sâmbătă, 22 nov 2014 - Anul XIX, nr. 273 (5782)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Măsuri urgente

Sucevenii riscă să-şi petreacă sărbătorile în frig

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aproape 60.000 de suceveni ale căror locuinţe sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare riscă să petreacă sărbătorile de iarnă în frig şi doar cu apă rece la robinete.

Producătorul de energie termică, Bioenergy Suceava, mai are rezerve de biomasă pentru funcţionarea centralei până la finele săptămânii viitoare, iar de nu încasează nimic până atunci, bani cu care să mai plătească un transport de masă lemnoasă, va fi forţat să închidă din nou centrala, ca în luna octombrie.

„Pe 23 noiembrie se împlineşte o lună de zile de când Termica nu a mai dat nici un leu din banii încasaţi de la populaţie, iar datoriile acumulate până acum sunt de 14 milioane de lei (140 de miliarde de lei vechi)”, a spus  directorul Bioenergy Suceava, Vasile Ilie, care trage un semnal de alarmă asupra gravelor repercursiuni ce pot apărea ca urmare a acestei stări de fapt.

 

Stocuri de masă lemnoasă, necesare pentru cele mai geroase luni din an

Mai gravă este situaţia pentru lunile decembrie şi ianuarie, când, de obicei, la Suceava se înregistrează cele mai „crunte” temperaturi ale iernii, dar este şi perioada Crăciunului, a Anului Nou şi a Bobotezei, când oamenii stau mai mult pe acasă.

Problema e că în perioada sărbătorilor de iarnă nu vor lucra nici furnizorii de masă lemnoasă şi nici transportatorii, încât, pentru a fi asigurată funcţionarea centralei, este obligatoriu să fie făcut un stoc de biomasă, suficient pentru cel puţin trei săptămâni de furnizare a căldurii, în condiţii de temperaturi exterioare scăzute.

„Pentru luna decembrie sunt necesare opt milioane de lei pentru funcţionarea centralei, astfel încât să asigurăm căldura şi apa caldă către populaţie, la parametrii necesari. Plăţi de 100.000 de lei, cum ne dădea Termica până acum, sunt total insuficiente pentru acoperirea costurilor de funcţionare a centralei şi achiziţionarea de combustibil”, a explicat directorul Bioenergy Suceava, care speră să găsească înţelegere şi sprijin şi din partea autorităţilor locale, pentru evitarea unei situaţii care ar afecta peste 20.000 de familii din municipiul reşedinţă de judeţ.

„Vom soma Termica să ne plătească măcar o cotă parte din datoriile pe care le are către noi în cel mai scurt timp, pentru a putea să ne aprovizionăm cu biomasă. Este absolut necesar să facem un mic stoc de biomasă, pentru a putea trece cu bine de sărbătorile de iarnă, mai ales pentru că în perioada 20 decembrie – 10 ianuarie nu ne livrează nimeni biomasă”, a adăugat Vasile Ilie, care a spus că societatea pe care o reprezintă este oricând dispusă să ajungă la un acord cu Termica în privinţa sumelor care se încasează de la populaţie pentru energia termică consumată.

Un astfel de protocol, prin care Termica se obliga să achite 42% din încasările de la populaţie către producătorul de energie termică, a fost negociat în luna octombrie, dar actul nu a mai fost semnat de Termica, după ce Consiliul Local nu a fost de acord cu tariful de transport şi distribuţie a energiei termice la valoarea aprobată de ANRSC, stabilind un tarif mai mic.

De atunci a apărut un „blocaj” al banilor încasaţi de la populaţie de Termica, la producător ajungând doar banii alocaţi special de Guvern şi de Primăria Suceava, în contul subvenţiei pentru energia termică furnizată populaţiei.

„Din păcate, Termica refuză să semneze orice protocol privind încasarea banilor de la populaţie”, a mai spus Vasile Ilie, care speră într-o rezolvare cât mai rapidă a acestei situaţii care poate afecta un oraş întreg.

 

Principalul furnizor de biomasă vrea să renunţe la contractul cu Bioenergy

Datoriile imense care s-au acumulat la producătorul de energie termică în doar un an de zile de funcţionare şi lipsa fondurilor necesare pentru plata furnizorilor a dus la crearea unei alte situaţii grave – principalul furnizor de biomasă, Holzindustrie Schweighofer, a reziliat contractul pe care îl avea cu Bioenergy.

„La data de 30 septembrie a fost notificată rezilierea contractului de livrare pe termen lung dintre Holzindustrie Schweighofer SRL şi Bioenergy Suceava SRL. Începând cu 1 octombrie 2014 nu mai există nici o relaţie contractuală între Bioenergy Suceava SRL şi Holzindustrie Schweighofer SRL, iar livrările care se fac acum sunt pentru a respecta perioada de notificare de trei luni a rezilierii contractului. Începând cu 1 ianuarie Bioenergy Suceava SRL va trebui în totalitate să se aprovizioneze cu combustibil pe cont propriu”, se arată într-un comunicat transmis de  Holzindustrie Schweighofer. În septembrie, cei de la Schweighofer aveau de recuperat  peste 1,7 milioane de euro pentru biomasa cu care au aprovizionat noua centrală termică.

De altfel, furnizorul de biomasă a precizat că se fac „eforturi extraordinare să achiziţionăm biomasa la un preţ care să se încadreze în preţul de vânzare pe care îl avem convenit cu Bioenergy Suceava SRL”.

Asta deoarece energia termică produsă de  Bioenergy Suceava este furnizată populaţiei municipiului la cel mai mic preţ din ţară – 116 lei fără TVA, iar producătorul şi-a asumat obligaţia de a menţine acest preţ o perioadă de cinci ani de zile.

„Facem apel la toţi furnizorii de biomasă să înţeleagă necesitatea de a sprijini Bioenergy Suceava în această perioadă, pentru că ne dorim să asigurăm cu prioritate căldura în municipiul Suceava şi să plătim la timp furnizorii noştri”, a mai spus directorul  Bioenergy, Vasile Ilie.

Noua centrală termică a Sucevei a fost dată în folosinţă anul trecut, în luna octombrie, în urma unei investiţii de aproape 90 de milioane de euro a companiei Adrem Invest, finanţarea fiind asigurată în principal din credite bancare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii riscă să-şi petreacă sărbătorile în frig.
 Vizualizări articol: 5282 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 7 voturi
Sucevenii riscă să-şi petreacă sărbătorile în frig3.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Stati linistiti trimis de
(22 nov 2014, 11:07:41
Stati linistiti,domnul primar are grija de dumneavoastra.E suficient sa traga o fuga la Dunbraveni(e foarte aproape)sa pupe mana lui Ponta(scuze,Ponta e acum in vacanta la Orastie.Dar cat e sa traga o fuga pana acolo cu Tuareg.)Si sa-i ceara inca 2 milioane de lei pentru caldura.E atat de simplu.(Doar in Suceava a castigat Ponta,sau gresesc?Cuuummm ,a castigat Iohannis cu 10% peste Ponta?Naspa rau zau asa.
1.1  RE: Stati linistiti trimis de
(22 nov 2014, 11:17:21
Eu nu te mai inteleg Radule, nu erau tu cel mai infocat fan al lui Ponta si toata ciuma rosie (unde debarcase de curand si Lungu)? Acum sa nu imi zici ca ai carnet de membru PNL sau mai rau PMPhappy ca deja sunt in ceata.
1.2  RE: Stati linistiti trimis de
(22 nov 2014, 16:20:20
Ponta e in Dubai cu Ghita.
2.   Pffff trimis de
(22 nov 2014, 11:30:28
nu va mai ajuta nimeni...platiti-va facturile ca sa aveti.....nu platesti nu primesti....era de asteptat ca asa va fi...sfat de la puffff.....puneti-va centrala proprie....nu mai stati in frig
2.1  RE: Pffff trimis de
(22 nov 2014, 12:22:17
Esti cu capul,PUFFF,peste 85% din populatie e cu plata la zi,principalul datornic este Primaria Suceava.La Asociatia 71,exista un apartament proprietatea primariei,strada Oituz,bloc M3,apartament 20,chiriasul a decedat de peste 10 ani,s-au acumulat datorii de peste 1 miliard de lei vechi,nimeni nu ia nici o masura.Nu toata lumea are bani de centrala ca tine...
3.   Cine sa rezolve, ,,prostimea”!? trimis de
(22 nov 2014, 13:04:09

Nici nu vreau sa ma gindesc ce se va intimpla cu noi. Iar vom dârdâi de frig in blocuri cu mucegai si cu tevi colmatate, fara apa calda, fara caldura!
Asta dovedeste, pentru a cita oara, cit sunt de preocupati acesti indivizi de problemele MARI ale obstii.
Acesti indivizi merita a fi degradati nu numai din functiile gras remunerate, pe care le detin, ci din calitatea de OM.
Scandalos si dezonorant pentru cei raspunzatori de aceasta situatie! Speram ca va sosi momentul cind sa fiti trasi la raspundere.

4.   Repercusiuni trimis de
(22 nov 2014, 14:11:37
" Vasile Ilie, care trage un semnal de alarmă asupra gravelor repercursiuni "
poate repercusiuni nu reper-cur-siuni

5.   Comentariu trimis de
(22 nov 2014, 15:34:49
sunt cu plata la zi ???? numai la mine pe scara sunt 200 de milioane si daca ma duc la toate 3 scarile si adun ajunge 1 miliard.....asa va trebuie....oricum romanu stie numai sa primeasca ca de platit Dumnezeu cu mila.....nu va e rusine la obraz la toti cereti caldura da nu faceti nimic......domnule director de la bioenergy bine faceti ca inchideti centrala.....cand aveti material lemnos si bani de la populatie datii drumu......atunci o sa se duca la asociatie cu 1 leu in fiecare zi din pensie toti ca nu cumva sa fie in frig...las ca va meritati pomana...
5.1  RE: Comentariu trimis de
(22 nov 2014, 17:31:33
bai Puffffy eu care sunt cu platile la zi am sa vin la tine sa imi tina de cald ma-ta!
5.2  RE: Comentariu trimis de
(23 nov 2014, 15:47:20
PUFFF, nu toti au furat sa aiba bani de centrala,ESTI DUS RAU CU CAPUSORUL,iti recomand urgent o internare la Burdujeni.
6.   Bioenergy trimis de
(22 nov 2014, 18:44:04
Adrem Invest cu ,, băietii destepti '' si cei care au pus umarul la falimentul societatii TERMICA au luat țeapa.Dragii tătucului ROMĂNASII SAU DESTEPTAT.NU MAI PUTETI FURA.Situatia voastra e critica.Daca nu livrati caldura clientii vostri fideli vor migra precum politicienii ,spre EON centrale de apartament acolo unde cît consumi atît platesti spre deosebire de voi care practicati pierderi de retele tevi prin imobile chiar daca ele sunt contorizate.Deci cum vă spuneam migratorii sunt bunii platnici actuali.Dacă serviti căldurică la pachet aveți cheltuieli si lipsuri la încasări așa că dă tot rău pentru voi.Salvarea voastră poate veni în urma contractelor individuale cu fiecare consumator în parte consumator nu FUFĂ de asociație iar asta implică investiții majore pentru domniile voastre.Contorizare individuala fiecărui consumator.Din punctul meu de vedere ați călcat cu stîngul în bălegar uman de la primii pași în această afacere.RECOMANDAREA MEA ESTE SĂ FOLOȘITI MULTĂ HARTIE IGIENICĂ ÎMPREUNĂ CU CEI CE V- AU LUAT COMISIOANELE LA DEMARAREA PROIECTULUI. VĂ UREZ UN FINAL FERICIT.
7.   Serviciu utilitate publica trimis de
(22 nov 2014, 19:13:52
Bioenergy sa faca rost de bani si sa cumpere combustibil. Din 3 in 3 zile ne ameninta ca opreste centrala. O va opri de tot in 2 ani pentru isi va perde toti clientii.
8.   INTREBARI INTREBATOARE trimis de
(22 nov 2014, 20:09:37
DE CE ACEST GUVERN DARNIC DE FELUL SAU,NU AR PLATI SI ACESTE DATORII,DUPA CUM PLATESTE ANUAL ABERATIA GUBERNALA DIN C-LUNG,SUPRANUMITA POMPOS,,CENTARALA TERMICA CU COGENERARE''???
ZACE DE ATATIA ANI NEFUNCTIONALA,CEI CE AU PUS BOTUL LA ABERATIE SUNT LIBERI,IAR ACUM PLATESTE TOATA ROMANIA RATELE LA BANCA CU PROBLEME,DEUTCHE BANK LONDRA.PE RARAU SE SCHIAZA IN DRACI,VIRTUAL INSA,IAR RAHATUL DE LA BLOCURILE ANL ESTE IMPINS LA DEAL CU POMPELE,PANA AJUNGE IN CANALIZAREA CARE IL TRANSPORTA LA FAIMOASA STATIE DE CICA,EPURARE A APELOR
REZIDUALE.PE VREMEA MEA,A IMPINGE RAHATUL LA DEAL,INSEMNA ALTCEVA,DEOSEBIT DE PLACUT.DRAGI PRETINI SI TOVARASI CARE ATI VENIT SA CAUTATI FRAIERI IN C-LUNG:
INCA UN PIC SI VETI GASI EXACT,CEEA CE ATI CAUTAT.NIMENI NU E MAI PRESUS DE LEGE!DACA SUNT AGATATI DEJA MINISTRI,PARLAMENTARI,MAGISTRA MAI AU CATE UN,,MOSH' NIU'' CU FUNCTIE,POT DISPAREA DIN FUNCTII MULT MAI REPEDE,PRINCIPALUL E SA SE TINA CINEVA DE CAPUL LOR.
SUNTEM IN UE SI NATO,TREBUIE SA TINEM PASUL.
9.   PTR ,,PRETENU' trimis de
(22 nov 2014, 20:15:57
GASCA CU CARE TE LAUDAI CA URMARESTI LUMEA PRIN TARG,ORI E DEZINFORMATA ORI INFO-CACANARII INCEARCA O DIVERSIUNE TARANEASCA DE MINIMALIZARE.
URMASUL LU' ZORA UDREA ARE 845 DE HA LA CARLIBABA,NU 84 CUM VEHICULATI VOI.
TOTUSI CINE VA PLATESTE?PTR CINE LUCRATI?PE CINE MAI URMARITI PRIN GUBERNA???
ATENTIE MARITA-AVERTIZARE ,,COD ROSU''!!!
10.   Poporul in stres si tensiune..... Datorii ??? trimis de
(24 nov 2014, 08:49:47
Tinem populatia in stres sa nu se vada alte prostii mai mari. Aste e ceea ce se intampla.

Cat despre datorii ma cam indoiesc ca nu au reusit prin diverse "PIERDERI " contorizate de ei cine stie pe unde ( ca la noi de ex s-au facut verificari si nu curge nicaieri apa si totusi vara erau pierderi de 40 mc de apa calda ) sa aduca bugetul pe plus. Doar ca la fel ca proverbu cu degetu si mana. Nu se mai satura ca au vazut ca se poate ......

Revin cu ecuatia de unde rezulta :
Stimati colegi comentatori lamuritima si pe mine intr o ecuatie.
Sa consideram ca exista o scara de bloc in care doua persoane nu declara in aceasta luna 10 mc de apa calda. Acesti mc se trec la pierderi si se incaseaza de la restul colocatarilor.
Deci in aceasta luna factua ACET si cea de la TERMICA cu incalzirea este achitata 100%

Luna viitoare cele doua persoane merg si declara indexul real incluzand si cei 10 mc.

Intrebare este :"Locatarilor li se vor restituii pierderile de luna trecuta?" banii rezultati fiind practic in plus. Sau ACET SI TERMICA incaseaza de doua ori sau BANII MERG LA ASOCIATIE?

10.1  RE: Poporul in stres si tensiune..... Datorii ??? trimis de
(24 nov 2014, 08:52:39
Presupunand ca asta se intampla in tot orasul rezulta ca BANI EXISTA dar nu exista pentru caldura si apa calda sunt alte interese. si acu se da cu biciu tot in consumatorul platitor ca cel care nu a platit nici nu o sa plateasca pana l debranseazaa

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei