Membrii Consiliului Local Suceava se vor întruni astăzi, la ora 10.00, într-o şedinţă extraordinară, al cărei unic proiect de pe ordinea de zi vizează transformarea sediului Agenţiei de Protecţie a Mediului în grădiniţă.
Şedinţa extraordinară a fost iniţiată de consilierii ACL,care, în prima parte a proiectului supus dezbaterii deliberativului local, spun „se împuterniceşte primarul municipiului Suceava să facă demersurile necesare pentru înfiinţarea unei grădiniţe cu program prelungit în cartierul Obcini”.
„Până la un punct, acest proiect de hotărâre este corect. Partea care nu este corectă şi reprezintă un abuz este cea prin care grădiniţa ar trebui înfiinţată în clădirea folosită ca sediu, în momentul de faţă, de către Agenţia de Protecţie a Mediului Suceava. Nu avem baza legală să facem naţionalizări în Suceava”, consideră primarul Ion Lungu, care spune că în şedinţa de azi nu va fi prezentat şi un raport de specialitate, prin care se prezintă poziţia oficială a administraţiei locale, în baza temeiului legal.
„Este un proiect abuziv, am termen 30 de zile să fac raportul de specialitate, adică până pe 30 noiembrie, dar, evident, va fi un raport negativ. Dar, fiind vorba de o şedinţă extraordinară, proiectul poate fi discutat mâine (n.r. azi) şi fără raportul de specialitate al primarului”, a adăugat Lungu.
Edilul sucevean a spus că nu este nevoie de măsuri extremiste pentru a se deschide o nouă grădiniţă în cartierul Obcini, pentru că există şi alte soluţii.
„Şi pentru mine este o prioritate amenajarea unei grădiniţe noi în cartierul Obcini, am şi indentificat o serie de posibilităţi de a face grădiniţa nouă, în 2015 expiră contractul de asociere cuIchim Serv şi putem găsi o altă soluţie decât cea propusă acum. Este cel mai abuziv proiect de hotărâre pe care l-am văzut iniţiat în cei 14 ani de când sunt în administraţie – zece ani ca primar şi patru în calitate de consilier local”, a adăugat şeful municipalităţii sucevene.
Directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Suceava, Vasile Oşean, a precizat că imobilul în care funcţionează instituţia, situat pe strada Bistriţei, este în proprietatea Ministerului Mediului, iar terenul de dedesubt este închiriat de la Primăria Suceava, dar s-a abţinut de la comentarii referitoare la iniţiativa unora dintre consilierii locali.
(13 nov 2014, 11:17:17
Raportul Curtii de Conturi 2010.
În 2010, în plină criză economică, autorităţile locale au irosit zeci de milioane de euro pe achiziţii şi sporuri plătite ilegal, arată ultimul raport public al Curţii de Conturi.
În opinia auditorilor Curţii de Conturi, mare parte dintre edili au ignorat Legea achiziţiilor publice la atribuirea unor contracte; le-au acordat ilegal sporuri şi prime subordonaţilor; au încălcat normele privind administrarea şi gestionarea patrimoniului primăriei, al consiliului judeţean sau al consiliului local şi au aruncat pe apa sâmbetei fondurile alocate de la bugetul statului. Printre judeţele cu cei mai risipitori primari se numără Caraş-Severin, Bihor, Sibiu, Timiş, Braşov, Suceava şi municipiul Bucureşti. 86 de milioane de euro este suma cheltuită ilegal de autorităţile locale în 2010.
La capitolul ,,achiziţii", cei mai risipitori edili s-au dovedit a fi, potrivit Curţii de Conturi, cei din Suceava care au irosit 6,6 milioane de lei (1,5 milioane de euro), Braşov - 4,2 milioane de lei (990.000 de euro) şi Argeş - 3,6 milioane de lei (840.000 de euro).