Opt persoane, printre care și o fetiță în vârstă de 9 ani, au ajuns la spitalul din Vatra Dornei, fiind suspectate că s-au intoxicat cu Salmonella la restaurantul de patru stele al unei pensiuni din zona Vatra Dornei.
Cazul a ajuns în atenția reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava încă de la începutul săptămânii trecute, însă nu a fost adus la cunoștința opiniei publice, deși cel puțin în cazul fetiței în vârstă de 9 ani s-a confirmat deja că toxiinfecția a fost provocată de Salmonella, iar în cazul adulților rezultatele analizelor urmează să ajungă zilele acestea.
Încă de duminică, 2 noiembrie, la Spitalul Municipal Vatra Dornei au început să ajungă persoane cu semne specifice unei intoxicații cu Salmonella, respectiv frisoane, febră, crampe abdominale, grețuri, vărsături și diaree.
Ieri, la spitalul din Vatra Dornei erau internate în total opt persoane, fetița în vârstă de 9 ani și șapte adulți, femei și bărbați, cu vârste cuprinse între 23 și 75 de ani.
Potrivit unor surse medicale, pacienții în cauză sunt internați pe secția de boli infecțioase și urmează să fie externați spre sfârșitul acestei săptămâni.
Au fost împreună la o cumătrie și au rămas împreună, în spital
Toate cele opt persoane au povestit că, acum două duminici, au fost la o cumătrie la o pensiune cunoscută din zona Vatra Dornei, din localitatea Șaru Dornei.
O familie din comuna Panaci a organizat cumătria bebelușului lor la pensiunea respectivă, înțelegându-se cu administratorii unității la un meniu cu trei feluri de mâncare, iar părinții să aducă băuturile alcoolice, sucurile și prăjiturile.
Cumătria a avut loc duminică, iar la câteva ore după ce s-a terminat, au început să apară deja primele cazuri de invitați care acuzau dureri de burtă, unii dintre ei ajungând la spital.
Cadrele medicale au recoltat probe de la persoanele respective, pentru a stabili ce microb a provocat îmbolnăvirile, iar în cazul pacientei minore au venit deja rezultatele, care au confirmat toxiinfecția cu Salmonella.
De ce tac cei de la DSP? Și nu e prima oară
Din informațiile pe care le deținem, autoritățile bănuiesc că microbul a fost luat dintr-o ruladă de ciuperci cu smântână care a fost servită în acea seară, însă s-au recoltat probe și de la celelalte alimente care au făcut parte din meniul cumătriei pentru a se stabili cu exactitate produsul care a provocat îmbolnăvirea.
Sursele noastre ne-au declarat că reprezentanții DSP au dat deja administratorului o sancțiune de 3.000 de lei, însă rămâne de neînțeles de ce autoritățile au ținut acest caz la secret. Mai grav este faptul că nu-i primul caz de acest gen pe care cei de la DSP încearcă să-l țină departe de ochii presei și, implicit, de opinia publică, ori mediatizarea acestor situații ar ajuta populația să-și ia anumite măsuri de precauție, iar administratorii unităților să se asigure că respectă toate cerințele igienico-sanitare.
Despre Salmonella
Toxiinfecţia alimentară cu Salmonella se manifestă prin febră, greţuri, vărsături, diaree, dureri musculare şi în epigastru, frisoane. Perioada de incubaţie variază între şase ore şi două zile, în funcţie de rezistenţa organismului. Persoanele cele mai expuse la contaminarea cu această bacterie sunt cele cu sistemul imunitar slăbit, copiii şi vârstnicii. De obicei, simptomele de salmoneloză dispar de la sine, însă există şi cazuri în care pot apărea complicaţii. În cazurile în care diareea tinde să fie severă, pacientul necesită spitalizare. Una dintre complicaţiile infecţiei cu Salmonella este dezvoltarea sindromului Reiter, care poate duce în timp la apariţia artritei cronice.
Infecţia cu Salmonella se transmite pe cale fecal-orală prin mâini nespălate, igienă deficitară a locului de gătit, fructe şi legume nespălate, alimente şi apă contaminate. Majoritatea produselor contaminate arată şi miros normal.