifrele din studiul cercetătorilor americani demolează mitul economiei funcţionale din România comunistă, a fabricilor şi uzinelor care produceau mărfuri de calitate, pe care ţara noastră le exporta în cantităţi uriaşe în toată lumea.

Potrivit experţilor de la Harvard, în anul de vârf al economiei comuniste, 1980, exporturile româneşti nu depăşeau 10 miliarde de dolari americani, în timp ce în anul 2012 au ajuns la 66 de miliarde de dolari, iar în acest an vor depăşi 70 de miliarde de dolari.

Acelaşi studiu demonstrează că în anul 1962 produsele de bază pe care le exporta România erau porumbul, brazii şi petrolul, iar în 1985 – produsele petroliere, mobila, ţevile de oţel, pantofii şi îngrăşămintele chimice. Olteanu a menţionat că producţia acestora din urmă este extrem de scumpă, că un sac de îngrăşăminte se produce cu costurile a cinci saci, de aceea este o industrie care trebuie permanent subvenţionată. În acelaşi an, 1985, exporturile de maşini ale României erau de 162 de milioane de dolari.

Pentru „nostalgicii industriei comuniste”, viceguvernatorul BNR a prezentat cifrele exporturilor din 2012 pe care le-a avut România: maşini şi componente de 15 miliarde de dolari, cabluri electrice de 14 miliarde de dolari, electronice de 7 miliarde, circuite integrate de 500 de milioane de dolari, maşini de aer condiţionat de 500 de milioane şi, atenţie, medicamente de 4,6 miliarde de dolari. De asemenea, România a mai vândut pe piaţa externă în anul 2012 motoare cu reacţie de 400 de milioane de dolari, de 300 de milioane alte componente pentru avioane, nave de 2 miliarde de dolari şi nave de război de 1 miliard de dolari.

De asemenea, România este exportatoare de servicii, în principal de soft şi servicii de transport, acestea din urmă în Europa, la nivelul de 2,5 miliarde de euro. 

„Vorbim despre o valoare reală a exporturilor de bunuri, măsurată de americani, pe baza declaraţiilor vamale. La acestea se mai adaugă exporturile de servicii, care reprezintă de asemenea o componentă importantă”, a precizat Olteanu.

Cifrele arată clar că economia românească este în progres, că în ultimii 25 de ani ţara noastră a făcut paşi semnificativi pe drumul dezvoltării economice, dar din păcate nu suficienţi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mitul masivelor exporturi din România comunistă, demolat la Suceava de viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.
 Vizualizări articol: 1050 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Mitul masivelor exporturi din România comunistă, demolat la Suceava de viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei