Mai puţin de jumătate din asociaţiile de proprietari din municipiul Suceava au datorii la Termica şi la ACET, numai că acestea reprezintă trei sferturi din blocurile de locuinţe din municipiul Suceava.
Mai exact, datoriile pe care Termica le are de recuperat de la suceveni, peste 15 milioane de lei (150 de miliarde de lei vechi), sunt concentrate la un număr de 44 de asociaţii de proprietari, în vreme ce restul de 69 (asociaţii mici, de câteva blocuri sau chiar şi de o scară de bloc), nu au deloc restanţe la plată.
Problema e că unele asociaţii au acumulat datorii imense, care par aproape incredibile, fiind asociaţii care sunt cu plata facturilor încă în 2009 şi 2010, ori, în unele cazuri, dacă se împarte datoria totală pe toate apartamentele din cadrul asociaţiei, ar însemna că fiecare familie ar trebui să plătească aproximativ 5.000 de lei (50 de milioane de lei vechi) pentru a se achita de obligaţii către furnizorii de utilităţi.
Astfel de situaţii au fost analizate ieri, la sediul Primăriei Suceava, în cadrul unei şedinţe la care au fost convocaţi reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, pentru a se analiza gradul de performanţă al acestora în gestionarea cheltuielilor lunare ale apartamentelor pe care le administrează.
Oprirea căldurii şi apei calde, cel mai mare pericol
„Problema cea mai fierbinte este cea a plăţilor la termoficare şi la apă rece, pentru că nu s-a realizat ceea ce am stabilit în luna octombrie, să plătim un milion de euro la Termica, pentru a se putea face aprovizionarea cu combustibilul necesar pentru această iarnă. În luna octombrie, s-a plătit de către populaţie 1.478.157 de lei, cam 30% din cât am spus că ar fi trebuit adunaţi în octombrie”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu.
Acesta a făcut apel la suceveni şi la cei din conducerea asociaţiilor să facă un efort să achite cât mai curând facturile pentru consumul lunii anterioare, care au fost deja afişate, dar şi parţial din sumele restante, pentru a fi evitată situaţia în care centrala celor de la Bioenergy ar putea fi oprită din lipsă de masă lemnoasă.
Luni, reprezentanţii firmei producătoare de energie termică au anunţat că mai au masă lemnoasă pentru aproximativ 10 zile, iar dacă nu le vor fi achitate urgent o parte din restanţele de 14 milioane de lei, nu vor avea cu ce asigura căldură şi apă caldă, de la finele lunii noiembrie.
Topul restanţierilor
Conform analizei întocmite de către Serviciul Asociaţii Proprietari din cadrul Primăriei Suceava, valoric, cea mai mare restanţă către principalul furnizor de utilităţi, Termica, o are Asociaţia 33 din Burdujeni – 1.608.848 lei (16 miliarde de lei vechi).
Totuşi, trebuie menţionat faptul că, de la schimbarea conducerii asociaţiei, anul trecut, s-a recuperat o mare parte din restanţele către furnizorii de utilităţi, astfel încât, dacă la preluare erau cu plata facturilor abia în 2009, acum, acestea au ajuns la nivelul anului 2014.
Pe locul II ca valoare a restanţelor se situează Asociaţia 41 din Burdujeni – 1.125. 433 de lei (peste 11 miliarde de lei vechi).
Pe locul III se află Asociaţia 34 din Burdujeni – 998.268 lei (aproape 10 miliarde de lei vechi).
Cifrele sunt surprinzătoare la un calcul al valorii mediei restanţelor pe apartament, pentru că se constată probleme grave. Pe primul loc în acest top al datornicilor se află Asociaţia 41 din Burdujeni, cu 4.168 de lei pe apartament numai către Termica, la care se mai adaugă şi datoriile către alţi furnizori de utilităţi, precum ACET, care nu sunt nici ele de neglijat.
Altfel spus, pentru ca asociaţia să ajungă cu datoriile la zi, aproape fiecare familie ar trebui să scoată din buzunare câte 5.000 de lei, dar, în realitate, aceste datorii imense sunt concentrate la numai o parte dintre locatari, care au consumat în neştire, fără să plătească. Pe locul II se află asociaţia T3 Mărăşeşti, cu 3.360 de lei pe apartament, iar pe locul III, Asociaţia Ion Vodă Viteazu, cu 2.478 de lei pe apartament.
Asociaţii care abia acum plătesc ce au consumat acum cinci ani
Conform primarului Ion Lungu, „un clasament şocant e cel cu plata la zi a facturilor”.
Astfel, cel mai grav caz este al Asociaţiei 75 din Burdujeni, care este cu plata facturilor la nivelul lunii martie 2009, acolo fiind înregistrată o delapidare de peste 1,4 miliarde de lei vechi, care a generat penalităţi de câteva sute de milioane de lei vechi. O altă asociaţie cu probleme este în Centru - Ion Vodă Viteazu, care este cu plata facturilor la nivelul lunii februarie 2010, dar şi 55 MES Burdujeni, care abia acum plăteşte consumul din noiembrie 2012. Acestora li se adaugă alte opt asociaţii cu datorii la nivelul anului 2013, printre care Asociaţia 25 Centru – iunie 2013 şi 41 Burdujeni – ianuarie 2013.
„Sunt oameni care s-au îngrijit şi au reuşit să ţină lucrurile sub control, dar alţii s-au preocupat prea puţin. Sunt asociaţii unde este acelaşi administrator de 15 ani, dar nu doar că nu au scăzut datoriile, ba chiar au crescut mult”, a concluzionat Lungu.
Edilul sucevean a dat ca exemplu negativ Asociaţia 25 Centru, unde, într-un an de zile, debitele la Termica au crescut cu 139.130 de lei, dintr-un total de 495.000 lei.
Creşteri mari ale debitelor s-au înregistrat şi la Asociaţia 41 Burdujeni, cu 54.622 de lei, şi la Asociaţia 5 George Enescu – 53.978 lei.
La polul opus sunt asociaţiile care au reuşit să reducă mult din datoriile populaţiei către furnizorii de utilităţi: Asociaţia 52 Zamca – 171.195 de lei, Asociaţia 34 Burdujeni – 163.000 lei, Asociaţia 35 Burdujeni - 107.082 de lei, Asociaţia 44 Burdujeni – 102.700 lei, dar şi Asociaţia Măgura Obcini, unde a fost redus debitul cu 33%.
„Este o analiză detaliată, care va fi prezentată Consiliului Local, să putem trage nişte concluzii. Vom avea căldură şi apă caldă în măsura în care se va plăti, de aceea fac apel la toţi, să facă eforturi să achite nu doar factura curentă, ci şi din restanţe”, a adăugat Lungu.
În funcţie de aceste situaţii, este posibil ca în perioada următoare să fie luate decizii care să ducă la debranşarea totală sau parţială a unor asociaţii de proprietari de la căldură şi apă caldă.
(19 nov 2014, 11:15:29