Consulul general al Ucrainei la Suceava, Excelenţa Sa Vasyl Boiechko, şi-a luat, ieri, rămas bun oficial de la ţara noastră. În cadrul unei conferinţe de presă comune cu prefectul de Suceava, Florin Sinescu, consulul general şi-a exprimat regretul că „situaţia foarte grea şi complicată” pe care o are acum Ucraina, inclusiv din punct de vedere financiar, a impus desfiinţarea unor consulate generale, inclusiv a celui de la Suceava, însă speră că ambasada acestei ţări la Bucureşti „va face tot ce este posibil pentru susţinerea cetăţenilor ucraineni”. „Am emoţii în ce priveşte desfiinţarea consulatului, dar situaţia financiară este foarte complicată”, a afirmat ES Vasyl Boiechko.
Diplomatul a evidenţiat colaborarea foarte bună pe care a avut-o cu administraţia publică din Suceava, cu Instituţia Prefectului în mod special, şi şi-a afirmat încrederea că aceasta va continua şi în viitor: „Părerea mea e că vom avea o colaborare foarte bună pe zona transfrontalieră. Depinde de noi să facem asta. Asta înseamnă deschidere europeană şi susţinerea reciprocă. Mulţumesc conducerii judeţului Suceava pentru ajutor”.
Pentru consulul general, cel mai potrivit drum pentru ţara sa este cel european şi a precizat clar asta. „Avem speranţe mari că Ucraina va fi o ţară europeană şi nu există alt drum decât calea europeană pentru noi. Personal, sunt convins de asta. (...) Pentru Ucraina e de o mare importanţă că am semnat acordul de asociere cu UE şi susţinerea primită de la ţările din cadrul NATO. Înseamnă foarte mult pentru Ucraina. În calitatea mea de diplomat, am o mare speranţă că vom ieşi din situaţia asta cu bine. Probabil că trebuie să ne rugăm şi Dumnezeu ne va da o soartă bună şi frumoasă”, a spus cu emoţie în glas ES Vasyl Boiechko, la finalul celor 14 ani petrecuţi în România.
Colaborarea dintre Suceava şi Cernăuţi a excelat îndeosebi în domeniul cultural
În calitate de gazdă, prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a făcut un scurt istoric al relaţiilor bilaterale între România şi Ucraina, între judeţul Suceava şi Regiunea Cernăuţi. Prefectul a amintit că relaţiile diplomatice dintre cele două state vecine au fost stabilite în data de 1 februarie 1992, Ambasada Ucrainei în România şi-a început activitatea în data de 24 septembrie 1992, iar în decembrie 2001, la Suceava a fost deschis Consulatul General al Ucrainei.
În cadrul proiectelor culturale comune, prefectul de Suceava a nominalizat Festivalul Internațional de Folclor “Întâlniri Bucovinene”, expoziţia de goblenuri “Bucuria Învierii Domnului” a soţiei consulului general, Nadia Boiechko, prilejuită de împlinirea a 1.025 de ani de la încreştinarea Rusiei Kievene (Ucraina) şi participarea consistentă a etnicilor ucraineni la manifestările prilejuite de Ziua Minorităţilor. De asemenea, prin Programul operaţional comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013, la apelurile de propuneri de proiecte 2009 și 2011, au fost semnate 14 proiecte cu beneficiari din județul Suceava. Obiectivul general al programului este îmbunătăţirea situaţiei economice, sociale şi cea a mediului înconjurător în aria programului, în contextul unor graniţe sigure, prin intensificarea contactelor dintre partenerii de pe fiecare parte a graniţei. Valoarea totală a granturilor este de 5,5 milioane de euro pentru județul Suceava.
În ceea ce priveşte punctul de trecere a frontierei de la Vicovu de Sus, finalizat pe partea românească, acesta ar putea deveni funcţional de anul viitor, dacă şi partenerii ucraineni îl vor realiza la standardele impuse de UE.
Cu prilejul încheierii misiunii diplomatice în România, prefectul de Suceava i-a dăruit consulului general al Ucrainei câteva obiecte tradiţionale care să-i amintească de Suceava, precum şi o icoană care îl reprezintă pe Iisus Hristos. La rândul său, Vasyl Boiechko i-a făcut cadou prefectului o monedă de argint specială emisă de Banca Naţională a Ucrainei, cu imaginea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi inscripţia „Slavă eroilor”.
Consulul Vasyl Boiechko va părăsi România duminică şi îşi va relua activitatea la Ministerul de Externe al Ucrainei, la Kiev.
Mai menţionăm că în judeţul Suceava trăiesc 5.916 etnici ucraineni, iar ca limbă maternă, limba ucraineană este vorbită 6.097 de persoane, conform statisticilor oficiale.