Curtea de Apel Bacău s-a pronunţat definitiv acum două zile într-un mare dosar de crimă organizată în care au fost judecaţi 18 inculpaţi, majoritatea din Suceava, trimişi în judecată pentru fraude bancare în urma cărora unii dintre membri au pus mâna pe o adevărată avere. Şapte dintre membrii grupării au primit condamnări grele, cu executare, care însumează 47 de ani de închisoare.
Din ancheta derulată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, care au trimis dosarul în instanţă în 2011, a rezultat că membrii reţelei au pus mâna pe o întreagă avere: aproape 250.000 de euro, 70.000 de dolari SUA şi peste un miliard de lei vechi.
Cum acţiona gruparea
Reţeaua, a rezultat din anchetă, a acţionat prin intermediul unui angajat al unei bănci sucevene, condamnat în dosar, care a facilitat accesarea neautorizată a sistemelor informatice, atât pentru obţinerea datelor de identificare a unor conturi bancare, cât şi în scopul efectuării unor transferuri neautorizate de numerar.
În locul titularilor conturilor păgubite, la bancă s-au prezentat membri ai grupării, care au ajuns să aibă acces la conturi, după ce s-au folosit de acte de identitate falsificate şi s-au dat drept clienţi ai bănci, persoane ale căror date au fost „furate” din baza de date a unităţii bancare de angajatul corupt. Aceiaşi indivizi au racolat oameni fără adăpost ori persoane cu venituri modeste din municipiul Suceava, le-au pus să facă credite cu acte falsificate şi le-au folosit în comiterea întregului lanţ de escrocherii.
Între 5 şi 10 ani de închisoare pentru capii grupării
Cea mai grea pedeapsă o are de executat Ovidiu Stelian Năstase, din Mitocu Dragomirnei, care a fost condamnat la 10 ani de închisoare, el fiind considerat de anchetatori capul grupării. Năstase se poate considera totuşi norocos, prima instanţă, Tribunalul Bacău, condamnându-l la 15 ani de închisoare.
Un alt inculpat, Roman Cezar Negriuc, tot din Ipoteşti, a fost condamnat la 7 ani de închisoare, în timp ce Adrian Pîslaru, din Suceava, are de executat 8 ani de închisoare.
Gheorghiţă Pîţîliga, din Neamţ, Gabriela Lăpuşneanu, din Suceava, şi Gheorghe Gavril, din Şcheia, au de executat câte cinci ani de închisoare, în timp ce Constantin Robu, din Suceava, a fost condamnat la 7 ani de închisoare.
Doi dintre inculpaţi, Gheorghe Gavril, în vârstă de 55 de ani, şi Adrian Pîslaru, în vârstă de 31 de ani, cel care era angajatul băncii şi a deschis drumul infracţional al membrilor grupării, au ajuns în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava încă de miercuri seară.
Majoritatea celorlalţi inculpaţi au fost şi ei găsiţi vinovaţi de judecători, însă, având un rol mai puţin important în grupare, au primit pedepse de 1-3 ani de închisoare, care au fost suspendate condiţionat.
Instanţa care s-a pronunţat în acest dosar a luat act de faptul că o parte din prejudiciu a fost recuperat.