Un colectiv de cadre didactice din cadrul Facultăţii de Inginerie Alimentară a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) a fost distins cu medalie de aur în cadrul celei de-a 63-a ediţii a Salonului de Inventică „Innova”, de la Bruxelles, capitala Belgiei.
Universitatea din Suceava a fost reprezentată de profesorii Sonia Amariei, Gheorghe Gutt, Florin-Sorin Todirică, Andrei Gutt şi Amelia Buculei, autorii invenţiei premiate „Spectromicroscop modular complex”.
La acest proiect, prof. univ. dr. ing. Gheorghe Gutt ne-a mărturisit că se lucrează de circa zece ani, această invenţie fiind una integratoare, care cumulează o serie de alte invenţii ale Facultăţii de Inginerie Alimentară.
„Spectromicroscopul a prezentat interes la eveniment. Acolo participanţii au expus două tipuri de invenţii – de larg consum şi tehnico-ştiinţifice, a noastră făcând parte din cea de-a doua categorie”, a mai specificat Gutt. Invenţia a fost premiată la secţiunea Medicină, datorită capacităţii acesteia de a realiza tomografia foto-acustică a pielii.
„Spectromicroscopul modular complex” este descris ca fiind „unitate spectromicroscopică, complexă, configurabilă liber, ce permite efectuarea de studii de microscopie biologică, de microscopie metalografică, spectrometrie de emisie atomică, spectrometrie Raman, spectrometrie UV-VIS-NIR, spectrometrie fotoacustică, spectrometrie de fluorescenţă”.
Alte două medalii obţinute la salonul României
Inventatorii şi cercetătorii români au participat la această ediţie a salonului, peste 20 de invenţii din ţară fiind prezentate la standul realizat sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN). Tot în cadrul evenimentului de la Bruxelles, care a avut loc în perioada 13-15 noiembrie, a fost organizat şi un salon al invenţiilor româneşti, prezentate la „Innova”.
La salonul României, universitarii suceveni şi-au adjudecat încă două medalii.
Salonul „Innova” din capitala Belgiei s-a consacrat de-a lungul vremii ca un prestigios spaţiu de întâlnire între cercetători, oameni de ştiinţă, cadre didactice universitare şi întreprinzătorii cei mai activi şi mai interesaţi de „nou” din mediul de afaceri. După Salonul de Inventică de la Geneva, Salonul „Innova” este unul dintre cele mai importante evenimente de gen din Europa.
La ediţia din acest an au participat ţările: Polonia, Malaezia, Rusia, Taiwan, Franţa, Thailanda, Republica Moldova, Malta, Bosnia Herţegovina, Luxemburg, Belgia, Italia, Franţa, Iran, Maroc, Tunisia, Croaţia şi România.
(20 nov 2014, 11:13:40
P.S.Articolul are in acest moment de 982 vizualizari,iar cel cu tigancile talhare 1922?!