Prăznicarul unei biserici monument din oraşul Broşteni a fost distrus de flăcări, luni seară, în urma unui incendiu care ameninţa să se propage şi la vechiul lăcaş de cult, ce datează din 1760, dar şi la o altă biserică, mai nouă, din apropiere.
Incendiul a fost anunţat la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), la câteva minute după ora 21.00, la faţa locului fiind trimise trei autospeciale de pompieri de la Vatra Dornei, împreună cu efective ale Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al Primăriei din Broşteni.
La faţa locului, ardea vechiul prăznicar din lemn al Bisercii „Sf. Nicolae”, lăcaş de cult cunoscut şi ca Biserica-muzeu „Ion Creangă”.
Flăcările au distrus clădirea prăznicarului pe o suprafaţă de 50 de metri pătraţi, bunurile aflate în interior şi circa zece metri cubi de lemn de foc.
Incendiul a fost lichidat aproape de miezul nopţii, iar pompierii au stabilit că focul a izbucnit din cauza unor lumânări care ardeau la morminte şi care au dus la aprinderea vegetaţiei uscate din cimitirul parohiei, iar focul s-a propagat la clădirea prăznicarului, ameninţând şi construcţiile învecinate.
„Prin intervenția pompierilor militari şi civili au fost salvate clădirile celor două biserici şi a prăznicarul cel nou”, se arată într-un comunicat al ISU Suceava.
În pronaosul bisericii din lemn de la Broşteni a fost înfiinţată în 1840 prima şcoală de pe Valea Bistriţei, unde învăţau între 6 şi 12 elevi, iar printre aceştia s-a numărat pentru o scurtă perioadă (1848-1849) şi marele scriitor român Ion Creangă, care pe atunci avea vârsta de 12 ani.
(26 nov 2014, 12:31:17
sa fie pazita de foc..
sa fie pazita de loc pt aventuri:)) si totusi zilnic avem accidente pe strazi.. si biserici prin toata tara care iau foc.. Sa fie facuta prost sfintirea? sau aceasta a expirat precum RCA-ul obligatoriu:))