Scaunele de la catedrele profesorilor de religie se clatină, asta după ce Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie este neconstituţională. Ca urmare a acestei decizii, religia devine materie opţională şi o solicitare va trebui făcută doar de cei care vor dori să studieze disciplina. Elevul care nu frecventează ora de religie va avea situaţia şcolară încheiată fără această disciplină.
Hotărârea Curţii Constituţionale poate aduce modificări în organigrama tuturor unităţilor de învăţământ, ţinând cont că profesorii de religie nu mai pot fi angajaţi permanent în şcoli, ci numai prin contracte temporare.
IŞJ Suceava aşteaptă metodologia de la minister
În şcolile din judeţul Suceava sunt încadraţi 298 de profesori de religie şi preoţi, cu normă întreaga, completări de normă sau la plata cu ora.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava încă nu se pronunţă cu privire la soarta acestora, dat fiind faptul că încă nu a fost făcută publică poziţia Ministerului Educaţie referitoare la acest aspect.
„Trebuie să acţionăm unitar la nivel de ţară. Prin urmare, în prezent, aşteptăm precizări din partea Ministerului Educaţiei, respectiv normele metodologice de aplicare a acestei hotărâri”, a punctat insp. Mariana Drumea, purtător de cuvânt al IŞJ Suceava.
Aceasta a mai explicat că încadrarea pe posturile de profesor de religie din şcoli, pentru acest an şcolar, este finalizată, iar anumite modificări sunt destul de greu de făcut.
„Sunt încheiate contractele de muncă ale acestor profesori cu unităţile de învăţământ unde activează. Sunt situaţii juridice care trebuie reglementate la nivel naţional, de aceea sunt necesare precizările Ministerului Educaţiei”, a mai completat Mariana Drumea.
Decizia CCR a născut controverse şi în rândul profesorilor de religie şi al preoţilor care predau această disciplină.
Un profesor de religie din municipiul Suceava explică: „Avem datoria de a-i îndruma pe credincioşi spre calea mântuirii. Ora de religie este un prilej cu care profesorii se pot apropia de sufletul copiilor, o disciplină care contribuie la dezvoltarea lor spirituală, fizică şi morală. Dacă nu au un reper, dacă nu primesc învăţătura sfântă, morala creştină, ei cad pradă aberaţiilor societăţii, pericolelor, ameninţărilor din zilele noastre. A abandona ora de religie ere un soi de lepădare de credinţă. Normalitatea e ca ora de religie să fie în şcoli, precum e şi în alte state ale Uniunii Europene, Austria sau Germania. Ora de religie este o continuare a educaţiei frumoase, creştine, primite în familie. Sper că această decizie este un accident şi că vor reveni asupra ei”.
Care este poziţia Patriarhiei Române
Biroul de Presă al Patriarhiei Române a transmis că „decizia CCR este discriminatorie şi umilitoare pentru ora de religie”. Patriarhia Română opinează că se încearcă descurajarea participării elevilor la ora de religie prin măsuri birocratice excesive pentru majoritatea părinţilor acestora, favorizând, în schimb, o minoritate care nu acceptă ora de religie, deşi învăţământul religios este garantat de Constituţie.
„Într-o societate marcată de fenomenul secularizării şi al indiferentismului religios, formarea şi cultivarea unei conştiinţe vii şi mărturisitoare a valorilor credinţei şi ale familiei tradiţionale devin realităţi tot mai incomode. Desigur, Biserica nu poate contesta juridic în România această decizie, dar ea nu se lasă intimidată şi descurajată, ci va intensifica atenţia şi acţiunea ei pe diferite planuri pentru apărarea şi promovarea valorilor credinţei creştine în societatea românească de azi”, se arată într-un comunicat transmis de Patriarhie.
Patriarhia dă asigurări părinţilor credincioşi care doresc o educaţie creştină a copiilor lor că vor avea în Biserică un aliat fidel în apărarea şi promovarea valorilor credinţei creştine ortodoxe, proprii poporului român.
(21 nov 2014, 12:40:50