Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 nov 2014 - Anul XIX, nr. 262 (5771)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cu bagajele făcute

Olărean, Babiuc, Dîmbu şi Bărbuţă rămân după gratii, deşi judecătorii de la Cluj le-au deschis uşile la celule

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primarul Aurel Olărean, omul de afaceri Constantin Babiuc, judecătorul Bogdan Bărbuță şi procurorul Dumitru Dîmbu au rămas în continuare după gratii, chiar dacă vineri seară Curtea de Apel Cluj, acolo unde se judecă dosarul în care cei patru sunt acuzaţi de fapte de corupţie, a decis eliberarea lor şi înlocuirea măsurii de arest preventiv cu cea a arestului la domiciliu.

Teoretic, cei patru ar fi trebuit să fie eliberaţi din Penitenciarul Gherla sâmbătă, la miezul nopţii, când expira valabilitatea mandatelor de arestare emise cu o lună în urmă, numai că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu au fost de acord cu decizia judecătorilor de la Cluj și au făcut contestaţie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiție, contestație care s-a judecat sâmbătă după-amiază.

În jurul orei 18.30, sentinţa judecătorilor de la Curtea Supremă a căzut ca un trăsnet asupra celor patru inculpaţi, dar şi a familiilor acestora, care îi aşteptau deja acasă. Magistraţii de la Înalta Curte au admis contestaţia DNA şi au prelungit mandatele de arestare preventivă pe numele lui Olărean, Babiuc, Dîmbu şi Bărbuţă cu încă 30 de zile.

Cu excepţia primarului Olărean, restul inculpaţilor stau după gratii de pe 25 iunie, după ce procurorii anticorupţie au dispus mai multe percheziţii în Suceava şi la Rădăuţi, descinderile având loc şi la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava (unde era şef secţie de urmărire penală procurorul Dumitru Dîmbu) şi la Judecătoria Rădăuţi (unde lucra ca judecător Bogdan Bărbuţă).

Încă de atunci, Monitorul v-a prezentat pe larg acuzaţiile ce li se aduceau celor doi magistraţi (suspendaţi între timp din funcţie de Consiliul Superior al Magistraturii), dar şi omului de afaceri Constantin Babiuc.

Scriam la vremea respectivă că şi primarul Aurel Olărean a fost dus la audieri la DNA, însă edilul rădăuţean a negat cu vehemenţă.

Ulterior, informaţia prezentată în cotidianul nostru a fost confirmată oficial, iar câteva zile mai târziu prezentam acuzațiile ce i se aduc de către procurorii anticorupţie primarului Olărean, cercetat atunci în stare de libertate în acelaşi dosar.

La mijlocul lunii septembrie a.c. Olărean s-a trezit din nou cu structurile anticorupţie în Primăria Rădăuţi. A fost băgat în dubă şi dus iar la Bucureşti, unde a fost reţinut pentru 24 de ore şi ulterior arestat. Motivul: procurorii DNA susţin că primarul Olărean a încercat să scape de acuzaţiile ce i se aduc şi a vrut să-l şantajeze pe consilierul local Traian Andronachi. Acesta urma să voteze o Hotărâre de Consiliu Local prin care primarul era exonerat de tergiversarea unui dosar, iar în schimb Aurel Olărean urma s-o menţină în funcţia de bibliotecar-şef pe soţia lui Andronachi.

Lista inculpaţilor din dosarul care se judecă la Curtea de Apel Cluj cuprinde şi alte nume, printre care cel al judecătoarei Daniela Mariana Prandea, concubina lui Bogdan Bărbuţă, avocata Isabela Vega, fostul şef al Punctului Poliţiei de Frontieră Siret Mihai Prelipcean, dar şi al primarului din Marginea, Ioan Onufrei.

De asemenea, în judecată au fost trimise în acest dosar alte patru persoane, pensionarele Silvia Panţîru şi Maria Cociorvan, dar şi două persoane fără nici o ocupaţie, Victoria Ţîcşă şi Alina Ancuţa Solovăstru.

În cauză este inclusă ca inculpat şi persoana fizică SC Nikodemus Babiuc SRL, firmă ale cărei conturi sunt sub sechestru în vederea recuperării prejudiciului estimat la circa 1 milion de euro.

 

Kudecătorul Bărbuţă şi afaceristul Babiuc, personajele principale ale rechizitoriului  DNA

Grosul dosarului îl constituie afacerile ilegale dintre afaceristul Babiuc şi judecătorul Bărbuţă, acesta din urmă făcându-i cadou patronului de la Nikodemus (firmă ale cărei conturi sunt sub sechestru), aproape 42 de hectare de teren, în valoare de circa un milion de euro, prin 69 de hotărâri judecătoreşti.

Printr-o altă hotărâre a judecătorului Bărbuţă, patronul de la Nikodemus a primit ilegal şi un imobil din Rădăuţi, care însă avea să fie câştigat în instanţă de un alt om de afaceri din Rădăuţi, iar pentru intimidarea acestuia din urmă, arată anchetatorii, au intrat în această caracatiţă infracţională restul personajelor importante ale dosarului instrumentat de procurorii anticorupţie de la Bucureşti.

În timpul anchetei, procurorii DNA au descoperit şi alte ilegalităţi, inclusiv şpăgile ridicole pe care le primea judecătorul Bogdan Bărbuţă de la diferite persoane care aveau dosare pe rolul Judecătoriei Rădăuţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Olărean, Babiuc, Dîmbu şi Bărbuţă rămân după gratii, deşi judecătorii de la Cluj le-au deschis uşile la celule.
 Vizualizări articol: 6893 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Olărean, Babiuc, Dîmbu şi Bărbuţă rămân după gratii, deşi judecătorii de la Cluj le-au deschis uşile la celule5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cred ca e decizia corecta. trimis de
(10 nov 2014, 11:37:57
Evident nu cred ca se bucura nimeni de raul altuia, fiindca nu cred ca e o bucurie sa stai la puscarie, dar trebuia sa ti cont de ce se poate intampla inainte de a comite faptele doar cu scopul imbogatirii peste noapte.
Poate mai interesant e cum vor raspunde cei de la Cluj si daca iese cumva la iveala o oarecare masinatiune a avocatilor.
Pe cand raspunderea materiala a judecatorilor?
2.   Protestul unde e? trimis de
(10 nov 2014, 12:56:31
Ieri au protestat oamenii in Suceava impotriva lui Ponta iar Monitorul se face ca ploua. Sunteti de toata jena.
3.   Comentariu trimis de
(10 nov 2014, 14:21:34
Ieri oamenii din Suceava l-au pupat unde face pielea "puf" pe Johanis iar Monitorul se face că plouă.Sunteţi de toată jena.
3.1  RE: Comentariu trimis de
(10 nov 2014, 14:56:55
corect si asa... din orice unghi ai privi, concluzia e ca Monitorul e de toata jena pentru ca nu-si face treaba pentru care exista: sa informeze (partinitor sau nu, asta e treaba lor). Dar sa nu informeze deloc e de toata jena.

Adica stirile astea-s mai importante decat o suta de oameni care protesteaza prin Suceava?
"La 79 de ani, dosar penal dupa ce s-a urcat pe motociclu ?i a tamponat o ma?ina"
"Tânar din Stulpicani, arestat la Suceava pentru un viol comis în Belgia"

La cat de mamaligari sunt sucevenii, faptul ca au iesit 100 de oameni in strade e cataclism social.
Barabulele de suceveni nu au iesit in strada cand i-a tinut Lungu aiurea in frig si fara apa calda o luna de zile. Daca au iesit ei strada acum e un eveniment major dar monitorul se face ca ploua.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei