La începutul lunii noiembrie, federațiile sindicale din învățământul preuniversitar și Guvernul României au semnat noul contract colectiv de muncă unic la nivel de ramură, rezultat al multor discuții și negocieri între cele două tabere, care s-au derulat pe parcursul acestui an.
Sindicaliştii din învăţământul sucevean opinează că noul contract cuprinde prea multe promisiuni, şi nuangajamente concrete, sustenabile din punct de vedere financiar și economic.
Traian Corneliu Pădureţ, preşedintele sindicatului „Pro Educaţia” Suceava, a arătat că „am solicitat ca la negocierea contractului nou să nu se mai accepte promisiuni gen <până la data de .. se va face>. În vechiul contract erau foarte multe asemenea promisiuni și Ministerul Educaţiei nu a mai făcut nimic. Constat, cu părere de rău, că și în actualul contract se regăsesc astfel de promisiuni”.
Pădureţ a mai explicat că restul prevederilor din contract sunt copiate din legislaţia în vigoare şi „de fapt, prin grija guvernului Boc și prin nepăsarea actualului guvern care nu a modificat Legea dialogului social, sindicatele din sistemul bugetar nici nu pot să-şi negocieze drepturi salariale”.
Traian Pădureţ a mai punctat că singurul avantaj al acestui contract este faptul că în umbra lui se pot negocia contracte colective la nivel de unitate şcolară și, în cazul în care prevederile acestora nu sunt respectate, profesorii au un atu în instanță.
La rândul său, liderul Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, prof. Giani Leonte, a arătat că „reprezentanții federațiilor sindicale au atras atenția părții guvernamentale că acest document trebuie să conțină angajamente concrete, sustenabile din punct de vedere financiar și economic”.
(14 nov 2014, 13:00:03