Orfani de tată şi abandonaţi de mamă, patru fraţi din Dolheşti sunt crescuţi de bunica paternă, în vârstă de aproape 80 de ani. Minorii, în vârstă de 4, 10, 15 şi 17 ani, sunt în evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, care a fost de acord cu plasamentul familial al copiilor la bunica paternă, pentru că între nepoţi şi bunică există un ataşament foarte puternic. Chiar dacă bunica este în vârstă şi are probleme de sănătate, copiii au refuzat să fie luaţi de stat, pentru că o iubesc mult.
În luna iulie a acestui an tatăl minorilor a murit în urma unei boli cumplite, copiii rămânând şi fără mamă, care a părăsit familia în urmă cu aproximativ un an. Singura salvare a minorilor a fost bunica paternă, care, împreună cu un frate mai mare al minorilor, încearcă să le asigure cele necesare.
Am aflat de la reprezentanţii Protecţiei Copilului că, în prezent, mama copiilor este plecată în străinătate. Femeia a încercat să ia legătura cu minorii, dar aceştia au refuzat-o, din cauza neînţelegerilor pe care le-au avut părinţii până la divorţ, dar mai ales pentru că nu a fost alături de tatăl lor în cele mai dificile clipe, când cancerul l-a doborât pentru totdeauna.
Ajutaţi de Fundaţia Hope and Homes for Children
Sabina Doroftei, asistent social în cadrul serviciului Intervenţii în Regim de Urgenţă, din cadrul DGASPC Suceava, ne-a spus că la vizitele pe care le-a făcut minorilor, acasă la bunica paternă, a găsit curăţenie, „copiii aveau hainele spălate, erau îngrijiţi şi hrăniţi. În urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că cei patru copii nu sunt abuzaţi fizic, dimpotrivă, relaţiile dintre bunică şi copii sunt bazate pe afecţiune şi ataşament reciproc, ţinând cont că ei au fost crescuţi de bunică de la vârste fragede. Copiii sunt foarte ataşaţi de bunică şi nu doresc instituirea unei măsuri de protecţie”. Cazul celor patru fraţi, trei dintre ei elevi, cel mai mic preşcolar, în vârstă de 4 ani, rămâne în atenţia DGASPC şi a Primăriei Doheşti. „Dacă apar modificări cu privire la situaţia celor patru fraţi, care să impună intervenţia Protecţiei Copilului, specialiştii care s-au ocupat de caz vor recurge la măsuri legale potrivit interesului superior al copilului”, a completat Sabina Doroftei.
Fundaţia Hope and Homes for Children România le-a oferit copiilor îmbrăcăminte şi încălţăminte, în valoare de 500 de lei, o maşină de spălat (500 de lei) şi tichete sociale, în valoare de 300 de lei lunar, pe o perioadă de şase luni, în cadrul Programului de prevenire a separării copilului din familie, program realizat în colaborare cu DGASPC. Fundaţia Hope and Homes for Children a acoperit şi tratamentul stomatologic al unui copil, în valoare de 500 de lei.