Luptele politice au dus din nou la blocarea activităţii Consiliului Local Suceava. Şedinţa extraordinară convocată ieri de consilierii Alianţei Creştin-Liberale, cu scopul de a transforma actualul sediu al Agenţiei de Protecţie a Mediului Suceava în grădiniţă pentru copiii din cartierul Obcini, a fost anulată din cauza unui număr insuficient de consilieri.
Deşi cei nouă consilieri ai ACL au aşteptat un sfert de oră pentru a li se alătura şi alţi colegi, de la PSD sau independenţi, pentru a fi măcar 12 consilieri prezenţi, cât era necesar pentru ca şedinţa să poată fi ţinută, în cele din urmă, preşedintele de şedinţă, Lucian Harşovschi, s-a văzut nevoit să declare şedinţa anulată, din lipsă de cvorum.
Timpul de aşteptare i-a permis lui Neculai Barbă să se „desfăşoare” şi să-l zădărească pe primarul Ion Lungu, care a fost prezent în sală de la bun început, deşi prezenţa sa la şedinţe nu este obligatorie.
Edilul sucevean s-a ferit să intre în joc pe subiectele politice pe care Barbă le iniţia, dându-i răspunsuri evazive, dar în momentul în care acesta a început să spună că transformarea sediului APM în grădiniţă nu este dorită pentru că în Suceava se „coace” un tun imobiliar cu clădirile care vor rămâne goale după ce vor fi desfiinţate instituţiile publice, prin programul de regionalizare, Lungu s-a ridicat indignat şi a părăsit sala spunând: „Dl. Barbă bate câmpii şi spune numai aberaţii”.
Chiar şi după plecarea sa, discuţiile au continuat, membrii ACL arătându-se deranjaţi de faptul că Lungu a folosit termenul „naţionalizare” referitor la preluarea imobilului în care funcţionează APM.
„Nu este deloc vorba de o naţionalizare, pentru că asta înseamnă să iei de la privat şi să dai la stat. Aici e un transfer de la stat către administraţia locală, pentru schimbarea de destinaţie. Prezenţa de la şedinţă ne arată cine este cu adevărat interesat de înfiinţarea unei grădiniţe în cartierul Obcini şi cine reprezintă interesele cetăţenilor”, a declarat viceprimarul liberal Ovidiu Doroftei.
Acesta a spus că transferul clădirii se poate face relativ uşor, pentru că în Suceava mai sunt alte spaţii aflate în proprietatea statului (ex. Staţiunea de cercetări, Centrul Militar Judeţean), care nu sunt folosite la capacitate maximă, APM putând fi mutat în unul din acele spaţii.
În cele din urmă, liderul grupului ACL din Consiliul Local, Lucian Harşovschi, a anunţat că săptămâna viitoare, după finalizarea campaniei electorale, va convoca o nouă şedinţă pe această temă, tocmai pentru a demonstra că nu a fost o temă de campanie, ci se urmăreşte doar interesul public.
„Înfiinţarea unei grădiniţe cu program prelungit în cartierul Obcini este foarte importantă. Din nefericire, interesele patrimoniale ale unora, de a achiziţiona o construcţie din domeniul privat, cu o sumă ce depăşeşte 350.000 de euro, se pare că ne lasă astăzi fără o decizie privind înfiinţarea unei grădiniţe într-o clădire ce aparţine Guvernului, dar care ar putea fi transferată administraţiei publice locale, fără alte costuri decât cele de amenajare a spaţiilor interioare. Se aşteaptă de ani de zile o iniţiativă privind înfiinţarea unei grădiniţe în Obcini. Am luat noi iniţiativa şi vom merge cu ea până la capăt”, a declarat Harşovschi.
De cealaltă parte, membrii PSD ai Consiliului Local Suceava au spus că problema înfiinţării unei noi grădiniţe în Obcini va fi rezolvată, dar nu cu forţa, scoțând o instituţie a statului în stradă.
Imobilul în care funcționează APM, situat pe strada Bistriţei, este în proprietatea Ministerului Mediului, iar terenul de dedesubt este închiriat de la Primăria Suceava.