Pentru a se asigura că sucevenii vor beneficia în continuare de căldură şi apă caldă, Primăria Suceava ar putea recunoaşte parţial pierderile de pe reţelele de termoficare, pentru care se judecă cu Termica.
În acest caz, municipalitatea ar achita către Termica o parte din sumele pentru care se judecă în instanţă, iar banii respectivi ar ajunge la Bioenergy, producătorul de energie termică, în contul datoriilor pe care Termica le are de achitat pentru gigacaloriile preluate şi transportate către consumatorul final.
„Adunarea Creditorilor de la Termica, care s-a întrunit săptămâna trecută, a propus un pact de recunoaştere a unor creanţe de către Primăria Suceava, pe cale amiabilă, sume pentru care ne judecăm cu ei în instanţă. Ei cer să li se achite anumite pierderi de pe reţele”, a spus ieri primarul Ion Lungu.
Lunar, Termica facturează nu doar valoarea gigacaloriilor furnizate la tariful de transport şi distribuţie stabilit în Consiliul Local, ci şi valoarea pierderilor înregistrate ca diferenţă între costurile reale de transport şi distribuţie şi cele decontate.
„Este posibil ca o parte din aceste costuri de transport şi distribuţie să fie recunoscute de către Consiliul Local. Ei se angajează, dacă recunoaştem o parte din aceste penalităţi, să facă cesiune de creanţe directă la Bioenergy, unde ei au în continuare datorii de aproximativ zece milioane de lei. Vom face tot ce este posibil ca sucevenii să aibă căldură şi apă caldă în această iarnă, cu condiţia ca şi ei să plătească ceea ce consumă”, a explicat primarul Ion Lungu.
Pe de altă parte, ca urmare a acţiunii în instanţă iniţiate de Termica, instanţa a cerut o expertiză a pierderilor de pe reţelele de termoficare, expertiză care anterior a fost solicitată şi de membrii PNL din Consiliul Local Suceava.