Curtea de Apel Suceava a respins ieri contestaţia depusă de firma de salubrizare Rosal, blocând astfel definitiv intenţiile acesteia de a recâştiga contractul de salubrizare stradală a municipiului Suceava, valabil pentru o perioadă de şapte ani.
Decizia instanţelor sucevene este definitivă şi irevocabilă, astfel încât marele câştigător al acestei situaţii este firma suceveană Diasil Service, care şi-a „securizat” astfel contractul semnat cu municipalitatea suceveană încă de luna trecută, când Rosal abia contestase decizia CNSC, ceea ce, teoretic, îi permitea să mai efectueze respectiva activitate încă o perioadă de timp, poate chiar întreaga iarnă.
Numai că, printr-o mişcare îndrăzneaţă, cei de la Diasil au grăbit puţin lucrurile, iar pe fondul deciziei luate de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, care a impus continuarea procedurilor de atribuire a contractului, respingând contestaţia depusă acolo de Rosal, la jumătatea lunii trecute au semnat contractul cu Primăria Suceava, asumându-şi toate riscurile.
Mai exact, cei de la Diasil au venit la primărie cu o adresă legalizată notarial, prin care spun că nu au nici un fel de pretenţii de a fi despăgubiţi pentru cheltuielile făcute prin preluarea acestui contract în caz de instanţele nu le dau lor câştig de cauză.
Practic, de pe 16 octombrie şi până acum, Diasil a prestat o activitate costisitoare, cu o mulţime de utilaje de salubrizare care au parcurs străzile Sucevei zi de zi, cu 60 de salariaţi care au măturat zilnic străzile şi trotuarele, fără a avea garanţia că vede vreun ban pentru toate eforturile depuse. Mai mult, în această perioadă s-a aprovizionat şi cu o cantitate mare de material antiderapant, dar şi cu utilaje de intervenţie în caz de ninsori ori îngheţ.
Firma Diasil a fost desemnată câştigătoare a licitaţiei de salubrizare stradală organizată de Primăria Suceava, după ce s-a „bătut” în oferte cu alte şase companii importante din ţară, cel mai aprig concurent fiind firma Rosal, care a deţinut acest serviciu până în prezent, vreme de aproape 10 ani.
Comparativ cu anteriorul contract de salubrizare stradală, obligaţiile acesteia sunt extinse, atât prin includerea unui număr mai mare de străzi – 324, cu aproximativ 30 mai multe decât erau în atribuţiile Rosal, fiind vorba de străzi nou apărute, cât şi prin includerea unor spaţii suplimentare, precum locurile de joacă pentru copii şi aleile dintre blocuri, care, de asemenea, nu erau prevăzute în contractul din 2004.
În total, o suprafaţă de 343.775 de mp trebuie să fie salubrizată prin măturat mecanizat, în vreme ce prin măturatul manual au de curăţat o suprafaţă de 360.505 mp. Întreţinerea locurilor de joacă, o problemă care îi nemulţumea pe o mulţime de suceveni, reprezintă alţi 32.480 de mp care trebuie îngrijiţi de cei la Diasil.
Valoarea anuală a contractului este de 3.463.560 lei fără TVA, iar pentru întreaga perioadă contractuală, de şapte ani, valoarea este de 24.244.920 lei fără TVA.