Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 nov 2014 - Anul XIX, nr. 272 (5781)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Decizie discutabilă

Activitatea a aproape 300 de profesori de religie din judeţ, bulversată de decizia Curţii Constituţionale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Scaunele de la catedrele profesorilor de religie se clatină, asta după ce Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie este neconstituţională. Ca urmare a acestei decizii, religia devine materie opţională şi o solicitare va trebui făcută doar de cei care vor dori să studieze disciplina. Elevul care nu frecventează ora de religie va avea situaţia şcolară încheiată fără această disciplină.

Hotărârea Curţii Constituţionale poate aduce modificări în organigrama tuturor unităţilor de învăţământ, ţinând cont că profesorii de religie nu mai pot fi angajaţi permanent în şcoli, ci numai prin contracte temporare.

 

IŞJ Suceava aşteaptă metodologia de la minister

În şcolile din judeţul Suceava sunt încadraţi 298 de profesori de religie şi preoţi, cu normă întreaga, completări de normă sau la plata cu ora.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava încă nu se pronunţă cu privire la soarta acestora, dat fiind faptul că încă nu a fost făcută publică poziţia Ministerului Educaţie referitoare la acest aspect.

„Trebuie să acţionăm unitar la nivel de ţară. Prin urmare, în prezent, aşteptăm precizări din partea Ministerului Educaţiei, respectiv normele metodologice de aplicare a acestei hotărâri”, a punctat insp. Mariana Drumea, purtător de cuvânt al IŞJ Suceava.

Aceasta a mai explicat că încadrarea pe posturile de profesor de religie din şcoli, pentru acest an şcolar, este finalizată, iar anumite modificări sunt destul de greu de făcut.

„Sunt încheiate contractele de muncă ale acestor profesori cu unităţile de învăţământ unde activează. Sunt situaţii juridice care trebuie reglementate la nivel naţional, de aceea sunt necesare precizările Ministerului Educaţiei”, a mai completat Mariana Drumea.

Decizia CCR a născut controverse şi în rândul profesorilor de religie şi al preoţilor care predau această disciplină.

Un profesor de religie din municipiul Suceava explică: „Avem datoria de a-i îndruma pe credincioşi spre calea mântuirii. Ora de religie este un prilej cu care profesorii se pot apropia de sufletul copiilor, o disciplină care contribuie la dezvoltarea lor spirituală, fizică şi morală. Dacă nu au un reper, dacă nu primesc învăţătura sfântă, morala creştină, ei cad pradă aberaţiilor societăţii, pericolelor, ameninţărilor din zilele noastre. A abandona ora de religie ere un soi de lepădare de credinţă. Normalitatea e ca ora de religie să fie în şcoli, precum e şi în alte state ale Uniunii Europene, Austria sau Germania. Ora de religie este o continuare a educaţiei frumoase, creştine, primite în familie. Sper că această decizie este un accident şi că vor reveni asupra ei”.

 

Care este poziţia Patriarhiei Române

Biroul de Presă al Patriarhiei Române a transmis că „decizia CCR este discriminatorie şi umilitoare pentru ora de religie”. Patriarhia Română opinează că se încearcă descurajarea participării elevilor la ora de religie prin măsuri birocratice excesive pentru majoritatea părinţilor acestora, favorizând, în schimb, o minoritate care nu acceptă ora de religie, deşi învăţământul religios este garantat de Constituţie.

„Într-o societate marcată de fenomenul secularizării şi al indiferentismului religios, formarea şi cultivarea unei conştiinţe vii şi mărturisitoare a valorilor credinţei şi ale familiei tradiţionale devin realităţi tot mai incomode. Desigur, Biserica nu poate contesta juridic în România această decizie, dar ea nu se lasă intimidată şi descurajată, ci va intensifica atenţia şi acţiunea ei pe diferite planuri pentru apărarea şi promovarea valorilor credinţei creştine în societatea românească de azi”, se arată într-un comunicat transmis de Patriarhie.

Patriarhia dă asigurări părinţilor credincioşi care doresc o educaţie creştină a copiilor lor că vor avea în Biserică un aliat fidel în apărarea şi promovarea valorilor credinţei creştine ortodoxe, proprii poporului român. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Activitatea a aproape 300 de profesori de religie din judeţ, bulversată de decizia Curţii Constituţionale.
 Vizualizări articol: 4828 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Activitatea a aproape 300 de profesori de religie din judeţ, bulversată de decizia Curţii Constituţionale4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Intai preotii trimis de
(21 nov 2014, 12:40:50
sa renunte la cetedra, apoi, pe rand si profesorii de religie. Sa nu se vaite, ca prin asta au trecut si celelalte categorii de profesori, carora li s-au redus orele ca sa faca loc religiei si altor inventi, la fel de folositoare.
2.   Comentariu trimis de
(21 nov 2014, 12:57:45
...tipic- ,,sa moara si capra vecinului”! Invăţământul religios este garantat de Constituţie....
2.1  RE: Comentariu trimis de
(21 nov 2014, 16:08:01
Invatamantul religios este garantat de Constitutie ca drept nu ca obligatie d-le LAATU.
3.   Replica trimis de
(21 nov 2014, 17:10:17
D-le LAATU, nici acum nu e obligatorie religia. Merg parintii depun o cerere si gata, copiii in orele de religie pot merge la fumat, la o cafea si poate la o cinzeaca. In catalog nu primesc nota si nu se streseaza cu invatatu. Pe cand ceilalti "fraierii" trebuie sa invete la un obiect in plus. Unde este dreptatea constitutionala? Fara religie in scola, cred in D-zeu si ceea ce fac o fac cu frica Lui, dar religie sa se faca la biserica si acasa cat vor. Nu ai sa linistesti un derbedeu daca il obligi sa faca religie.
4.   Inca ceva trimis de
(21 nov 2014, 17:15:55
Ia sa luam si sa analizam cine sunt profesorii de religie? Cutarica nevasta lui cutarescu etc., niste necalificati in marea majoritate. Prin necalificati spun ca nici nu au cursuri de pedagogie si char religie, dar sunt si ''mari' profesori care n-au, ce sa mai vorbim. daca ii intrebi nici nu stiu de cand suntem ortodocxi si de ce.
5.   VICTORRIIIIIIEEEEEEEEEEEEEE trimis de
(21 nov 2014, 18:14:38
In sfarsit incep sa se schimbe lucrurile in tarisoara noastra.Totusi suntem o tara europeana ,democratica,iluminista,un stat laic si nu bisericesc.Si nu suntem in evul mediu intunecat.După 20 de ani în care ora de Religie a fost un curs de la care elevii puteau absenta doar prin cerere, un părinte, profesor de Filosofie, a învins sistemul, cu ajutorul CCR: Religia va deveni în sfârşit un OPTIONAL.Religia nu mai poate fi materie obligatorie, ci doar un opţional pentru care părinţii trebuie să depună cerere pentru ca micuţii lor să îl urmeze. Aceasta este decizia Curţii Constituţionale a României (CCR), luată cu unanimitate de voturi. La baza acestui verdict se află un părinte, Emil Moise, profesor de filosofie în Buzău care se bate în instanţe cu Biserica de mai mulţi ani.

6.   Sine ira et studio trimis de
(22 nov 2014, 11:39:38
Stimabililor nu vă deziceți prin afirmațiile voastre că românul se pricepe la orice și e gata mereu să-și dea cu părerea, deși nu este avizat s-o facă. Toate aserțiunile dumneavoastră sunt părtinitoare și pline de ură. Tratați acest subiect al predării religiei în școli făcând referire la alte subiecte, care sunt conexe, nu aveți informații cum se predă o oră de religie și cât de bine sunt pregătite aceste cadre, ce școli au absolvit, ce programe de perfecționare, etc însă aruncați cu invective. Când nepotii și copiii D-voastră nu vă vor aduce o cană de apă atunci când puterile vă vor părăsi să nu vă mirați prea mult.
Dumnezeu să vă aducă pace în suflet și în minte.
PS. Domnule Andrei Mihai Croitoru îi invitați pe profesori de religie să meargă la muncă, v-as propune să mergeți dumneavoastră 6 ore zilnic să predați în locul unui profesor de religie sau oricare altă disciplină apoi să trimiteți la muncă un cadru didactic
7.   Comentariu trimis de
(22 nov 2014, 18:03:30
Scapati de religie si o sa vedeti ce se va intampla peste ani.
Religia nu a fost un obiect de stiinta, dar avea un rol important in educarea copilului, il invata ce e bine si ce e rau, spre deosebire de matematica, la care te invata doar exercitii.
Fara religie vor fi multe cazuri de violente in scoli si in viata de zi cu zi, deoarece elevii nu vor mai cunoaste catusi de putin, lucrurile rele. O sa auziti stiri la ora 5 de genul: "Un elev a impuscat mortal 3 profesori si 2 colegi" ...
Succes!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei