Aproape 60.000 de suceveni ale căror locuinţe sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare riscă să petreacă sărbătorile de iarnă în frig şi doar cu apă rece la robinete.
Producătorul de energie termică, Bioenergy Suceava, mai are rezerve de biomasă pentru funcţionarea centralei până la finele săptămânii viitoare, iar de nu încasează nimic până atunci, bani cu care să mai plătească un transport de masă lemnoasă, va fi forţat să închidă din nou centrala, ca în luna octombrie.
„Pe 23 noiembrie se împlineşte o lună de zile de când Termica nu a mai dat nici un leu din banii încasaţi de la populaţie, iar datoriile acumulate până acum sunt de 14 milioane de lei (140 de miliarde de lei vechi)”, a spus directorul Bioenergy Suceava, Vasile Ilie, care trage un semnal de alarmă asupra gravelor repercursiuni ce pot apărea ca urmare a acestei stări de fapt.
Stocuri de masă lemnoasă, necesare pentru cele mai geroase luni din an
Mai gravă este situaţia pentru lunile decembrie şi ianuarie, când, de obicei, la Suceava se înregistrează cele mai „crunte” temperaturi ale iernii, dar este şi perioada Crăciunului, a Anului Nou şi a Bobotezei, când oamenii stau mai mult pe acasă.
Problema e că în perioada sărbătorilor de iarnă nu vor lucra nici furnizorii de masă lemnoasă şi nici transportatorii, încât, pentru a fi asigurată funcţionarea centralei, este obligatoriu să fie făcut un stoc de biomasă, suficient pentru cel puţin trei săptămâni de furnizare a căldurii, în condiţii de temperaturi exterioare scăzute.
„Pentru luna decembrie sunt necesare opt milioane de lei pentru funcţionarea centralei, astfel încât să asigurăm căldura şi apa caldă către populaţie, la parametrii necesari. Plăţi de 100.000 de lei, cum ne dădea Termica până acum, sunt total insuficiente pentru acoperirea costurilor de funcţionare a centralei şi achiziţionarea de combustibil”, a explicat directorul Bioenergy Suceava, care speră să găsească înţelegere şi sprijin şi din partea autorităţilor locale, pentru evitarea unei situaţii care ar afecta peste 20.000 de familii din municipiul reşedinţă de judeţ.
„Vom soma Termica să ne plătească măcar o cotă parte din datoriile pe care le are către noi în cel mai scurt timp, pentru a putea să ne aprovizionăm cu biomasă. Este absolut necesar să facem un mic stoc de biomasă, pentru a putea trece cu bine de sărbătorile de iarnă, mai ales pentru că în perioada 20 decembrie – 10 ianuarie nu ne livrează nimeni biomasă”, a adăugat Vasile Ilie, care a spus că societatea pe care o reprezintă este oricând dispusă să ajungă la un acord cu Termica în privinţa sumelor care se încasează de la populaţie pentru energia termică consumată.
Un astfel de protocol, prin care Termica se obliga să achite 42% din încasările de la populaţie către producătorul de energie termică, a fost negociat în luna octombrie, dar actul nu a mai fost semnat de Termica, după ce Consiliul Local nu a fost de acord cu tariful de transport şi distribuţie a energiei termice la valoarea aprobată de ANRSC, stabilind un tarif mai mic.
De atunci a apărut un „blocaj” al banilor încasaţi de la populaţie de Termica, la producător ajungând doar banii alocaţi special de Guvern şi de Primăria Suceava, în contul subvenţiei pentru energia termică furnizată populaţiei.
„Din păcate, Termica refuză să semneze orice protocol privind încasarea banilor de la populaţie”, a mai spus Vasile Ilie, care speră într-o rezolvare cât mai rapidă a acestei situaţii care poate afecta un oraş întreg.
Principalul furnizor de biomasă vrea să renunţe la contractul cu Bioenergy
Datoriile imense care s-au acumulat la producătorul de energie termică în doar un an de zile de funcţionare şi lipsa fondurilor necesare pentru plata furnizorilor a dus la crearea unei alte situaţii grave – principalul furnizor de biomasă, Holzindustrie Schweighofer, a reziliat contractul pe care îl avea cu Bioenergy.
„La data de 30 septembrie a fost notificată rezilierea contractului de livrare pe termen lung dintre Holzindustrie Schweighofer SRL şi Bioenergy Suceava SRL. Începând cu 1 octombrie 2014 nu mai există nici o relaţie contractuală între Bioenergy Suceava SRL şi Holzindustrie Schweighofer SRL, iar livrările care se fac acum sunt pentru a respecta perioada de notificare de trei luni a rezilierii contractului. Începând cu 1 ianuarie Bioenergy Suceava SRL va trebui în totalitate să se aprovizioneze cu combustibil pe cont propriu”, se arată într-un comunicat transmis de Holzindustrie Schweighofer. În septembrie, cei de la Schweighofer aveau de recuperat peste 1,7 milioane de euro pentru biomasa cu care au aprovizionat noua centrală termică.
De altfel, furnizorul de biomasă a precizat că se fac „eforturi extraordinare să achiziţionăm biomasa la un preţ care să se încadreze în preţul de vânzare pe care îl avem convenit cu Bioenergy Suceava SRL”.
Asta deoarece energia termică produsă de Bioenergy Suceava este furnizată populaţiei municipiului la cel mai mic preţ din ţară – 116 lei fără TVA, iar producătorul şi-a asumat obligaţia de a menţine acest preţ o perioadă de cinci ani de zile.
„Facem apel la toţi furnizorii de biomasă să înţeleagă necesitatea de a sprijini Bioenergy Suceava în această perioadă, pentru că ne dorim să asigurăm cu prioritate căldura în municipiul Suceava şi să plătim la timp furnizorii noştri”, a mai spus directorul Bioenergy, Vasile Ilie.
Noua centrală termică a Sucevei a fost dată în folosinţă anul trecut, în luna octombrie, în urma unei investiţii de aproape 90 de milioane de euro a companiei Adrem Invest, finanţarea fiind asigurată în principal din credite bancare.
(22 nov 2014, 11:07:41