Un tânăr în vârstă de 23 de ani, domiciliat într-o comună nemţeană, dar care a fost judecat la Suceava pentru comiterea a două furturi, a fost săltat în cursul zilei de marţi şi introdus în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), în baza unui mandat european de arestare emis de Tribunalul din Milano - Italia încă din luna august a anului trecut. Inculpatul, Gheorghe Adrian Lungu, a fost o perioadă dat în urmărire internaţională, după care nu a putut fi extrădat pentru că a comis două furturi în Suceava, iar conform acordurilor între state acesta nu putea fi trimis în Italia atâta timp cât era suspect într-o cauză penală din România.
Jaful ca-n filme de la Milano de care este acuzat tânărul de 23 de ani
Conform anchetei autorităţilor italiene, Gheorghe Adrian Lungu şi complicii săi au intrat într-un magazin de bijuterii din Milano înarmaţi cu bâte, cu chipurile acoperite cu cagule improvizate, şi i-au pus în genunchi pe doi angajaţi şi un client care se aflau în interior, acesta din urmă fiind lovit peste corp cu un baston telescopic.
Italienii arată în mandatul trimis la Suceava că Lungu şi ceilalți indivizi implicați în jaf au spart vitrinele interioare şi au furat nu mai puţin de 48 de ceasuri de lux, în valoare de 642.140 de euro, apoi au fugit din bijuterie.
Rămas în urma celorlalți, Gheorghe Adrian Lungu a dat foc unui sticle cu substanțe inflamabile, în care improvizase o bombă artizanală gen cocteil Molotov, pe care a aruncat-o în faţa magazinului de bijuterii.
Furturile care au amânat extrădarea
Mandatul european a fost emis în august 2013, însă Lungu nu a fost de găsit. Ulterior, la începutul lunii iulie 2014, poliţiştii suceveni l-au identificat pe Gheorghe Adrian Lungu, care se aciuase la Suceava, ca autor a două furturi comise cu două luni înainte.
Într-unul din cazuri, Lungu, împreună cu un complice, Alexandru Asavei, în vârstă de 20 de ani, tot din Neamţ, a pătruns prin efracţie în podul unui bloc de pe strada Aleea Nucului, de unde a sustras aproape 170 de perechi de încălţăminte nouă, de damă. Încălţămintea, evaluată la 15.000 de lei, aparţinea unui agent economic din Suceava, iar cei doi au încercat să o vândă la magazine second-hand. A doilea furt a fost cu prejudiciu mai mic, cei doi sustrăgând scule pentru construcţii, în valoare de 2.000 de lei, dintr-o magazie aflată în zona centrală a Sucevei.
Ca urmare a începerii urmăririi penale pentru aceste furturi, Gheorghe Adrian Lungu nu a putut fi extrădat în baza mandatului european emis de Tribunalul Milano.
Reţinut în vederea extrădării
Din nefericire pentru Lungu, ancheta în cazul furturilor s-a derulat foarte repede, el fiind trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava şi condamnat luna trecută la un an şi patru luni de închisoare, cu suspendare. Acum două zile, după finalizarea anchetei penale din România, suspectul a fost ridicat de la domiciliu şi introdus în arestul IPJ Suceava.
Curtea de Apel Suceava s-a pronunţat încă din 4 iulie 2014 cu privire la extrădarea lui Lungu către autorităţile italiene, imediat ce va fi soluţionată cauza penală privind furturile de la Suceava.