Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP), Biroul Teritorial Suceava, reclamă că poliţiştii au fost plătiţi în batjocură, cu infima sumă de 10 lei, pentru activităţile de pază la secţiile de votare.
Agentul-şef Vasile Grumăzescu, preşedintele SNAP Suceava, a declarat că cei mai mulţi dintre colegii de la posturile de poliţie sunt revoltaţi de faptul că, după 12-16 ore de pază, sâmbătă noaptea sau pe parcursul zilei de duminică, până la închiderea urnelor, au primit câte 10 lei, atât la turul I cât şi la turul II al alegerilor prezidenţiale.
El a arătat că în aceste condiţii era, poate, mai moral ca poliţiştii să nu primească nici un leu.
„În acest fel nu am fi avut această senzaţie că am fost luaţi în bătaie de joc”, a spus liderul SNAP Suceava.
Sindicaliştii anunţă proteste în luna decembrie
El a precizat că aceste nemulţumiri, alături de multe altele, au făcut ca reprezentanţii sindicatului din toată ţara să ia decizia ca la începutul lunii decembrie 2014 să demareze în toată ţara acţiuni de protest, în care să se solicite acordarea drepturilor pe care poliţiştii ar trebui să le încaseze legal, dar care au rămas doar pe foaie.
Sindicaliştii reclamă că acordul colectiv de muncă nu se respectă, în sensul că agenţilor de poliţie din mediul urban (ordine publică şi poliţie rutieră) nu li se acordă cele două repausuri săptămânale, sâmbăta şi duminica, în zile consecutive.
Mari nemulţumiri sunt şi la nivel de posturi comunale, unde agenţii se plâng că intervin la evenimente singuri, după programul normal de lucru de opt ore, fără a li se acorda în loc timpul liber legal.
Sindicaliştii spun că pentru a nu mai solicita sporuri, polițiștilor de la posturile de poliție, secțiile de poliție, cât și de la proximitate li s-a impus un program fix, de luni până vineri, de la 8.00 la 16.00, chiar dacă în realitate fac ore suplimentare, atunci când apar urgenţe.
Sindicaliştii mai reclamă că poliţiştilor nu li se decontează banii pentru transport la și de la locul de muncă, că numai anumite categorii primesc sporul de noapte, dar şi lipsa de personal în structurile operative. De asemenea, se reclamă discriminări salariale. Începând cu anul 2003 şi, până în anul 2010 unii polițiști au fost plătiți cu un spor de 100% pentru zilele lucrate sâmbăta și duminica, cât și în sărbători legale, însă ordinul nu s-a adus la cunoştinţa tuturor celor îndreptăţiţi, cei mai mulţi văduviţi fiind agenţii, susţine SNAP.
Vasile Grumăzescu a mai adus în atenţie încă o problemă: „Nemulțumiri există și cu privire la neaplicarea OMAI 101/2014. Începând cu luna iulie 2014 s-a emis ordinul mai sus menționat prin care se precizează ca polițiștii să fie plătiți cu un spor de 75% pentru zilele lucrate sâmbăta și duminica, cât și în sărbătorile legale. Șefii au recomandat polițiștilor să nu întocmească centralizatorul lunar cu privire la cei care beneficiază de acest drept, iar cei care l-au întocmit au avut surpriza să constate că acesta le-a fost returnat, fără a li se preciza motivul pentru care nu a fost înaintat compartimentului financiar din cadrul IPJ Suceava.”
(22 nov 2014, 13:02:12