Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 nov 2014 - Anul XIX, nr. 270 (5779)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cine nu şi-a făcut treaba?

Asociaţii de proprietari cu datorii imense la nivel de apartament

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mai puţin de jumătate din asociaţiile de proprietari din municipiul Suceava au datorii la Termica şi la ACET, numai că acestea reprezintă trei sferturi din blocurile de locuinţe din municipiul Suceava.

Mai exact, datoriile pe care Termica le are de recuperat de la suceveni, peste 15 milioane de lei (150 de miliarde de lei vechi), sunt concentrate la un număr de 44 de asociaţii de proprietari, în vreme ce restul de 69 (asociaţii mici, de câteva blocuri sau chiar şi de o scară de bloc), nu au deloc restanţe la plată.

Problema e că unele asociaţii au acumulat datorii imense, care par aproape incredibile, fiind asociaţii care sunt cu plata facturilor încă în 2009 şi 2010, ori, în unele cazuri, dacă se împarte datoria totală pe toate apartamentele din cadrul asociaţiei, ar însemna că fiecare familie ar trebui să plătească aproximativ 5.000 de lei (50 de milioane de lei vechi) pentru a se achita de obligaţii către furnizorii de utilităţi.

Astfel de situaţii au fost analizate ieri, la sediul Primăriei Suceava, în cadrul unei şedinţe la care au fost convocaţi reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, pentru a se analiza gradul de performanţă al acestora în gestionarea cheltuielilor lunare ale apartamentelor pe care le administrează.

 

Oprirea căldurii şi apei calde, cel mai mare pericol

„Problema cea mai fierbinte este cea a plăţilor la termoficare şi la apă rece, pentru că nu s-a realizat ceea ce am stabilit în luna octombrie, să plătim un milion de euro la Termica, pentru a se putea face aprovizionarea cu combustibilul necesar pentru această iarnă. În luna octombrie, s-a plătit de către populaţie 1.478.157 de lei, cam 30% din cât am spus că ar fi trebuit adunaţi în octombrie”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu.

Acesta a făcut apel la suceveni şi la cei din conducerea asociaţiilor să facă un efort să achite cât mai curând facturile pentru consumul lunii anterioare, care au fost deja afişate, dar şi parţial din sumele restante, pentru a fi evitată situaţia în care centrala celor de la Bioenergy ar putea fi oprită din lipsă de masă lemnoasă.

Luni, reprezentanţii firmei producătoare de energie termică au anunţat că mai au masă lemnoasă pentru aproximativ 10 zile, iar dacă nu le vor fi achitate urgent o parte din restanţele de 14 milioane de lei, nu vor avea cu ce asigura căldură şi apă caldă, de la finele lunii noiembrie.

 

Topul restanţierilor

Conform analizei întocmite de către Serviciul Asociaţii Proprietari din cadrul Primăriei Suceava, valoric, cea mai mare restanţă către principalul furnizor de utilităţi, Termica, o are Asociaţia 33 din Burdujeni – 1.608.848 lei (16 miliarde de lei vechi).

Totuşi, trebuie menţionat faptul că, de la schimbarea conducerii asociaţiei, anul trecut, s-a recuperat o mare parte din restanţele către furnizorii de utilităţi, astfel încât, dacă la preluare erau cu plata facturilor abia în 2009, acum, acestea au ajuns la nivelul anului 2014.

Pe locul II ca valoare a restanţelor se situează Asociaţia 41 din Burdujeni – 1.125. 433 de lei (peste 11 miliarde de lei vechi).

Pe locul III se află Asociaţia 34 din Burdujeni – 998.268 lei (aproape 10 miliarde de lei vechi).

Cifrele sunt surprinzătoare la un calcul al valorii mediei restanţelor pe apartament, pentru că se constată probleme grave. Pe primul loc în acest top al datornicilor se află Asociaţia 41 din Burdujeni, cu 4.168 de lei pe apartament numai către Termica, la care se mai adaugă şi datoriile către alţi furnizori de utilităţi, precum ACET, care nu sunt nici ele de neglijat.

Altfel spus, pentru ca asociaţia să ajungă cu datoriile la zi, aproape fiecare familie ar trebui să scoată din buzunare câte 5.000 de lei, dar, în realitate, aceste datorii imense sunt concentrate la numai o parte dintre locatari, care au consumat în neştire, fără să plătească. Pe locul II se află asociaţia T3 Mărăşeşti, cu 3.360 de lei pe apartament, iar pe locul III, Asociaţia Ion Vodă Viteazu, cu 2.478 de lei pe apartament.

 

Asociaţii care abia acum plătesc ce au consumat acum cinci ani

Conform primarului Ion Lungu, „un clasament şocant e cel cu plata la zi a facturilor”.

Astfel, cel mai grav caz este al Asociaţiei 75 din Burdujeni, care este cu plata facturilor la nivelul lunii martie 2009, acolo fiind înregistrată o delapidare de peste 1,4 miliarde de lei vechi, care a generat penalităţi de câteva sute de milioane de lei vechi. O altă asociaţie cu probleme este în Centru - Ion Vodă Viteazu, care este cu plata facturilor la nivelul lunii februarie 2010, dar şi 55 MES Burdujeni, care abia acum plăteşte consumul din noiembrie 2012. Acestora li se adaugă alte opt asociaţii cu datorii la nivelul anului 2013, printre care Asociaţia 25 Centru – iunie 2013 şi 41 Burdujeni – ianuarie 2013.

„Sunt oameni care s-au îngrijit şi au reuşit să ţină lucrurile sub control, dar alţii s-au preocupat prea puţin. Sunt asociaţii unde este acelaşi administrator de 15 ani, dar  nu doar că nu au scăzut datoriile, ba chiar au crescut mult”, a concluzionat Lungu.

Edilul sucevean a dat ca exemplu negativ Asociaţia 25 Centru, unde, într-un an de zile, debitele la Termica au crescut cu 139.130 de lei, dintr-un total de 495.000 lei.

Creşteri mari ale debitelor s-au înregistrat şi la Asociaţia 41 Burdujeni, cu 54.622 de lei, şi la Asociaţia 5 George Enescu – 53.978 lei.

La polul opus sunt asociaţiile care au reuşit să reducă mult din datoriile populaţiei către furnizorii de utilităţi:  Asociaţia 52 Zamca – 171.195 de lei, Asociaţia 34 Burdujeni – 163.000 lei, Asociaţia 35 Burdujeni - 107.082 de lei, Asociaţia 44 Burdujeni – 102.700 lei, dar şi Asociaţia Măgura Obcini, unde a fost redus debitul cu 33%.

„Este o analiză detaliată, care va fi prezentată Consiliului Local, să putem trage nişte concluzii. Vom avea căldură şi apă caldă în măsura în care se va plăti, de aceea fac apel la toţi, să facă eforturi să achite nu doar factura curentă, ci şi din restanţe”, a adăugat Lungu.

În funcţie de aceste situaţii, este posibil ca în perioada următoare să fie luate decizii care să ducă la debranşarea totală sau parţială a unor asociaţii de proprietari de la căldură şi apă caldă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Asociaţii de proprietari cu datorii imense la nivel de apartament.
 Vizualizări articol: 2592 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Asociaţii de proprietari cu datorii imense la nivel de apartament5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   RUSINE! trimis de
(19 nov 2014, 11:15:29
La asoc.75 de ce sunt datorii?Ce i-ati luat la ''tigan" pt.delapidarea de un miliard?Si la fel si la celelalte!Nu-si misca deloc fundul ca sa recupereze din datorii niciunul!Mie nu-mi convine sa sufar ca-n evul mediu,pt.ca nu ca nu mai pot de bine,castig mult sub medie,dar imi achit in primul rand datoriile!Asa ca,primarule ia-te de mana cu cei de la Termica,cu cei de la Bioenergy,cu cei de la asociatie si altii cu care a-ti facut blaturi si noua sa ne dati caldura,celor cu plata la zi!Altfel....stii vocea strazii!
2.   Precizari trimis de
(19 nov 2014, 11:28:55
"Edilul sucevean a dat ca exemplu negativ Asociaţia 25 Centru, unde, într-un an de zile, debitele la Termica au crescut cu 139.130 de lei, dintr-un total de 495.000 lei."

Daca este vorba de Asociatia CENTRU a carei presedinte este fostul instructor auto CHELARU, atunci sa stiti ca EL PRADUIESTE asociatia. Acea asociatie a avut un fond special de aprox 800 000 000 lei vechi, adunati in timp, iar Chelaru a cheltuit aproape tot, cu deconturi la valori enorme, a dat afara vechiul administrator, iar pe datornici ii are sub aripa lui, ca ii fac campanie cand sunt alegeri la asociatie. Dar PRIMARIA nu este straina de practicile individului. Ba chiar le sustine. Asta presupun locatarii, pentru ca s-a instituit acolo un regim autoritar, de nimeni nu mai poate obtine nicio informatie.

3.   SI ????? trimis de
(19 nov 2014, 17:50:55
Facem ceva sa nu mai creasca datoriile si eventual sa execum silit unde e cazul???
Campania electorala a trecut(slava Domnului),e momentul sa se faca ceva!!!
Sunt cu plata la zi ,e ok sa stau ca fraieru in frig fiindca altora nu le pasa? Cum e maestre Lungu,a??
3.1  RE: SI ????? trimis de
(19 nov 2014, 20:03:45
Daca Primaria Suceava are un apartament pe strada Oituz,bl.M3,apartament 20,fostul chirias a decedat de peste 10 ani,apartamentul este distrus de cel ce sta fara nici un act, s-a acumulat datorii la Asociatie peste 1 miliard de lei vechi,de ce nu se face nimic?Primaria fiind proprietar,rezulta ca e cel mai mare datornic din Suceava...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei